Ridning och träning

Nu sitter jag i soffan och funderar igen och behöver er experthjälp. Jag inser att jag sedan förra sommaren helt slutat träna (med undantag för något enstaka infall en gång varannan månad ungefär) och att det både känns och syns. Jag är svagare och har extremt mycket sämre vardagskondition (för att inte tala om träningskondition) än någonsin och det känns riktigt trist.

Samtidigt som jag vill tvinga mig själv till att träna mer, ja det handlar om tvång till en början för mig, så är det så mycket annat som ska hinnas med och som ska betalas. För träning kostar både tid och pengar.

Jag jobbar ganska mycket, i snitt runt 50 timmar per vecka. Dessutom reser jag i jobbet ett antal dagar per månad. Jag rider på ridskolan varje lördag och nu ska jag bli medryttare en gång i veckan. På fredagar har jag och Andreas viktig vi-tid. Det blir helt enkelt inte oceaner av fritid kvar och när jag väl har några kvällar över så vill jag helst bara slappa i soffan.

Men så minns jag tillbaka på våren 2013 då jag levde samma liv, dock utan ridningen. När jag bytte jobb i början av mars bestämde jag mig för en nystart. Från att ha ätit snask varje dag i veckan fick jag bara göra det på fredagar. Från att träna sporadiskt skulle jag se till att det blev minst tre pass. Jag köpte gymkort och slängde ut onyttigheterna – och blev värsta träningsfreaket! Jag fick snabbt grymma resultat och träningen kändes inte som ett tvång eller måste utan nåt härligt och kul. Jag satt precis och gick igenom min mobil och hittade de här bilderna från förra våren – jag var stark, pigg, frisk och glad! Jag gick upp fem på morgonen för att hinna träna innan jobbet och var supernöjd. Idag snoozar jag till 07:15 och det finns ingen träning i sikte någonstans… Nu är jag peppad på att komma dit igen, men ändå inte… Känner ni igen er?

Så nu är den stora frågan – hur ska jag komma igång igen men på ett sätt som inte tar för mycket tid eller kostar 600 kr/månad (för de pengarna lägger jag hellre på en privatlektion i ridning)? Hur tränar ni? Ni som till och med har egen häst,hinner ni. Med någon annan träning än ridningen? Ni som kanske har barn? Hur hittar ni tid och ork? I jämförelse med en hästägande småbarnsförälder har ju jag helt löjligt mycket tid kan jag tänka. Men jag är lat helt enkelt. Och trött.

Och slutligen – vad är det viktigast att träna för att bli en bättre ryttare? Jag tänker spontant på kondition och styrka av bål (core), ben och rumpa? Vad tycker du, och hur/vad tränar du?

20140810-192132-69692803.jpg

20140810-192135-69695297.jpg

20140810-192131-69691355.jpg

20140810-192132-69692085.jpg

20140810-192133-69693695.jpg

Kategorier allmänt, personligt

5 reaktioner till “Ridning och träning

 1. Vilken trevlig blogg! Älskar bloggar med en massa bilder, ”en bild säger mer än tusen ord” Kommer kika in fler gånger! =)
  Kram M

  * Hovslagare
  * SWB uppfödning
  * Träning/Tävling
  * Med & motgångar
  * Dalmatiner

  Gilla

 2. Just nu tränar jag inget annat förutom ridning då vilket är jättedåligt. Just jag skulle behöva träna rygg och mage mer än vad jag gör. Dels för att jag har en sån försvagad rygg men även för att få en bättre hållning i ridningen. Sen skadar det aldrig att träna benen för att få ännu mer muskler så att man som ryttare orkar hålla om hästen.
  Jag själv har börjat titta runt på olika gym osv för att jag vill må bättre och för att min kropp ska hålla. Sen tror jag att det är jätteviktigt att man kanske hittar en kompis som man tränar med för då blir allting mycket roligare! 😀

  Gilla

 3. Kan tipsa om en tjej som heter Linn Lilja (Häst occh ryttarutbildning) som har en del bra övningar just för ryttare på sin blogg. Annars är det nog bara ”eget tvång” som gäller och det är svårt när man jobbar mycket! Har du någon möjlighet att smita iväg en lunch i veckan? Att springa är ju enkelt och löparskor kan man ju ta med sig på resan också. För min del gäller det att skapa rutinerna – är de bara på plats ska det mycket till för att jag ska hoppa över träningen men innan rutinerna är på plats är det enkelt att tänka ”det gör jag lite senare, ikväll eller i morgon”.

  Gilla

  1. Exakt, det måste bli rutin! Och det är så himla svårt, haha! Ska kika in Linns tips, låter superbra. Tack för tipset!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close