5 tankar på “Om hästen själv får välja

 1. Eftersom jag just nu inte har egen häst så är det inte jag som bestämmer. Men jag har som sagt Eagle varannan dag och vi kommer överens tillsammans. Eftersom han har en tjock och lockig päls så behöver han oftast inte täcke. Men de får ute dygnet runt och de har vindskydd. Men ska det regna i ett par dagar, självklart sätter man på ett vanligt tunt regntäcke på honom eftersom han inte behöver tjockare 🙂
  Sen finns de ju de som verkligen är extrema när det gäller täcke. Låt hästen vara häst och gå utan täcke när det regnar.

  Gilla

 2. Mina hästar går alltid ut på dagarna oavsett väder (på sommaren är dom ute dygnet runt). Regnar det ute så får dom ha fleecefodrade regntäcken då båda är känsliga för regnet och lätt börjar frysa om dom blir väldigt blöta. Annars är dom alltid utan täcke 🙂

  Gilla

 3. Kul och intressant artikel 🙂
  Skulle vara intressant att veta hur mitt tunna fullblod skulle välja. Som det är nu hatar hon när jag ska sätta på täcket, oavsett väder och vind samt täckets tjocklek och trots att täcket sitter bra.
  Skulle hon bara gå i hage året runt hade jag testat att ha henne naken, i alla fall dom dagar det är uppehåll men eftersom hon rids och tränas måste hon ha täcke annars skulle hon garanterat frysa, hon vet inte om det bara 😉 Dessutom skulle hon falla ur, hon har redan så svårt att hålla hullet och vinterpälsen är inget att skryta med…
  Generellt så går unghästarna nakna, jag sätter inte på täcke förrän det är dags för regelbunden träning och eftersom dom inte tränas så får dom dels en rejäl vinterpäls samt underhudsfett.
  Det är här många med sk tåligare raser som islandshäst gör fel, man tror att dom kan gå ute dygnet runt samt vara utan täcke för att ”så gör man på Island”. Detta är fel, när hästen tränas har den inte samma lager av underhudsfett och behöver därför extra skydd och omvårdnad, på Island står tränande och tävlande hästar på stall samt täckas vid behov.
  En av mina unghästar har täcke på sig i år just pga att hon är extra känslig, hon fryser som en liten gris om det regnar lite tex, står verkligen och skakar och ser helt eländig ut så man får ju se till individen också men vad skönt det skulle vara för hästen om den fick välja själv.
  Svårt bara att tillgodose hästens alla önskemål om den fick välja med tanke på alla väderomslag vi har här i Sverige. Det kan ju vara toppenväder på fm för att sedan slå om och bli riktigt skitväder och då är man knappast i stallet för att kunna sätta på täcket igen för man har ju ett jobb att sköta men intressant artikel 🙂

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s