It can only get better (läs: öva, öva, öva)

Jag har tänkt att jag ska lista de saker som jag behöver öva på just nu, och kanske har ni några bra tips på hur jag ska tänka/göra för att komma ihåg dem och bli bättre?

1. Sitsen – ska man sitta på sittknölarna, eller liksom mellan dem och underlivet så att säga? Vad/hur ska man tänka?

2. Benen – mina är för långt fram, jag sitter i s.k. ”stolsits” och jag vet att benen måste bakåt, och att det ska gå att dra en rak linje mellan axel, höft, (armbåge?) och häl. Men icke sa nicke, benen åker fram ändå…

3. Tyglarna – jag ger tydligen alltför långa tyglar. Hur ska jag veta vilken längd som är rätt (jag är rädd att dra hästen i munnen)?

140118_4Här en bild från gårdagens lektion där samtliga förbättringsområden syns ,-)

 

Annons
Kategorier allmänt

11 reaktioner till “It can only get better (läs: öva, öva, öva)

 1. Sitsen och sittknölar…Tänk så här att när du sitter på hästen, hur skulle du landa om man tog bort hästen under dig. Som du sitter nu så skulle du slå på ändan men du ska känna det som om du skulle landa rakt ner på fötterna.
  Nästa gång du rider så räknar du hur många hål du har på stiglädrena, egentligen skulle du mäta med tumstock också så att du vet att dom är jämna men men…
  Ha som mål att länga lädren ett hål varje lektion tills du tillslut har hittat rätt längd
  När du sedan skrittar fram så använder du tiden till att skritta utan stigläder och bara slappna av, håll gärna i framvalvet och försök fokusera på att slappna av och låta benen hänga rakt ner (glöm inte att sträcka på dig).
  Glöm allt tjat om att dra tillbaka benen och att trampa ner hälen, då får du fokus på helt fel saker och det skapar oftast bara mer spänningar.
  En av anledningarna till att benen åker upp är att man är för spänd och stel i ljumskarna och insida lår, stretcha detta före och efter ridpassen och när du är hemma regelbundet.
  När du sedan sitter till häst så tar du alla tillfällen du kan till att skritta utan stigbyglar, mao vid framskrittning, pauser och avskrittning (om ni inte leder hästarna då vilket man helst ska göra).
  Tänk också på att slappna av i knät (lårmuskulaturen).
  Egentligen är detta allt du ska fokusera på i början innan du ens börjar trava men det finns inga elever som är villiga att betala för att sitta och skritta, därför är ridskolorna uppbyggda som dom är idag. Egentligen är det helt meningslöst att börja trava och galoppera innan man hittat känslan i skritt och när den väl sitter där så faller det andra på plats mer naturligt.
  Börja med dessa övningar och tänk på att ha ett mjukt stöd i tyglarna, slappna av i axlarna, armbågarna och handlederna och slut hela handen om tygeln (sitter du och spretar med fingrarna blir du hård i handen) och rid alltid med handskar, även på sommaren.
  Behåll samma tänk och känsla när du sedan travar och galopperar.
  Nu har du ju inte den bästa sadeln att rida i och då blir det oftast att man får sitta och motarbeta sig själv och sadeln. Sadeln tvingar en till stolsits och du ska försöka hitta rätt sits och balans i denna vilket är en jäkligt dålig kombo.
  Hade du suttit i en välanpassad dressyrsadel tex så hade det räckt att bara fokusera på att slappna av i ljumskar och lår, den inbjuder till en korrekt sits, därmed inte sagt att den löser alla problem men det hade varit lättare för dig att hitta en korrekt sits.
  Kämpa på och lycka till 🙂

  Gilla

 2. Tips på att förbättra sitsen, rid utan stigläder! 🙂
  Vi fick rådet att dra upp knäet mot magen och sedan vika bak det och sträcka ut så långt som möjligt (det blir som en cirkel typ), sedan göra så med varje ben ca 10 ggr, då Brukar man hamna i en bra sits och man börjar känna sina sittben bättre 🙂
  Ja hoppas du förstår hur jag menar 😛

  Gilla

  1. Låter som en bra övning! Vi rider utan stigläder en stund varje gång faktiskt, verkligen nyttigt.

   Gilla

   1. Det är det! 🙂 man hamnar som rätt direkt och då vet man ungefär vad man ska sträva efter under ridningen 🙂
    Det är ju jätte bra! Själv är ja lite dålig på det, men ja ska försöka bli bättre 🙂

    Gilla

 3. Jag behöver också öva på min egen sits, men det som funkar för mig är att länga lädren, då kmr inte benen åka fram lika lätt.
  Ang. tyglarna, så ha ett ”stöd” hela tiden, du drar inte utan du känner hästen i munnen hela tiden, ungefär skulle jag förklara det i alla fall 🙂 Svårt att förklara hur en känsla ska vara 🙂

  http://jessicalindstrom.blogg.se

  Gilla

  1. Tack för bra tips! Ska tänka på dem imorgon när jag rider igen 🙂

   Gilla

 4. Hoppas du haft en bra helg!

  Gilla

 5. Angående tyglarna. Tyglarna ska vara så långa att du känner hästens stöd i munnen.

  Gilla

  1. Hmm… Måste känna efter ordentligt nästa gång!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close