Vad kostar det att rida? Del 2: Ridskolan

Nu har vi kommit till del 2 i denna miniserie. Del 1 om utrustning hittar du här. Och det första inlägget om att Ridsporten inte är för alla hittar du här.

Nu har vi fixat grundutrustning och kläder och det är dags att sitta upp! Om du har en hättokig granne eller familj – grattis – du kanske får rida gratis! Du kan hoppa över denna del.

Om du inte har den turen så hamnar du troligtvis på en ridskola. Det finns massvis av ridskolor utspridda över landet (ridning är trots allt en av våra största sporter), och du hittar din närmsta via Svenska Ridsportförbundets hemsida.

IMG_6339

Jag vill än en gång påminna om att det här inlägget (och alla andra) baseras helt på mina egna åsikter och erfarenheter. Kommentera och diskutera gärna i kommentarsfältet om du håller med – eller inte gör det 😉

Priserna nedan baseras på Stockholms-priser. Jag vet att det kan vara mycket billigare ute i landet. Jag tycker personligen att det är HELT GALET DYRT att rida i den här stan och inte okej någonstans!

Lektioner på ridskolan:

  • Medlemsavgift: 300 kr/år (obligatorisk, försäkring ingår)
  • Grupplektion 1h (10-12 deltagare): 350 kr (OBS! Betalas terminsvis, alltså ca 20×350 kr = 7000 kr))
  • Privatlektion inkl. häst 1h: 600 kr

Jag har ridit på tre olika ridskolor hittills (testat mig fram). På den första kostar lektionerna 390 kr (1 h), på den andra 350 kr (1 h) och på den tredje 198 kr (45 min). De två första drivs som företag, den tredje är en ideell förening. Det här tycker jag är intressant – att om en ridskola drivs av en ideel förening verkar det bli billigare att rida (såklart – inga/färre löner = mindre avgift). Detta är dock den billigaste ridskolan i hela Storstockholm, så den är ett undantag som bekräftar regeln att det är [ursäkta uttrycket] snordyrt att rida här.

Transport:
Sedan ska vi ju ta oss till och från stallet. Att ta sig till/från stallet jämfört med simhallar och gym skiljer sig då stallen oftast inte ligger särskilt centralt. Har man promenad- eller cykelavstånd är det fantastiskt men ofta är det lokaltrafik eller bil som gäller.

För min del har jag betalat för ett SL-kort (som jag annars inte behövt), 790 kr/månad.

I nästa avsnitt om ridningen kostnader ska vi kika på medrytteriet. Tills dess – kommentera gärna vad du betalar på er ridskola och vad du tycker är rimligt och inte!

8 reaktioner till “Vad kostar det att rida? Del 2: Ridskolan

  1. Jättebra skrivet igen! Dock blir jag helt mållös av priset herregud vilken skillnad mot här. Det är nästan dubbelt så dyrt! Jag minns när jag började rida och då var jag 6-7 år. Då kostade en ridlektion 80kr om jag inte minns fel. Vilken skillnad mot nu!

    Gilla

    1. Det är galet dyrt verkligen 😦 Men mycket är ju galet dyrt här å andra sidan…

      Gilla

  2. Herregud, ja Stockholmspriser verkar vara det dubbla (i stora drag) jämfört med resten av landet. Det är klart att 3-4000 som det kan kosta här i Småland, Norrbotten eller Skåne att rida på ridskola även det är mycket pengar. Ideella föreningar har ofta anställa de också, så det borde inte vara skillnad just pga bolagsform. Det är nog främst andra saker tror jag. Däremot finns det ju en del ridskolor som har lägre priser pga att eleverna även har en viss stalltjänst som ingår. En del privata ridskolor vet jag också har en deal så de som har privathäst på anläggningen får billigare hyra om hästen går lektion nån dag i veckan. Det är även billigare för eleverna då de inte behöver betala för att ridskolan ska äga alla hästar själva. (Och har därmed lägre kostnader för skoning, försäkringar, veterinär och allt sånt).

    Gilla

    1. Intressant lösning med privathästar i ridskoleverksamheten. Inte hört om det förut faktiskt!

      Gilla

  3. Som vanligt, bra inlägg! 🙂

    Tycker också att det är svindyrt att rida på ridskola eller att ens ta lektioner med privathäst. Men det man inte får glömma bort är att din terminsavgift på 7000kr ska täcka ridlärarnas löner, ev. stall/hästskötare (här tar dock många hjälp av praktikanter istället för att anställa för dom inte har råd..), foder till alla ridskolans hästar (kraftfoder, grovfoder), skoning för alla ridskolans hästar, vaccinationer, årliga tandkontroller, underhållning och drift av anläggningen, försäkring på alla hästar och hela anläggningen, inköp av nya hästar, inköp av ny utrustning osv osv..

    Och om man jämför med den ideella föreningen så har den som du säger mindre lönekostnader om ens några alls, förmodligen enklare anläggning och färre hästar = mindre utgifter 🙂

    Om man då räknar med den kalkylen som jag gjorde vad min häst kostar per år så är det ca 38.000kr.. och då är det EN häst. Tänk då en ridskola som har ca 15 hästar = 570.000kr. Då är det bara kostnaden för hästarna.. 🙂 Hästar är helt enkelt galet dyra i drift!

    Gilla

    1. Ja, absolut! Hästar är dyra i drift så att säga. Jag vet inte hut mycket (om alls) ridningen subventioneras av kommunerna och sådär, som för många andra sporter – men oavsett kommer det vara dyrare än badminton så klart. Så är det ju bara. Det är bara det att EN lektion kostar mer än en hel termin badmintonlektionen. Och det är rätt så galet. Jag ska fnula på ett framtida inlägg om de olika ridskolorna som jag har lovat men jag tycker inte att skillnaden är stor i den service de ger.

      Gilla

      1. Håller helt och hållet med om att det är sjukt dyrt (sedan kanske man vill rida mer än en gång i veckan för att vidareutveckla sin ridning eller man är kanske fler i familjen…) men måste också hålla med Denise ovan.
        Jag räknade lite på vad det kostade när vi hade egen häst och inkluderade då uppstallning (in- och utsläpp samt fordring ingick även helger), skoning, försäkring (snordyrt för stor häst), viss utrustning, veterinär, och även lite träning och kom upp i 13 000 i månaden. Då var inte resan t.o.f stallet inkluderat. Sedan ska ju hästen köpas också ….. Ja, man vet ju i alla fall vart pengarna går! Ridskolor i Stockholmsområdet bedrivs i många fall på anläggningar som ägs av Staden och som arrenderas ut till den som driver (i många fall ett AB). Stockholms kommun har rustat upp och byggt en hel del nytt under de senaste åren och kan väl i den delen anses subventionera ridverksamheten. Däremot antar jag att man tar ut ett marknadsmässigt arrende så visst – utövaren slipper investeringen. Utöver det finns inga subventioner som jag känner till.

        Gilla

Kommentera gärna!