Var börjar man…?

Ja, som ni nu vet har jag hittat världens bästa medryttarhäst, Leon. Och nu börjar vår spännande resa tillsammans!

20140824-215653-79013978.jpg
Jag har provridit honom en gång och sedan promenerat en gång. Nu sitter jag och funderar på hur jag ska lägga upp våra kommande möten.

Min tanke är att börja med grunderna, d.v.s. att ha ett grymt bra samarbete i skritten och sedan i trav (fokus på min sits och att hästen är avslappnad och följsam). En sak i taget och ingen hets. Jag hittade texten nedan på Tyra Sjöstedts blogg, om att få hästen lösgjord. The basics. Vad tror ni? Är detta en bra start? Har ni fler tips?

Saxat från tyrashastar.se …//…så börjar jobbet med att få din häst lösgjord. Det handlar om att den ska gå fram för skänkeln, att den ska flytta sig undan skänkeln, du ska hitta bjudning och tillit där hästen söker sig fram till bettet. Värm till en början upp utan att hålla på och försöka dra ner hästen på tygeln. Låt den skritta länge på lång tygel, trava i ett lugnt balanserat tempo på lös tygel och galopperas i lätt sits med ett väldigt lätt fint stöd till tygeln som inte ber om något alls.

Sätt dig sedan och skrittjobba. Gör övergångar – skritt, halt, skritt tills du kan göra halten med sätet och hästen går fram för ett lätt tryck med skänkeln. Flytta undan hästen med bara skänkeln. Gör volter med lätt ställning. Håll hela tiden en avspänd och exakt kontakt till bettet så att hästen förstår att det är ok att slappna av och börjar erbjuda dig ett avspänt stöd.

Rid på båda tyglarna, sitt inte som så många och dra i innertygeln! Ha ett stöd på yttertygeln och led lätt inåt med innertygeln i svängar och i volter. Och när du behöver korrigera framåt- lätta helt i handen. När den lyssnar- lätta också i tygeln men behåll stödet. Du kanske får sitta och rida med fullt fokus i timtals – i skritt på raka spår och lätt böjda spår. När det funkar, börja trava i en balanserad trav och gör samma sak där.

Det är inte lönt att börja göra massa ”tricks” och övningar förrän du har en avspänd häst. Det kan låta skittråkigt. Men det finns inga genvägar om du vill ha en häst som är riktigt fin att rida. Och tycker du skrittjobbet är tråkigt, då har du inte lärt dig att känna hästen än. För när du känner varje nyans och kommunicerar med hästen i viskningar istället för att skrika, då händer det jättemånga spännande saker redan i skrittjobbet.

Annons
Kategorier medryttarlivet

4 reaktioner till “Var börjar man…?

 1. Låter som ett bra sätt att starta på tycker jag. Lycka till!

  Gilla

 2. Åh vad roligt! själv håller jag på att leta medryttare:)

  Gilla

  1. Ja, det känns superkul även om jag inte startat än 🙂 Är det lätt eller svårt att hitta medryttare tycker du?

   Gilla

 3. sv: ja jag fotar med systemkamera 🙂 Nikon d5100

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close