Lektion nr. 2

Idag var det dags för min andra lektion på Swartlings ridskola. I tisdags red jag i S1-2 (seniorer nivå 1-2) men idag blev det istället J/S 3-4. Tjejerna jag red med var alltså yngre (juniorer) men har ridit ett par år.

Dagen började med mörker och spöregn (ingen vit jul i sikte här alltså…). Jag vaknade vid halv åtta i morse och letade på nätet efter bra sidor om ridning. Ska sätta ihop lite länkar sen till er om det finns fler nybörjare där ute på jakt efter bra nybörjarinfo.
20131221-171406.jpg

Väl på ridskolan fick jag välja om jag ville rida Betty igen eller prova någon ny. Jag gillade ju Betty i tisdags (trots våra första problem i boxen) så jag bad om att få rida henne igen. Hon är en så himla fin häst! Den här gången fanns det mer tid så att jag i lugn och ro kunde borsta, rykta, kratsa och sedan tränsa och sadla. Gick mycket smidigare idag! Hon var bara lite tjurig med kratsningen. Jag var så väldigt mycket lugnare idag och det tror jag hon var nöjd och glad med 🙂

20131221-165356.jpg
Finaste Betty!

20131221-165613.jpg

20131221-165644.jpg

Idag var det mycket fokus på skänkelhjälper (tror jag att det heter?), alltså att använda benen snarare än armarna vid t.ex. svängar. Vi övade också en del halter – gick mycket bättre idag än i tisdags! Det svåraste tycker jag är att hitta rätt med placering av benen/fötterna. Jag får jätteont på yttersidan av vänster fot (typ vid fotknölen) vilket gör att den foten gärna vinklas ut istället för att peka framåt. Men det ger väl med sig hoppas jag! Vi travade en del, de andra i gruppen utan stigbyglar för att öva på balansen medan jag fick köra på ”som vanligt”. I denna grupp var de flesta ponnies (eller ponnys?) så jag fick öva en hel del på förhållningar (att bromsa hästen) och eftergifter (släppa efter lite efter bromsning) så att vi inte skulle komma för nära ekipaget framför. Betty är väldigt mycket snabbare än de andra och verkar gilla fart. Hon är lätt att få igång att trava!

Efteråt var Betty så fin i boxen! Lugn och trevlig. Lyfte på hovarna och liksom hjälpte till när jag skulle kratsa och hade överseende när jag mecklade med grimman eller täcket (är inte världens smidigaste än, trial and error ;)). Hoppas att hon gillar mig lika mycket som jag gillar henne 🙂

Nu vet jag inte när nästa lektion blir men jag kommer nog åka till stallet om inte imorgon så på måndag. Måste spendera tid med hästarna nu för att lära mig hur de och stallivet funkar! Och så ska jag plöja igenom böckerna förstås! Finns det något ni tycker att jag ska börja med att läsa? Vad är liksom steg1? Hästens anatomi? Ryttarens hjälper? Hästars beteende? Något helt annat?

Då vet ni vad jag kommer göra! Vad har ni för planer nu kring jul?

Annons
Kategorier lektioner

6 reaktioner till “Lektion nr. 2

 1. Roligt att du är så engagerad och vill lära dig!

  Gilla

 2. Intressant att läsa om din ridning. Du kommer nog utvecklas väldigt fort, du verkar driven med att lära dig om allting – vilket är jättebra! Lycka till! 🙂

  Gilla

 3. Kul att du är så på hugget 👍 Alltud bra att läsa om beteende så du lär dig förstå hur de reagerar och varför. Sedan tycker jag grundläggande ridlära/hjälper. Anatomi är inte så viktigt, inte i detalj iaf men det är klart att grunder även där är ju bra om ridläraren refererar till ngn del på hästen.

  Gilla

  1. Tack för tipset Maria! Har redan börjat läsa på lite och det här med att hästar är flockdjur men också flyktdjur säger en hel del (är hundägare så van vid flockdjur men inte flyktdjur). Finns mycket att lära! Kram!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close