Galoppfattning för nybörjare

galopp

 

Det finns väl ingenting man som nybörjare längtar efter mer än att få galoppera för första gången. Och samtidigt som man verkligen ser fram emot det, finns det ofta en ganska stor nervositet, kanske till och med rädsla, kring galoppen. Kommer hästen springa som ett ånglok? Kommer det studsa massor? Kommer jag ramla av? Kommer jag tappa tyglarna ? Kommer hästen skena iväg?!

Oroa dig inte, alla tänker så här och jag lovar dig  – det är verkligen inte så läskigt som det ser ut! Det är riktigt härligt, och kul! Men för att komma dit och få känna den här fantastiska känslan, så gäller det att få kläm på att faktiskt lyckas galoppera. Och det startar med galoppfattningen.

Förutom att sitta ner i trav (vilket är nödvändigt för att fatta galopp) så tror jag att just galoppfattning är den del i ridningen som känns svårast och som man måste öva på som mest för att få till som nybörjare.

Därför kommer här en liten guide som förhoppningsvis kan vara till hjälp. Nu är jag ingen expert på fattningar själv (jag är ju faktiskt fortfarande nybörjare), men jag brukar få till det!

RYTTARLIVETS GUIDE FÖR LYCKAD GALOPPFATTNING / FÖR ATT FATTA GALOPP

Så här är det. Jag har insett att det finns ett par steg man måste ”checka av” för en lyckad galoppfattning. Enligt mig är dessa att du:

  1. ÄR LUGN & I BALANS (om du känner dig spänd, stressad, andfådd eller nervös, eller studsar hit och dit utan stadga och styrka, rid då ett varv till i trav och hitta dig själv innan du ger dig på att fatta galopp)
  2. VET VAD DU VILL (var förberedd och bestämd)
  3. TROR PÅ DIG SJÄLV
  4. HAR HÄSTEN MED DIG (ni måste ha god kontakt, hästen är så att säga ”mellan hand och skänkel” och lyssnar på dig)
  5. SITTER NER I TRAVEN (eller fatta galopp från skritt då du sitter ner i sadeln)

Om du inte kan uppfylla/checka av dessa sex punkter så blir det om inte omöjligt, så i alla fall väldigt mycket svårare, att fatta galopp. Så öva, öva, öva, och gå inte händelserna i förväg. Det är ingen idé att ”hasta in” i galopp om du, din kropp och ditt sinne inte är redo än.

När du så är i balans med kropp och andning, har fokuset där, tänker att det kommer gå galant, har hästen med dig och lyckas komma ner i sadeln – ja då är det äntligen dags!

Och då gör du så här:

FATTA HÖGER GALOPP

För att fatta höger galopp (den galopp då hästen ser ut att ”leda” med höger framben), så måste du aktivera vänster bakben. Höger galopp innebär nämligen följande sekvens: Vänster bak – höger bak – vänster fram – höger fram. Så när vi tror att högerbenet leder, så är det faktiskt sist. Lite förvirrande kanske, men så är det!

Så, för att fatta höger galopp ska du aktivera motsatta bakbenet – alltså vänster bakben.

  1.  Trava eller skritta med hästen mellan hand och skänkel (du har alltså en nära och tydlig kontakt med hästen)
  2. Ta en halvhalt (det betyder att du samlar hästen och på så sätt förklarar att ”nu händer det snart något, lyssna på mig!”)
  3. Dra tillbaka vänster skänkel (vänster ben) lite, d.v.s. benet hamnar bakom sadelgjorden och ge en lätt impuls.
  4. Motsatt skänkel (höger ben) ligger kvar i sitt normalläge vid sadelgjorden men håller emot/balanserar upp och/eller driver på.

FATTA VÄNSTER GALOPP

För vänster galopp gäller såklart motsatsen. Nu  måste du aktivera höger bakben. Sekvensen blir: Höger bak – vänster bak och höger fram – vänster fram.

  1.  Trava eller skritta med hästen mellan hand och skänkel
  2. Ta en halvhalt
  3. Dra tillbaka höger skänkel (höger ben) lite, d.v.s. benet hamnar bakom sadelgjorden och ge en lätt impuls.
  4. Motsatt skänkel (vänster ben) ligger kvar i sitt normalläge vid sadelgjorden men håller emot/balanserar upp och/eller driver på.
 Jag hoppas att den här guiden kan hjälpa dig som nybörjare att fatta galopp. Du kommer att älska det!
Kommentera gärna med tips, tankar och egna erfarenheter! Eller med frågor, såklart!

11 reaktioner till “Galoppfattning för nybörjare

  1. Bra tips jag är lite rädd och har bara börjat rida

    Gillad av 1 person

    1. Så glad jag blir att höra att du uppskattar tipsen. Du behöver inte galoppera förrän du känner dig redo (eller någonsin). Tillåt dig själv att njuta av samspelet med hästen. När du känner dig trygg i det och skritten och traven så kommer du känna själv om/när du vill testa på att galoppera. Då kan du kika in här igen för att förbereda dig. Lycka till!

      Gilla

  2. tack så mycket! Du förklarar så bra

    Gillad av 1 person

  3. Jättebra inlägg!

    Gilla

      1. jag älskar hästar och har nyss lärt börjat galoppera men har ridit i två eller tre år.
        Väldigt bra inlägg.

        Gilla

  4. Ett bra tips jag flick när jag red hästar som inte riktigt tog galoppskänkeln och var att direkt lägga an (inte slå! Bara ”toucha) spöet på inner bog (alltså höger om du ska ta höger galopp osv) samtidigt som hjälpen. Inner skänkel kan fortfarande komma fram len aning vid fattningen, samt lätta av en aning inner tygel men behålla stabilt stöd fär ytter tygel. Detta kan hjälpa hästen att fatta rätt galopp och direkt på hjälpen utan att rusa in i det. Sträva efter att göra hjälpen så liten som möjligt, efter att ha varit riktigt tydlig första försöken med denna metod brukar det sedan räcka med betydligt mindre hjälp 🙂

    Ett spö som används på rätt sätt kan ett bra hjälpmedel för att kunna förtydliga en hjälp istället för att sitta och sparka med benen gång på gång utan att lyckas med mer än att hästen slutar bry sig till slut.

    lycka till! Kram

    Gilla

    1. Bra kompletteringstips! Tack Amanda! 🙂

      Gilla

      1. är du bra och vad kostar det och börja på ridskola

        Gilla

  5. Toppen inlägg! Du förklarar alltid så bra 👌

    Gilla

Kommentera gärna!