Lektion nr 6

20140111-181317.jpg

Woho vad kul det var idag! Jag red såklart Betty igen och det känns faktiskt som jag blivit liite liite bättre.

Jag kom till stallet två timmar före lektionen för att hjälpa till lite. Blev till att hämta och ställa ut 15 säckar torv. Inte det skjojigaste kanske men det var så himla många små stalltjejer på plats som ville fixa med hästarna och mocka så jag fick ta det som ingen var så sugen på 😉

Idag fixade jag allt med Betty själv och hon var superlugn och snäll. Den hästen alltså – kommer aldrig kunna lämna henne!

Idag övade vi på att ställa hästen och att inte gå i ett runt spår utan göra tydliga linjer om ni förstår hur jag menar? Vi fick också testa att gå på ett led och när alla var på långsidan (fem stycken var vi) skulle vi samtidigt på kommando vika in mot mitten och göra halt på mittlinjen. Så att vi alla stannade vid sidan av varandra. Detta testade vi i både skritt och trav. Vi skulle också göra en volt vid ett av hörnen (vänd huvud och axlar dit du vill och tryck ner inre skänkeln). Gick också förvånansvärt bra!

Som sista övning skulle vi rida utan stigbyglar – i trav! Det hade jag ju aldrig gjort förut och om jag ska vara ärlig tyckte jag att det var ganska läskigt. Jag skumpade järnet både hit och dit och upp och ner…. Ridläraren sa att man ska sitta djupt i sadeln, slappna av och luta sig lite bakåt (antar att jag hade en tendens att falla fram) men jag tyckte det skumpade lika mycket oavsett! Två gånger var jag nära på att halka ur sadeln, fy!

–> Så nu vill jag höra – är det så här skumpigt för alla men jag är bara ovan vid känslan elller är det så att jag helt enkelt måste lära mig nåt trick för att inte skumpa så förfärligt mycket? Några tankar och tips?

Annons
Kategorier lektioner

15 reaktioner till “Lektion nr 6

 1. Det är inte alls konstigt att det skumpar i början. Och som någon redan sagt så kan det vara olika beroende på hur hästen rör sig. Det blir väldigt lätt att man spänner sig för att försöka hålla fast sig och då blir det bara ännu värre. Man måste försöka slappna av och tänka fötterna mot marken så man inte kniper sig fast. Och luta sig lite tillbaka så kan det bli enklare. Jag tycker fortfarande det kan vara lite knepigt ibland och jag har ridit i snart 9 år 🙂

  Och jo, man kan rida lätt utan stigbyglar men det är jobbigt i början 😉

  Gilla

  1. Blev fel bloggadress…fyrmannina.wordpress.com ska det vara 🙂

   Gilla

  2. Oj, det låter helt omöjligt! Men skam den som ger sig 😉 Min träningsvärk säger mig att jag måste ha spänt mig REJÄLT så det får bli bättring till nästa gång.

   Gilla

 2. Det är supernyttigt att rida utan stigbyglar, även om det är svårt, men med ridlärare kommer du lärare dig. Bara att träna, sträck på dig, axlar bak, blicken upp, handen stilla och följ med i hästens rörelse 🙂 Du kommet fixa det!

  Gilla

 3. Nej det är inte konstigt att du skumpar eftersom det var första gången! Sedan är det så att vissa hästar har jättemjuk trav och andra har en skumpig trav. Alltså vissa hästar behöver man inte anstränga sig särskilt mycket på för att kunna sitta ner på och andra så får man kämpa lite mer på. Det man ska tänka på är att spänna magen, sitta ner djupt och att göra benen långa då man gärna drar upp benen för balansens skull men det blir skumpigt då 🙂
  Som sagt jättebra att du får göra sånt här tidigt då du tränar mycket på balansen!

  Gilla

 4. Jag har faktiskt bara ridit utan stigbyglar. Första gången var jätteläskig. Ibland har jag dagar då det inte går alls, andra gånger går det bättre. Man MÅSTE vara avslappnad i låren. Superviktigt annars flyger du runt jättemycket. Det gjorde jag och jag trodde att jag skulle ramla av varenda gång. Tänk avslappnade innerlår, men du ”håller om” hästen med fötterna. Där är det ok o spänna bara de ligger stilla mot hästens mage. Det funkade för mig och jag kunde trava utan att känna att jag skulle ramla av, även om man hoppar runt lite. Detta är nått man måste öva på fler gånger. Ens första instinkt är ju att spänna till även om man vet att det ger motsatt effekt hehe. Lycka till!

  Gilla

 5. Jag har ridit i över 12 års tid och tycker fortfarande det skumpar ibland (undviker att rida utan stigbyglar.).

  Gilla

  1. Skönt att höra att det är fler än jag som skumpar 🙂 Kände mig rätt så urusel där och då men nu efter alla era kommentarer känns det så mycket bättre!

   Gilla

 6. Jag antar att det var första gången du satt ner i traven utan stigbyglar och det är inte alls konstigt att du skumpar runt. Andra nybörjare har knappast lärt sig rida lätt vid de här laget. Du vänjer dig snart, men luta dig tillbaka och bli tung i kroppen! Roligt att följa dig! 🙂

  Gilla

  1. Rida lätt kan jag hyfsat nu tycker jag (dock inte utan stigbyglar, går det?!) men det här var precis som du säger första gången jag skulle sitta ner i traven. Huvva vad det skumpade, kändes som jag lyfte en 20 cm typ varje gång. Betty är ganska stor (typ 160-165 i manken) och jag är ganska liten (158 cm/47 kg) också. Ska tänka på att bli ”tung” som du sa nästa gång! Känns som att jag spände mig väldigt för att sitta kvar men det blir motsatt effekt, man blir som en stel pinne som flyger åt olika håll….

   Gilla

   1. Ja men precis! Jag övade på samma grej igår och kommer på mig jätteofta om att jag lutar mig för långt fram! Lycka till 🙂

    Gilla

   2. Tack snälla! Skönt att höra att jag inte är ensam iaf 🙂

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close