Morgondagens kurs i centrerad ridning

20140215-120154.jpg

Idag ska jag spendera lite tid i stallet men inte rida. Men imorgon, söndag, ska jag testa på något för mig helt nytt – centrerad ridning.

Det var min moster som tipsade mig om kursen som hon själv gått tidigare. Jag tyckte det lät spännande efter att ha läst på lite och frågat er läsare och nu är det snart dags!

Jag har saxat in lite info om vad centrerad ridning är, och hur kursupplägget ser ut här för er som är intresserade. Jag har med mig både systemkamera och ett öppet sinne så imorgon kväll kommer förhoppningsvis min egen sammanfattning av detta sätt att se på (och utöva) ridning.

Vad är Centrerad Ridning?

Centrerad Ridning (CR) är ett nytt sätt att uttrycka de klassiska principerna för ridning,
genom att använda kroppsmedvetenhet, centrering och bildspråk,

CR har utvecklats av Sally Swift.
Centrerad Ridning svarar på frågan ”hur” när din instruktör talar och
”vad” du ska göra för att kommunicera med din häst.

CR kan ge dig ett nytt perspektiv både på ridning och på andra aspekter av ditt liv.

Hur fungerar det?

Många människor är fångade i fällan av omedvetna vanor. Det sätt du använder din kropp på känns normalt och välbekant, även om du har vanemässiga beteendemönster som gör dig stel, sned eller ur balans.
Naturligtvis känner och reagerar din häst på hur du använder din kropp, rätt eller felaktigt, vilket kan leda till missar i kommunikationen och obehag.

Centrerad Ridning hjälper dig att bli mera medveten om din kropp och dess möjligheter. Du upptäcker inre balans, lugn och kontroll som möjliggör större frihet, smidighet och förmåga till koordination; din häst kommer att svara med bättre balans, hållning och framåtbjudning. Du och din häst blir ett och tillsammans kan ni njuta av en öppen kommunikation och lätthet i rörelserna.

Hur lär man sig centrerad ridning?

Centrerad ridning använder sig både av uppsuttet arbete och avsuttna övningar (markarbete) skapade för att lära sig anatomi och funktion eller hur den mänskliga kroppen arbetar och samverkar med hästens rörelser och balans.

Övningar från Alexander –tekniken, tai chi och andra discipliner hjälper till att utbilda hjärnan och kroppen till en högre grad av balans och integritet, med särskild tonvikt på hållning och rörelser.

Allt arbete har praktiska tillämpningar inom din gren av ridning och för att lösa rid- eller träningsproblem. Att läsa böckerna ”ett med hästen” och ”Centrerad Ridning” ger en god introduktion, men att ta lektioner för en utbildad CR instruktör är det bästa sättet att verkligen uppleva Centrerad Ridning och kunna tillämpa det i sin egen ridning.

Vem har nytta av Centrerad Ridning?

CR hjälper ryttare att uppnå sitt eget och sin hästs bästa potential, tar bort rädsla, tvång och onödiga spänningar och hjälper ryttare att förstå hur de ska använda sin kropp bättre.

CR kan tillämpas på alla former av arbete med hästar och för alla typer av hästar och ryttare.

Centrerad Ridnings metoder har används av ryttare, tränare och instruktörer på alla nivåer, från nybörjare och promenadryttare till deltagare i olympiska spel.

CR används inom terapeutisk ridning och har hjälpt många ryttare att fortsätta rida trots gamla skador eller kroniska sjukdomar. Men framförallt så är Centrerad Ridning fascinerande och roligt.

Om instruktörer i Centrerad Ridning och organisation.

Centrerad ridning utvecklades av amerikanskan Sally Swift, författare av bestsellers.

Idag lärs det ut av CR instruktörer över hela världen. CR instruktörer blir godkända genom att fullfölja en Centrerad Ridning instruktörskurs, nivå 1. Det finns 4 instruktörsnivåer och uppgradering sker genom regelbundet deltagande i uppdateringskurser.

Centered Riding, inc. är en ideell utbildningsorganisation, med bas i USA, som har bildats för att lära ut och främja Centrerad Ridning, utbildning av CR instruktörer och för att föra Sally Swifts idéer och arbete vidare.

För mera information: http://www.centeredriding.org

Instruktören imorgon är Lotta Månsson, en av fyra i Europa som nått nivå 4 (den högsta instruktörsnivån) och hon har utbildats av självaste Sally Swift som grundat ”rörelsen”.

Upplägget för imorgon är 2 timmar teori följt av lunch och sedan 30 min ridning. Pris 950 kr för icke-medlemmar i ridskolan (annars 750 kr) inkl. lån av ridskolehäst. Man kan också delta avsuttet för 250 kr men jag kände att jag vill prova på att tillämpa det jag lärt mig direkt. Jag har ju inte heller någon egen häst eller annan möjlighet att kunna testa/öva direkt efteråt. Ganska dyr hästhyra men förhoppningsvis värt det!

Kategorier allmänt

En reaktion till “Morgondagens kurs i centrerad ridning

  1. Ska bli spännande att höra sen vad du tyckte och om du lärde dig något! 😀

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close