En fråga till er

20140113-210522.jpg
Jag är så glad att ni hästproffs (ja, för mig är ni alla proffs) tar er tid att läsa och kommentera min blogg och jag måste ju ta vara på all den kunskap ni sitter på! 🙂 Därför undrar jag vad ni säger om detta.

Ska man som nybörjare rida på samma häst ett längre tag eller ska man byta häst ofta? Vad tycker ni? Fördelar/nackdelar? Hur många gånger är ”lagom” att rida på samma häst?

Som det ser ut för mig så har jag nu ridit Betty sex gånger och jag kommer nog rida henne imorgon (och framöver) också. Jag känner att jag börjar lära känna henne nu, och hon mig. Men samtidigt är hon väl kanske lite väl stor för mig som nybörjare (hon är ca 162-165 i manken och jag är 158 cm/48 kg).

Vad tycker ni?

(På bilden ser ni Nogger, kanske ridskolans mest poppis tjej)

Kategorier lektioner

11 reaktioner till “En fråga till er

 1. Att byta häst ofta kan vara lärorikt, och mindre lärorikt. Främst för att både hästar och ryttare är så otroligt olika. Har ridit på en del ridskolor under min tid som ryttare och olika ridskolor har olika system. Ett system som jag tyckte var dåligt var att det prompt skulle bytas efter två lektioner. Negativt med detta skulle kunna vara att;
  1. Ryttare som är lite mer osäkra får inte lära känna hästen de sitter på och hittar därmed ingen effektiv ridning.
  2. Hästar som är känsligare får fler ryttare/vecka som inte känner dem särskilt väl och detta kan liksom ovan vara en stressande faktor.
  Positivt är att man som anpassningsbar ryttare får prova många sorters hästar och utvecklas så sätt.
  Den ridskolan jag gått och jobbar på nu har inget system. Hästar byts efter ryttarnas egenskaper och behov. Detta innebär att om en ryttare hamnar med en häst som de trivs med och när där finns utvecklingspotential så kan denna rida denna hästen i nästan en hel termin. Dock bytas det mer med nybörjarna, men samma sak gäller här. Klubben har dock sammanlagt 200 medlemmar så ridskolan är inte särskilt stor. Detta ger mer möjlighet för instruktörerna att kunna se saker på en individnivå och det tycker jag är bra. Jag har även förståelse för de större ridskolorna att det krävs ett system för att få saker att fungera. Svårt att driva ridskola med 50 hästar utan strukturer!

  Gilla

  1. Tack Elin för din kommentar. Min ridskola jobbar på samma sätt som din nuvarande och jag tycker att det känns bra. Vilken välskriven blogg du har! Stort lycka till i Madrid!

   Gilla

 2. Jag håller med ovanstående!
  Jag tror att det kan vara svårt att lära sig om man måste byta häst
  hela tiden när man är nybörjare.
  Sedan när man har lärt sig lite mer kan prova på olika hästar.

  Angående längd vs. mankhöjd:
  Jag lärde mig rida på en häst som var ca 160-165 i mankhöjd.
  Jag var 157 cm lång och vägde ca 45 kg.
  Det gick bra, även om jag än idag föredrar ponnyer.
  Känner du att du klarar av Betty och att du utvecklas i ridningen,
  är det inga problem! 🙂

  Gilla

 3. Som ovanstående skrivit, det är bra att rida samma häst i början tills man känner att man har koll på ”läget”… Sen när man känner sig trygg ger man sig in i nya utmaningar. Det jag märkt av efter mina år i sadeln så har jag lärt mig mest när jag ridit hästar som är HELT olika…. Min första ponny hade små horn i pannan (tro mig!) jag flög säkert av 5 ggr om dagen första veckorna, men tack vare henne så fick jag bättre balans och läser av vissa hästar ganska kvickt när dem ska göra ngt fuffens;) höjden du beskrev tycker jag inte är större fara, sålänge DU inte tycker det är obehagligt såklart! jag själv är 157cm och har en unghäst på 170 cm.
  Så mitt tips är att testa, testa och testa:)

  Gilla

  1. Tack Emelie! Känner verkligen att det går bättre och bättre nu varje gång när jag och Betty börjar lära känna varandra så det känns som att jag vill ge henne mer tid att lära upp mig innan jag går på och testar en annan, men då ska jag som du säger välja en annan ”typ”. Tack igen & kram!

   Gilla

 4. Jag tycker att det är nyttigt att rida alla sorters hästar, då lär man sig allra bäst. Men eftersom du är relativt ny så är det bra att du lär dig alla grunder på en häst som du känner dig trygg med. Vad jag har läst så verkar du tycka om Betty och när du väl känner dig redo för att byta häst så gör du det 🙂

  Gilla

 5. Hästar är så olika varandra, och därför tror jag det kan vara nyttigt som nybörjare att byta häst då och då för att lära sig rida olika sorters hästar och lära sig att hantera dem. Men i början kanske man inte vill flänga runt utan ha en och samma häst ett tag tills man känner sig redo för en ny.
  Men när det känns rätt så tycker jag att du ska prova en annan häst, och om det absolut inte fungerar så kan du alltid ta tillbaka Betty igen. Det är som sagt bra ATt lära Sig hantera och rida olika sorters hästar. Då lär man sig massor.

  Gilla

 6. Eftersom det är så mycket som är nytt så tror jag att det är bra att rida samma häst några gånger i rad, men jag tycker absolut att du ska prova en annan och göra samma sak med den! Alla hästar funkar ju på lite olika sätt, jag tror att det kan vara bra att byta nån gång så du får känna skillnad. Kanske finns det nån som är lite lättare att sitta ner i trav på.. 😉

  Gilla

  1. Tack Ann, jag ska nog ge Betty och mig några gånger till och sedan prova en annan. Blir spännande!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close