Det här med mockning

2015/02/img_7073.jpg

När jag rider Leon mockar jag också alltid hans box (eftersom jag numer rider på lördagar och mockning inte ingår i stallhyran på helgen).

Jag tycker att jag är ganska pedantisk och tar tar nog minst en kvart (men troligtvis mer, har inte kollat klockan) varje gång.

Jag har egentligen inget system (antar att det är sånt man ska lära sig som liten knatte men som vuxna nybörjare aldrig får någon lektion i) men jag gör så här:

1. Jag kollar hur det ser ut
2. Hämtar skottkärra och grep
3. Börjar längs med kanterna att sortera ut bajset, går sedan inåt. Jag är manisk – ingen plutt är för liten! Plockar till och med pluttar för hand (ssschh!! Berätta inget för Andreas)
4. Kisset. Jag tar alltid bort kisset (alltså den del av torven som är mörk och blöt)
5. Kollar om det ser rent ut
6. ”River runt” så att det blir jämnt med torv i hela boxen (minst ute i kanterna)

Jag har nu två frågor:

A) ska man ta bort kisset eller inte? Jag gör det för jag tänker att jag själv aldrig skulle vilja stå i mitt eget kiss, och än mindre ligga i det! Men så googlade jag på det här idag och folk skriver att de tar ut kisset en gång i veckan, månaden eller per säsong (!!??!!). Känner mig ganska överdriven då som skopar bort kisset varje gång men jag tänker 1. Ofräscht, 2. Inte kul att stå i, 3. Blött (=rötskador), 4. Ammoniak (inte bra) och 5. Det blir ju liksom hårt där kisset är och därmed blir boxunderlaget ojämnt (hårt vid kisset, mjukt i övrigt).

Okej, nästa fråga som verkligen tyngt mig ( 😉 )

B) Hur tusan mockar man med vänster arm? Jag är högerhänt och jag mockar med höger. Men jag blir trött och får mjölksyra. Följaktligen byter jag mockararm men jag är ju helt värdelös med vänster! Lyckas inte finsila torven utan det hoppar och stänker åt alla håll! Så min fråga är: mockar ni alltid med samma arm eller har ni lärt er att mocka åt båda hållen? Och om ni har det, mockar ni jämnmycket med vardera arm? Det är ju för den delen inte bara armen som påverkas utan hela sidan med rygg, rumpa, mage och lår.

Annons
Kategorier allmänt

13 reaktioner till “Det här med mockning

 1. Hej! Du borde fråga de som normalt mockar (ägaren eller stallpersonalen) om hur boxen mockas. Om det är bädd tar man bara bort bajset och eventuellt blöt torv som ligger överst. I en bädd är det förbjudet att gräva, då det frigör ammoniak lukten. Är det inte bädd brukar man ta bort allt kiss och bajs. När jag hade häst och strödde med spån brukade jag alltid vända upp och ner på hela boxen efter att jag hade rensat överst, då kisset sjunker till botten. På så sätt kan man ta bort allt kiss utan att få med det rena då det bildas som en ”kaka” underst. Skillnaden med torv är helt enkelt att denna kakan är svårare att se men den brukar bli lite svagt röd/orange färgad om man strör med torv. Det allra vanligaste är att man tar bort allt smutsigt. Bädd brukar man oftast ha på vintern. En välskött bädd kan vara bland det bästa som finns, men då krävs det även att hästen har ett bra ”bädd-skick”. 🙂

  Gilla

 2. Jag brukar variera när jag mockar åt flera hästar för jag får så ont i nacke å axlar, fast det är supersvårt men det är väl samma som med allt. En träningsfråga. =)

  Gilla

 3. Vad bra att du frågar om såna saker! Det är säkert självklart för de som ridit sedan barnsben. Jag har själv börjat rida för ca ett halvår sedan (alltså som vuxen). Men att hantera hästen och göra iordning den innan lektion mm har jag lärt mig genom att mina barn också har börjat rida (nu har de ridit ett halvår längre än mig). De har haft teorilektioner och dagridläger osv där de gått igenom lite sådant. Så jag följer din blogg med stort intresse!! 🙂

  Gilla

 4. Fråga A har du redan fått bra svar på och fråga B har jag verkligen inget bra svar att komma med haha! Jag är totalt värdelös att byta sida när jag mockar och gör det aldrig, det tar alldeles för lång tid om jag skulle mocka med ”fel sida” ;D Tycker i alla fall att du har en bra rutin för din mockning även om jag själv föredrar att börja i mitten och arbeta mig ut mot sidorna och skapa en stor hög i mitten. Haha 🙂

  sv: Ja jag bor strax utanför Norrtälje numera! Tidigare bodde jag i Gävle 🙂 Det finns inlägg uppe nu både om elektroterapin och även om de möten jag har varit på! 😀

  Gilla

  1. Varför skapar du en hög i mitten? En hög av vadå? 🙂

   Vad kul att du bor så nära, då måste vi ju ses någon gång! 🙂

   Gilla

 5. precis, det är bädd eller inte som avgör om man ska ta bort kisset. Du får fråga ägaren/nån i stallet! Jag tycker också att det ser ut som att det inte är bädd.

  Jag byter till vänster ibland men det är svårt. Men jag försöker tänka på att ”hålla i” magmusklerna när jag mockar och böja på benen. Använda dem, och inte ryggen och armarna så mycket. Då blir man väldigt trött, särskilt om man ska mocka 10 boxar 🙂

  Gilla

  1. Jag måste bli bättre på det där, att använda hela kroppen.

   Jag tror inte att det är någon bädd men jag ska fråga för säkerhets skull.

   Gilla

 6. Precis som första kommentaren säger så beror det på om hästen står på bädd eller inte. Då får man höra med ägaren hur hon vill ha det 🙂 Kan bli lite jobbigt om hon försöker spara till bädd men så kommer nån och slänger ut det några gånger i veckan 😉
  På mitt jobb så står hästarna på bädd. Då tar vi aldrig ut kisset utan bara bajset 🙂 Då går det ut mindre strö och blir billigare 🙂 Tanken är att bädden ska va som en hård madrass. Men har dom rivit upp den så får man skala av en bit så den inte blir mjuk å sunkig 🙂
  Jag mockar ca 30 boxar om dan men mockar alltid med höger hand. Är omöjligt att mocka med vänster 🙂

  Gilla

  1. 30 boxara om dan med samma hand? Jag som klagade över en box, haha! I rest my case!

   Gilla

   1. Haha det är en vanesak! 😉

    Gillad av 1 person

 7. Det låter inte som att du behöver nån lektion i det där 😉

  På bilden ser det inte ut som att det är en bädd eftersom lagret ser lite tunt ut, men om du ska mocka ut kisset eller ej beror på om det är en bädd eller inte. Är det en bädd så ska man undvika att röra runt i den för då ”skadar” man den. Tanken är att en bädd ska brinna underifrån så då mockar man bara ut bajset och låter kisset vara kvar och fyller på med torrt strö ovanpå bädden. Är det en bra bädd ska det inte lukta eller vara blött och det blir på så sätt inte smutsigt så som man kan tro.
  Ungefär så tror jag att det är, det finns kanske nån som kan förklara det där bättre för dig. Jag själv har lite dålig koll på det eftersom jag har halm och mockar ut allt varje dag. Eftersom vi tar in egen halm på egna åkrar så kan jag ”lyxa” och vara väldigt frikostig till mina hästar, så de har väldigt fluffigt i sina boxar 🙂

  Och vad gäller att mocka med vänster… det går inte… Jag mockar 21 boxar i veckan men har ändå inte lyckats lära mig 😉

  Gilla

  1. Hmm måste fråga om det är nån bädd men det tror jag inte… 21 boxar med en och samma arm? Blir du inte helt sned i kroppen? 🙂

   Gilla

   1. Jo det är verkligen inte optimalt att mocka med samma arm hela tiden men man får in tekniken allt eftersom så det är inte lika jobbigt efter ett tag 🙂

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close