Lektion nr 55

2015/01/img_70621.jpg

Igår kväll körde jag till den nya ridskolan för terminsstart. Väl där blev det upprop och jag var inte med på listan 😦 Ett tag var det osäkert om jag ens skulle få rida då det kanske inte fanns tillräckligt mes hästar. Jag erbjöd mig att rida ponny (jag är ju en liten människa ;)). På den här ridskolan tillämpar man ett system där eleverna själva får välja häst varje gång. Jag tycker att det är urbota dumt eftersom det både tar lång tid, det inte finns någon tanke på vilken häst som passar vilken ryttare och det blir ingen kontinuitet utan en ny häst varje gång. Som ny i gruppen får man dessutom välja sist (alltså får man inget val utan man blir tilldelad den häst som ingen annan vill rida). Makes no sense.

Hur som helst, jag blev tilldelad en häst i alla fall (ponnysarna gick åt långt före) och det blev det vackra stoet Nixe. Min kompis från förra ridskolan tittade lite förskräckt på mig när hon fick veta det och jag frågade så klart hur hästen är. ”Hon sparkas i boxen och är tittig och nervig att rida”. Jaha, okej då. Hade det här varit för ett år sedan hade jag nog åkt hem igen men nu tänker jag ”jag ska klara det!”.

Jag fick lite hjälp att få tag på henne i boxen och binda upp henne, när hon väl fått på sig grimma så stod hon snäll som ett lamm. Inga konstigheter att borsta, kratsa eller sadla. Men så när jag kratsar ser jag nåt konstigt med vänster framhov:

2015/01/img_7054.jpg

Hon saknar ju halva skon! Jag går genast och försöker leta upp någon i personalen och efter en liten stund hittar jag en tjej som tar en titt. Nej, det såg ju inte bra ut det där. Hoppet faller – jag får nog inte rida den här terminsstarten trots allt… Hon ringer ett samtal, kommer tillbaka och säger ”de känner till det och säger att hon kan ridas ändå”. Konstigt tycker jag men okej.

Hon är lite tittig på väg ner till ridhuset (vi blev ju lite försenade av detta så vi gick ensamma i mörkret) men jag behöll lugnet och pratade med henne och det gick bra.

Dags för lektion! Vi började med att skritta på lång tygel för att sedan trava (lättridning) längs fyrkantsspåret och lägga in volter vid A och C. Efter ett tah delade vi upp oss på volterna och skulle öva på att hålla frambenen på volten och bakbenen på ett spår utanför. Svårt! För vår del blev det väl mest böjning känns det som men vi fick å andra sidan inga kommentarer från tränaren så kanske gjorde vi rätt ändå?

Efter voltövningen som även inkluderade galopp (inga problem med denna damen) så skulle vi ut på fyrkanten igen. Nu hade jag lärt känna Nixe lite och uppfattat två saker: 1. Hon måste drivas på, blir man tung i sätet och glömmer driva så stannar hon, och 2: hon är rädd för ena kortsidan och genar långt innan eller vägrar om man rider för långt in på ”det läskiga”.

Övningen på fyrkanten var att på ena långsidan göra skänkelvikning i skritt och på de övriga trava. Jag har ju bara gjort skänkelvikning framåt (t.ex. gå in på kvartslinjen och göra skänkelvikning ut till spåret. Nu blev det liksom åt ett annat håll och det var ovant. Det gick väl sådär för oss men vi fick väl till någon okej skänkelvikning in alla fall. Därefter gjorde vi samma övning i trav och för min del kändes det lättare på den här hästen när man kom med lite fart och bjudning.

Därefter var lektionen slut med lite skritt på lång tygel (ingen häst har nog sträckt halsen så långt ner/fram som denna!). 45 minuter går snabbt!

Kategorier lektioner

9 reaktioner till “Lektion nr 55

 1. Oj en halv sko och du fick rida med det så där? Verkligen konstigt tycker jag :/
  Sånt där system tycker jag inte heller om att man får välja häst själv varje gång. På min ridskola är det ridläraren som bestämmer häst sen har man den 4 gånger och sedan byter man.

  Gilla

 2. Det jag reagerar på är den halva skon!!!! Okej att rida med en tappsko i ett mjukt ridhus men en halv sko?!?

  Sen det du skriver att ni inte fick någon feed back alls låter ju inte så givande. Eller det kanske bara var i den enskilda övningen? I sånna fall kan det ju bero på att du gjode rätt 😉

  Där jag rider har vi samma häst 3 ggr. Vi får önska tre hästar så bestämmer vår lärare vem som får vem. Fungerar bra tycker jag men det bygger ju också på att man har en rättvis lärare med blick för vem som passar på vilken häst. Fördelen med ”engångshästar” är ju att man får prova många olika hästar. Nackdelen är väl att det tar ett tag att komma underfund med varje enskild häst.

  Gilla

  1. Håller med om skon och utebliven feedback! Gör man rätt bör man få höra det och inte behöva undra. Varje lektion kostar ju en hel del…

   Gilla

  2. Ja, visst var det konstigt? Det känns inte så seriöst men jag hoppas att detta var en engångsföreteelse. Nu var det en vikarie (även nästa gång) så jag hoppas på mer feedback från ordinarie tränaren sen. Jag tycker ert system låter rätt så bra. Jag vill helst att instruktören väljer och att man som hos er får rida samma häst ett par ggr i rad.

   Gilla

 3. Jag kommer ihåg att systemet med att som elev själv få välja häst bara inträffade ytterst sällan när jag red ponny när jag var liten (vilket nog var tur, det är ju i stort sett omöjligt att få det rättvist som du säger). Oftast blev man ju tilldelad en häst av instruktören. Sen när jag har ridit på ridskola på stor häst så tror jag nästan alltid att vi hade samma häst tre lektioner i rad. Minns inte riktigt om vi valde själva? Men jag tror inte det! Jag kan se framför mig att elever säkert kan få lämna in önskemål om hästar de gärna rider, men man får ju lita på att instruktören tilldelar hästar som fungerar bra med respektive ryttare. Sen är det ju viktigt att man inte alltid får rida ”problemhästar” om man råkar vara bäst i gruppen, eller att man alltid får rida små oupfostrade ponnyer om man råkar vara liten och ha bra balans.. Så en del får man ju själv säga ifrån tycker jag när man känner att det behövs, och prata med ridläraren och fråga varför de har tänkt på ett speciellt sätt!

  Gilla

  1. Jag håller med dig. Nu får jag ge detta några gånger och se hur det artar sig. Det kanske funkar jättebra även om jag är lite skeptisk 😉

   Gilla

 4. Så var det på den ridskolan jag gick på i Sverige också. Att man fick väja häst efter turordning. Funkade nog ganska bra. Lite senare var det så att instruktören valde åt oss och vi hade samma häst i 4 veckor (4 lektioner) och jag fick aldrig min favorit utan den tilldelades alltid hennes favoritelev. Tom mina sista 4 lektioner innan det var dags att flytta upp och rida stor häst. Gör mig fortfarande lite ledsen faktiskt. Så tror att det finns både för och nackdelar.

  Känns det bra trots allt att ha bytt ridskola?

  Gilla

  1. Jag föredrar att instruktören väljer men det är ju supertrist om de inte väljer objektivt utan som du säger favoriserar. Förhoppningsvis är det inte allt för många instruktörer som gör så.

   Det är svårt att avgöra redan men jag tror och hoppas att det blir bra!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close