Min utrustning, del 1

Jag har ju lovat er att berätta lite om vad för grejer jag använder. Än så länge är min utrustning ganska begränsad. Jag har fokuserat på det allra viktigaste – säkerheten – först. Därefter kommer funktion och komfort och sedan antar jag att fåfängan spelar in därefter 😉

Så idag tänker jag visa min säkerhetsutrustning – hjälm och skyddsväst. Vore kul att höra vad ni använder och hur ni tänker kring detta. Jag vet att långt ifrån alla använder skyddsväst. Jag antar att det är mycket av en vanesak och för mig som börjar rida nu, med väst, kommer västen ju aldrig kännas ”i vägen” – för den har ju alltid varit där! Har man å andra sidan ridit sedan barnsben utan väst så kan jag förstå att det kanske känns ”instängt”.

Först ut, min älskade hjälm! Jag provade säkert 15 hjälmar innan jag hittade den här, som satt helt perfekt!

casco-mistrall-titan-casco wpid-140118_7_b.JPG

Casco Mistrall är en lätt och nätt hjälm. Den är justerbar åt alla håll och kanter (typ) och den enda hjälmen som jag inte ser ut som ett totalt ufo i. Alltså igen. 1. säkerheten, 2. funktion & komfort och 3. utseende. Jag har ett väldigt litet och smalt huvud så de flesta hjälmar skvalpar liksom omkring runtom huvudet. Jag ska visa er en bild någon gång på hur det kan se ut (jag menar: alla ser mer eller mindre knasiga ut i hjälm men jag, jag är outstandingly ful, haha)!

Säkerhetsvästar provade jag mig också igenom ett helt gäng, den ena klumpigare än den andra – tills jag fick på mig den här.

1airowear_2_airo

 

Airowear Outlyne Slim. Sitter som en smäck! Den är väldigt följsam och precis som hjälmen reglerbar åt alla håll och kanter. Den är av högsta säkerhetsklass (godkänd BETA klass 3, 2009). Dock inser jag nu att jag har en blå väst och att det finns en GRÅ! Hade hellre haft en grå. Men igen så gick säkerhet och funktion före utseende (de hade inga gråa i butiken där jag köpte västen och jag ville inte börja rida utan väst).

Efter att nu ha ridit nio gånger är jag fortfarande supernöjd med mina köp. De var dyra (hjälmen ca. 1000 kr och västen 2400 kr) men jag hoppas att jag kommer kunna ha dem i flera år. Självklart kommer jag byta ut hjälmen om jag tappar den eller ramlar av och slår i ordentligt men det hoppas jag ju slippa (peppar peppar).

Tycker ni att det är intressant med utrustning? Det finns ju så otroligt mycket, världens djungel! Jag tycker att det är jättekul, framöver kan jag prata lite mer kläder (och läckande stövlar, grrrr), om ni tycker det är kul att läsa om?

10 reaktioner till “Min utrustning, del 1

 1. Kul att läsa! Jag använder alltid hjälm när jag rider, den billigaste livförsäkringen man kan ha när man rider känns det som… Säkerhetsväst var jag tvungen att ha när jag tävlade ponny och efter ett tag på storhäst tog jag bort den, man känner sig mycket friare och rörligare. Dock har jag kvar den och använder den nu när jag håller på rida in min unghäst!

  Gilla

 2. Läste bland era kommentarer här över och jag har köpt ett par läderstövlar från Hööks för 1600 och det är inte särskilt dyrt. Jag själv tycker det är lite onödigt att ge 5000 för ett par stövlar eftersom de mesta av pengarna är pga namnet… 🙂

  Gilla

  1. Bra att höra att även billigare alternativ funkar! 1600 känns mer överkomligt, särskilt för mig som nybörjare som inte ens vet om jag kommer rida i 5-10 år till (hoppas ju på det men man vet aldrig vad som händer).

   Gilla

  2. Amanda, jag har haft billiga stövlar också och jag kan lova dig att jag verkligen inte ger 5000:- pga märket.
   För mig ÄR det värt pengarna men förstår att det inte är det för alla.
   Då jag har testat både dyrt och billigt så kan jag säga att passformen och kvalitén på dyrare stövlar inte går att jämföra med dom billiga men är man nöjd med Hööks så är det verkligen helt OK men jag vill ha det lilla extra 🙂

   Gilla

   1. Hur mycket/ofta måste man sköta om sådana fina stövlar för att de ska hålla i många, många år? Jag är nämligen urusel på att ta hand om mina skor (vinterkängorna fick en smörjning i oktober och de har sett bra hängiga ut sedan november nån gång men jag får liksom inte ändan ur…). Om man vill ha lättskötta skor/stövlar men ändå med bra komfort och funktion – vad ska man satsa på då?

    Gilla

   2. Jag putsar mina stövlar med sadeltvål/såpa efter varje ridpass när jag är duktig men ibland är jag slarvig och putsar varannan 🙂
    Förr använde jag Mountain Horse stövlar och dom är/var slittåliga men när det sedan var dags att köpa nya hade dom höjt priset ordentligt plus att storlekarna på skaftet var väldigt begränsat, passade bara smala vader så för mig lönade det sig att köpa Cavallo
    Kan inte priserna på Mountain längre men dom kan vara värda att titta på, annars kanske Amandas tips om Hööks stövlar är bra, jag har aldrig provat deras men det är nog bra.
    Prova olika modeller och prata med butikspersonalen, så här i början ska du inte lägga så mycket pengar på stövlar men om du är lite intresserad är väl 1500-2000:- inte så dumt.
    Oavsett vad du väljer så ska det kännas bra i magen när du lämnar butiken, man ska inte ha ångest för att man lagt för mycket pengar på en vara då är det fel.
    Ett gott råd är i alla fall att köpa ridstövlar och inte ridskor om du ska köpa nytt till just ridningen 🙂

    Gilla

 3. Utrustning är alltid intressant även om jag inte är prylgalen.
  Jag tycker du tänker rätt med säkerheten först.
  Det jag lägger pengar på, dvs det som får kosta lite mer i den personliga klädseln är ridbyxor (ca 1500-2000:-) och ridstövlar (Cavallo från 5000:-) Väst använder jag inte fast det är en bra idé och hjälmen köper jag på Hööks för ca 300:-
  När man hållit på ett tag i sporten så hittar man ju sin grej och jag skulle aldrig köpa en hjälm för 2-3000:- som en del gör, jag har märkt att även hjälmen har blivit en statussymbol men det bryr jag mig inte om. Fast om jag hade haft problem att hitta en hjälm som passade så hade det fått kosta för det är ju viktigt att hjälmen passar.
  Övrig klädsel kan man återanvända från den privata garderoben eller köpa på rea tex från vanliga klädbutiker, jag köper nästan aldrig utpräglade ridkläder vad gäller tröjor och jackor tex. Det kan hända om jag hittar något särskilt som jag verkligen vill ha men annars funkar vanliga kläder utmärkt. 🙂
  Kommer ihåg dom där förhatliga gummiridstövlarna som man hade när man var liten, usch.
  Om du fastnar för ridningen så kan jag verkligen rekommendera dig att köpa ett par läderridstövlar, finns inget bättre att rida i tycker jag och nu har även dom finare märkena som Cavallo (min favorit) prisvänliga alternativ, tror du kan få ett par för 3500:-
  Ha det bra 🙂

  Gilla

  1. 3500 för ett par stövlar?! Fy sjutton vad mycket pengar för skor! Men jag måste erkänna att gummistövlarna inte är några höjdare direkt…

   Gilla

   1. Haha, det är det värt och dessutom billigt för ett finare märke. Tror jag gav 5000:- för dom jag köpte förra året och då var det ett bra pris.
    Men såna stövlar har man läääänge om man tar hand om dom så slår man ut det på 5-10år så är det inte så farligt, då har nog dina läckande gummistövlar kostat mer eftersom du måste köpa nya oftare.
    Jag rider ju i mina varje dag så för mig är det en investering som absolut är värd varenda krona men jag knatar inte omkring i lera eller mockar bajs i dom, då har jag ett par vanliga rejäla kängor och byter till ridstövlar när jag ska rida.
    Sen får du ett överlägset stöd i ett par riktiga ridstövlar.
    Kommer ihåg när jag var liten och hade sparat länge till mina första ridstövlar i läder, jösses vad stolt jag var och sedan har jag inte ridit i något annat.
    Man hittar ju som sagt sin grej när man hållit på ett tag och det finns en anledning till att viss utrustning får kosta mer, helt enkelt för att det är en investering som är väl värt sitt pris pga funktion och hållbarhet.
    Och pratar man om hästens utrustning hamnar man i en helt annan dimension, där är sadeln det absolut viktigaste och dyraste investeringen ca 20-30 000:-
    Men oavsett om det gäller sadel eller stövlar (fast det är nog svårare att hitta beg stövlar) så är det bättre att köpa ett bra märke beggat än ett billigare märke nytt 🙂

    Gilla

   2. Du har helt säkert rätt i det. Får prova ett par någon gång. Där jag rider kör de flesta med jodphurs men jag vill helst ha stövlar (= mindre skit på strumpor och byxor). Doch blir gummistövlarna väldigt ”instängda” så jag tror inte att de blir någon höjdare i sommar. Får se hur jag gör då. Antar att skinnstövlar helst ska köpas nya och inte begagnade, så att de formas av min fot och inte någon annans… Well, well – tål att tänkas på helt enkelt! Trevlig helg Lina!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close