Lektion nr 25

Dagens lektion beskrivs bäst genom dagens enda bild:

20140517-153338.jpg
Myggigt värre alltså! Det blev en uteritt med andra ord. Jag fick rida samma häst som sist, Darkella.

När jag gick in i spiltan försökte hon direkt sparka mig flera gånger, sedan mosa mig mot väggen. Jag blev såklart lite rädd, tryckte tillbaka henne och tog mig ut. Så kom ryttaren som precis ridit henne och sa att hon varken lyckats borsta, svabba eller kratsa efter ridpasset. Hmmm… Nåja, nytt försök, visade med en stadig hand på rumpan att här blir det inget spark och mos. Lät henne äta en stund medan jag klappade henne. Sedan backade jg ut henne i stallgången, band upp henne och fixade. Inga problem med varken borstning eller kratsning.

Så res vi ut och av bilden att döma förstår ni att sommaren anlänt idag. Med mygg och allt. Hästarna var ganska brydda av detta (och jag med, hatar insekter!). Vi skrittade genom skog och mer öppen mark, travade på en äng och skulle sedan fatta galopp. Darkella var motvillig redan i traven, verkade som att hon ogillade underlaget och ville in på tjocka fina gräset. Tog en galoppfattning och blev så glad att det gick att jag glömde driva. Pannkaka. Efter att hon då snabbt insett att jag inte var en galoppexpert så vägrade hon konstant att både trava och galoppera. Hon drog in mot mitten där hon bara ville stanna. Försökte verkligen få ut henne på volten igen men hon vände, backade eller bara vägrade. Jag hade kortat stiglädrena rätt mycket också och kände att jag inte fick så bra känsla med skänkeln (kortade dem nog för mycket) så jag kan tänka mig att mina hjälper emellanåt var lite otydliga. Synd att jag inte har någon bild från dagen så att man kunde se hur det såg ut.

Sammanfattningsvis inte min bästa lektion men heller inte den sämsta. Jag provade lite skänkelvikningar och fick till någon och fram till galoppmisslyckandet kände jag att vi hade en väldigt bra kontakt (provade lite tempoväxlingar, halter etc med väldigt små hjälper).

Nu blir det nya tag, ser fram emot onsdagens lektion/er i Portugal! Förhoppningsvis utan mygg 😉

Kategorier lektioner

9 reaktioner till “Lektion nr 25

 1. Oj, jag hade skrivit en lång kommentar men den försvann när jag skulle logga in… Provar igen.

  Jag halkade in på din blogg när jag googlade på nåt om ridning. Det är jätteinspirerande att läsa om din resa som ryttare! Verkligen! Och jag blir dessutom imponerad över hur långt du hunnit på så kort tid, det märks att du är ambitiös och det ger resultat. Det är verkligen kul att få inblick i din ridstart. Vilken snäll och engagerad pojkvän och vilken fantastisk present!

  Min hästhistoria började som tolvåring med ett lånat Gotlandsruss hela sommaren tillsammans med en kompis som hade eget russ och kunde allt om hästar och gav mig egna ridlektioner. Perfekt för att få hästkänsla och grundläggande ridvana. Jag började sen på ridskola och tog mig så småningom till avancerad nivå, men hade inte råd längre sen när jag flyttade hemifrån. Nu har det gått 19 (!) år sen jag gick på ridskola och jag har varit sugen att återuppta ridningen ett bra tag. Men med två barn och jobb blir det inte mycket tid över plus att det ju på 19 år har blivit ännu mycket dyrare…

  Men så har min sexåriga dotter börjat prata om att hon vill gå på ridskola, hon blir överlycklig så fort det är ponnyridning nånstans. Så nu funderar jag på att anmäla både henne och mig till nån av ridskolorna i området. Hon lär väl mest åka häst ett tag framöver, men själv är jag ambitiös som du, jag vill att det ska gå framåt och liksom bli nåt. Har kollat upp två ställen och ska nog ge mig dit på besök och kolla, kanske på nån av de avancerade grupperna så jag ser hur de jobbar. Är ju kräsen sen innan vad gäller kvalitet på hästar, instruktör och allt runtomkring. Man vill inte kasta pengarna i sjön på att bara åka häst på rutin. Skulle också vilja att min dotter får hästkänsla på riktigt, så funderar på om vi skulle bli skötare tillsammans på någon ponny så kan jag lära henne det jag kan.

  Din blogg kanske ger mig den där knuffen så jag äntligen tar steget. Det känns faktiskt som om det är dags nu!

  Gilla

 2. Jag råkade halka in på din blogg när jag googlade på nåt ridrelaterat. Och vad roligt och inspirerande att läsa om din ”resa” som ryttare! Jag tycker du verkar ha kommit väldigt långt på så kort tid, och är dessutom impad att du klarar av även de tjurigare hästarna i stallet.

  Jag red på avancerad nivå som yngre men hade inte råd längre när jag flyttade hemifrån. Nu har det gått 19 (!) år sen dess och min sexåriga dotter vill börja på ridskola. Efter att inte haft tid med några hobbies själv sen barnen kom har jag nu börjat kolla upp de två närmsta stallen och tänker att det kanske kan bli kul med ett gemensamt intresse tillsammans. Jag är som du väldigt seriös, vill liksom att det ska bli nåt resultat. Dottern är ju för liten för att ha ambitioner utan vill nog mest åka häst, men på sikt kanske hon vill satsa lite mer. Kanske vi kunde bli skötare på nån ponny tillsammans, så får hon lite hästkänsla också. Blir hon fast på ridningen lär det inte vara några problem för mig att få till lite extra ridning medan hon hänger i stallet. En win-win! 🙂

  Gilla

  1. Tack snälla för din kommentar! Vad kul att du ska börja rida igen och det måste vara fantastiskt att dela ett intresse med sin dotter. Stort lycka till! Kommer du blogga, månne?

   Gilla

   1. Tror inte det blir nåt bloggande. Får jag bara tid att rida är jag nöjd med det. Men vem vet, man ska aldrig säga aldrig.

    Gilla

   2. Förstår det! Men vem vet, plötsligt har du kanske skrivit din första post 🙂 För min del har det varit superpositivt att blogga om denna ”resa” eftersom jag får så mycket nyttig feedback. Tror inte att jag hade utvecklats lika snabbt eller haft lika kul utan bloggen och läsarna faktiskt 🙂

    Gilla

 3. Mygg och andra flygfän är typ hästmänniskans och hästens värsta fiender under sommarhalvåret, haha 😉
  För att ge dig ett tips – när du fixar stiglädrena så kan du tänka på att stiglädret och stigbyglarna ska vara lika långa som din arm, då brukar det bli lagom. Tänk att fotplattan ska vara i din armhåla, typ om du förstår vad jag menar.

  Gilla

  1. Ja, så brukar jag göra men fick råd av läsarna att korta dem ytterligare. Men det funkade inte bra för mig så jag kommer nog gå tillbaka till armlängd 🙂

   Gilla

 4. Åh vad synd att hästen var så envis och irriterad idag! Annars är det ju härligt att rida ut! 🙂

  Gilla

  1. Ja, bättre lycka nästa gång hoppas jag 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close