Man kan inte alltid vara på topp…

Efter lördagens superpass så hade jag ganska höga förväntningar när jag åkte till Leon igår morse. Jag var i stallet 07:30 och red ut strax efter 08.

Vi tog precis samma runda som i lördags och skrittade hela vägen till volten med lite travpartier. Jag övade på att flytta Leon sidledes fram och tillbaka och han lyssnade bra. När vi kom fram till volten dock lade han bara av direkt. Det var som on bensinen tog slut. Det har hänt förut att han inte vill jobba och jag blir osäker då: har han ont någonstans? Har han träningsvärk? Är han trött? Eller bara lat?Jag försökte få igång honom i lite trav och galopp men, ja, det var tungrott. Då tänkte jag att jag skulle testa nåt nytt. Jag släppte tyglarna och bara satt och så fick han bestämma. Vad tror ni att han gör? Promenerar längs fyrkanten, runt, runt. Varken mer eller mindre. Han förstod nog inte riktigt uppgiften 😉

Därefter vände vi hemåt stallet igen och då gick det minsann bra att både trava på och galoppera. 

Känner ni igen det här beteendet? Att hästen gärna jobbar till och från banan men inte väl där? Hur ska jag tolka det – som trötthet/lathet/ovilja? För med tanke på hur gärna han sprang på dit och hem borde han ju inte ha ont eller träningsvärk tänker jag? Och hur ska man agera?

Kategorier medryttarlivet

11 reaktioner till “Man kan inte alltid vara på topp…

 1. Hur ofta rider du Leon? Bara nyfiken 🙂

  Gilla

  1. Normalt en gång i veckan, ibland två 🙂

   Gilla

 2. O ja, det där känns igen. Vad han säger är: ”Jag vill inte. Fy sjutton vad tråkigt!. Jag vill hellre mysa i boxen”. Alltså blir det mer fartfyllt när du är på väg hem igen. Han är inte dum ;-). Fniss…

  Gilla

  1. Haha, nej det är han väl inte 😉 Men då undrar jag – ska man kräva arbete ändå? Jag har lite svårt för det, jag vill att vi båda ska uppskatta ridningen.

   Gilla

   1. Jag tycker du ska kräva arbete. Man får tänka till på vad som skulle kunna vara skoj övning för Leon och kanske inte traggla på i evighet. Men visa att jo, vi ska jobba. Annars kommer han att försöka smita fler gånger. Så japp, kräv jobb, men gör övningen så kul du kan.

    Gilla

 3. Precis som Ida säger ska man alltid vara lyhörd för hur hästen är just den dagen, och det är viktigt att lita på sin magkänsla. Inte alltid, men väldigt ofta, så brukar de inte bli lata om de har ont utan de brukar visa det på annat sätt. De kan gå och spara på sig dock, men då brukar det inte vara från dag till dag utan nåt som kommer smygandes och sen är kvar. Med mina hästar är det i 99% av dessa gånger bara att de inte har lust just då. Mitt sto kan vara halvgalen på väg till paddocken och sen när vi ska börja jobba är hon så trött att hon absolut inte kan jobba, och sen när man ska hem så är det eld i baken igen och hon är hur fin som helst.
  Är det träningsvärk så är det oftast bättre att rida ur den än att bara låta hästen stå, men man kan rida ett lite ”snällare” pass eller bara rida ut en lugn tur. Om min häst är lite stel efter ett hårt pass så rider jag oftast i lite lång och låg form och låter henne stretcha ut kroppen i ett ganska kort pass dagen efter, eller så rider jag ut, helt utan krav på form.

  Att du reagerar på det och funderar över orsaker och inte bara blir arg för att han är seg visar på bra förståelse och känsla för hästen tycker jag 🙂

  Gilla

  1. Tack för utförligt och tydligt svar! Vad gör du då, när ditt sto inte vill? Kör du på ändå (hur?) eller lyssnar du på henne och vänder hemåt igen?

   Gilla

   1. Ja, skulle jag låta mitt sto få som hon ville skulle det inte bli mycket träning heller… Hon är ju bara 6 år så jag tar det fortfarande lite lugnt, och anpassar mig men jag låter absolut inte henne bestämma om vi ska jobba eller inte. Ibland sätter jag också den tvära sidan till och kräver precis det jag hade tänkt, men ofta så ändrar jag mig under passet om jag märker att det inte funkar. Jag anser att det är bättre att göra något annat och få till ett bra pass än att ha ett pass som bara blir stretigt. Är hon seg kan jag lägga in nåt litet skutt över några bommar i början av passet så hon får upp ångan lite. Eller bara ”brassa” runt några varv i galopp så hon får busa lite, och så försöker jag efter det att behålla den energin. Så kortfattat, jag jobbar iaf men jag anpassar ridningen efter dagsformen. Tror man kommer längre med sin häst om träningen är kul för båda två 🙂

    Gilla

 4. Hästar har olika dagar, precis som vi! Det är alltid spännande med djur.. 🙂 Det är inte alls säkert att det är nåt. Men håll lite koll, om man inte riktigt känner igen hästen utifrån hur den brukar vara kan det ju vara nåt. En del blir trötta av att fälla sin vinterpäls t ex. Eller så hade han bara en seg dag. 😉 Om det inte är nåt ”ihållande” så skulle jag inte vara orolig. Be hästägaren eller någon i stallet visa dig hur man tar tempen om du inte vet det, samt lite andra grundläggande ”hälsokollgrejor”, det är bra att kunna! Och jag förstår att du självklart meddelar henne (jag tror att det är en hon) om det är något med Leon. Du verkar vara klok och lyssnar på hästen! Det är väldigt viktigt.

  Gilla

  1. Jo jag skickar alltid ett rätt så utförligt sms med info om vad vi gjort och hur Leon var och hon verkar inte oroad alls så jag tror han bara kan vara så. Kanske morgontrött? 🙂

   Gilla

  2. Bra idé det där med att lära sig hälsokollgrejer! Jag känner alltid igenom hans kropp efter svullnader, sår och knölar och sådär men jag vet inte vad annat man kan titta på. Tack Ida!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close