Jag glömde ju berätta…

… Att jag nästan föll av igår! Ungefär en kvart in i klassen, när vi red runt utan stigläder och fokuserade på sitsen, dundrar en ponnypappa in i jakt på sin dotter. Han smällde i ridhusdörren, sprang med tunga streg upp mot läktaren och ropade ”EEEEBBAAAA??!!”.

Och Betty, hon fick spatt och hoppade världens språng i sidled! Det var väl en himla tur att vi övat så mycket på sitsen och gjorde det just då så att jag satt väldigt balanserat. För jag lyckades faktiskt sitta kvar, utan att dra i tyglar eller annat. Klart jag halkade till i sadeln och hann tänka ”vad tusan gör jag nu?!” men vi fann oss rätt snabbt efter sidohoppet. Phew! (Det var tydligen inte dags än Silverbjälke ;))

Och ponnypappan? Ja, nån Ebba hittade han inte men han fick en ordentlig åthutning av ridläraren.

Nu undrar jag: hur ska man som ryttare bete sig när hästen blir rädd och vill springa för livet? I detta fall blev det ju bara ett skutt och uppspärrade ögon och så var det bra sen – men tänk om hon börjat gallopera iväg? Vad gör man?

8 tankar på “Jag glömde ju berätta…

 1. Det var många kommentarer här! Tänkte bara slänga in att det är skillnad på en häst som galopperar iväg och en häst som skenar. Sedan tycker jag att det är lite från häst till häst hur man ska göra, för allt fungerar inte på alla hästar. Galopperar en häst iväg så ska den stanna när du ber om det. Annars är ett bra tips att försöka göra en volt för att stanna upp farten lite vilket gör att det är lättare att stanna upp sedan. Men skenar en häst kan det vara svårt att få stopp på den eftersom de kanske ”tar bettet” och då spelar det ingen roll hur mycket du drar. Jag har inte varit med så jättemycket om hästar som skenar utan att ha stannat men kan tänka mig att det är lättast att få stopp genom att kanske styra mot något hinder som den absolut inte kan komma över på något sätt. Till exempel i ett ridhus så kan du styra mot väggen.
  Men såsom Betty blev rädd är ju ganska vanligt att hästar gör om de blir rädda och då är det bara att följa med när de flyttar sig 🙂

  Gilla

 2. Men vilken klumpig pappa! Tur att ridläraren sade till honom.. Och tur att du lyckades sitta kvar!
  Första reflexen när hästen sticker och blir rädd är ju att dra i tyglarna, men det kanske inte är bästa sättet. Det bästa är att försöka BRYTA rörelsemönstret. Skenar hästen rakt fram, gör allt du kan för att hästen ska svänga in på volt. Sticker hästen åt vänster, styr åt höger. Allt sådant gör att HÄSTEN faller ur balans (förhoppningsvis före innan du som ryttare gör det..) och den måste sluta med det den gör för att återfå sin balans. Samma sak gäller om hästen börjar bocka eller stegra, SVÄNG istället för att bromsa!

  Jag skulle inte agera som Lina och såga i tyglarna eller åsamka hästen smärta. Jag skulle ta ledande tygeltag för att få hästen dit jag ville även om hästen skenar och är rädd. När en häst skenar i panik så är dess flyktsträcka ca 50-60 meter där de stänger av allt utanför. Under den sträckan så finns det inget du kan göra för att få stopp på den, för du finns inte. Efter 50-60 meter så börjar hästen automatiskt lugna ner sig för att se om faran fortfarande finns kvar och DÄR kan du komma in och påverka. Så under flyktsträckan så har du två alternativ 1. Håll i dig allt du kan, ställ dig upp och följ med. 2. Kasta dig av i farten.
  Jag skulle dock aldrig kasta mig av i farten eftersom en skenande häst har en hastighet på mellan 60-65 km i timmen = man kan skada sig rejält. 🙂

  Gilla

  • Denise, en häst som skenar stannar inte efter 50-60meter, då har den bara blivit skrämd av något och dragit iväg. Jag har suttit på hästar som skenat och då gör man verkligen ALLT för att få stopp på den, tänk dig själv om du får möte med en bil tex eller ngt annat hinder på en häst som skenar, du har inte en chans. Så om det innebär att jag åsamkar hästen smärta för att förhindra något värre så gör jag det, dessutom lyssnar inte en häst som skenar=panik på ledande tygeltag, det kan man prova på en häst som sticker iväg men inte på en häst som skenar för du kommer inte att få någon reaktion.
   Sen vet jag att många använder termen skena på olika sätt och har olika uppfattning om vad det innebär. För mig är det en häst som förlorat kontrollen helt och inte är kontaktbar. Har varit med om en sådan hemsk ritt för många år sedan och jag slet och drog tills jag hade ont i armarna, försökte styra in i skogen men inget hände mer än att jag gjorde illa mig på alla grenar sedan fortsatte färden i full rulle tills vi kom hem till stallet igen och jag äntligen lyckades få kontakt med hästen. Vad som utlöste det hela vet jag fortfarande inte men hela skräckfärden varade i ca 30min skulle jag tro.
   Hur man väl reagerar när något händer vet man inte förrän efteråt och jag vill inte heller åsamka hästen smärta när jag rider men ibland får man se till situationen, vad är värst, att slita hästen i munnen och orsaka tillfällig smärta eller chansa med värre konsekvenser där lidandet kan bli stort för både häst och ryttare. Under just denna skentur så befann jag mig på en väg med diken på varje sida förutom då jag passerade skog så där fanns heller inga möjligheter till volter eller ledande tygeltag, hade det gjort det så hade jag garanterat valt det alternativet men återigen så gör man en bedömning när DET händer.
   Att kasta sig av hästen är inget jag heller rekommenderar men det finns dom som väljer det alternativet, under en skentur händer det att hästen saktar ner ngt också utan att man för den skull har kontroll. Sen kommer dom flesta hästar inte upp i dom hastigheterna som 60-65km i timmen och definitivt inte på en sträcka av 50-60meter. Ett fullblod i löp kommer upp i hastigheter på 60-70km/timme när den går i fullt fyrsprång och det ska nog till en längre sträcka för att man ens ska fundera på att hoppa av, den första reaktionen är ju att hålla i sig.
   Petitesser egentligen och jag kan hålla med dig om att om möjligheten finns till ledande tygeltag och volter så är det vackert och bra men tyvärr inte alltid möjligt, man har en skyldighet att om möjligt göra vad man kan för att även förhindra att andra skadar sig om den häst man rider på sticker iväg eller skenar, hästen kommer inte att få men för livet bara för att man sliter den i munnen just denna gång nöden kräver det.

   Gilla

   • Vill bara förtydliga vad jag menar med skenande häst och vad det faktiskt innebär med följande länk. Om man sedan tänker att man rider ut tex och ens häst blir lika panikslagen så gör man vad man kan för att få stopp på det hela om det så betyder att man sågar hästen i munnen för glatta livet.
    Nu är detta klipp filmat inomhus vilket gör att hästarna inte har lika mycket spelrum men orsakar mycket skador, man kan också se att tempot inte är lika högt hela tiden men skräcken är lika stor och hästarna är inte kontaktbara, dom springer helt enkelt tills det tar stopp på ett eller annat sätt.
    Även om den häst man sitter på inte skenar utan kanske blir rädd för något så ska man även där göra vad man kan för att få stopp på det hela så fort som möjligt, särskilt om man har sällskap när man rider för det KAN få stora konsekvenser, hästar är ju flock och flyktdjur och triggar varann, särskilt vid fara.

    Gilla

   • I vissa fall är det faktiskt bättre och slänga av sig själv.
    jag själv har gjort det från ett litet travsto som sprang fortare ju mer man tog i henne, det var nog en av dom värsta ridturerna jag har varit med om. Och det gick inte få stopp på henne. Som tur var så var jag väl runt 12 år bara och man är ju inte så stel i kroppen som man är i nuläget (är 25 nu) och slängde mig ner i första bästa dike.
    Och hon travade, det var minsann ingen galopp, och hon var jätte nöjd efteråt, det tog väl ca 1 timme innan vi ens hittade henne. Då vi red på en lång sandbana som folk brukade köra på.

    Och andra gången jag slängde av mig själv var när jag var ute med 2 kompisar och red och dom ensvisades med att jag skulle rida först. Red då en stor travvalack som gärna ville springa av sig en gång i månaden och sa ändå till dom att dom skulle rida först som lite bromsklossar om det skulle va något.
    Men nej, jag travade iväg och sen sög han tag i bettet och bara sket i lilla mig på ryggen och stack. Och han gick nästan omkull i en kurva, så då ville jag inte va kvar mer 😛
    Som tur var, var det snö ut och landade väldigt mjukt.

    Men som sagt, i vissa fall, säger inte i alla, är det faktiskt bästa att slänga av sig själv om ser ett bra tillfälle att göra det.
    Om man inte får stopp på hästen genom att dra in den på en liten volt eller får kontakt med den på ett annat sätt.

    Och självklart, alla travare är ju inte såna som just dessa två utan det finns som sköter sig utmärkt som ridhästar 🙂
    Även snälla Brunte kan få ett frispel och sticka ibland 🙂

    Gilla

 3. Usch, sånt är så hemskt! Speciellt när man är så koncentrerad och sitter i sin egna värld.
  Har själv varit med om det, red på en volt med en ganska ung häst som nyligen var inriden och hatade verkligen gå på banan. Men just den dagen gick allt super och travade runt på min stora volt medan mamma stod i mitten och sa vad jag skulle tänka på. Och helt plötsligt står de en person mitt i spåret på min fina volt och ska plocka upp en tappsko så tydligen låg där.
  Grejen var den att jag såg i mitt getöga att hon hade stannat sin bil vid vägen och sen glömde bort det lika fort eftersom jag var så koncentrerad på vad hästen hade sina fötter och hästen rörelser. Och helt plötsligt hukar sig som sagt denna människan ner och tar upp skon.
  Hon sa inget när hon gick in i paddocken, min mamma hade inte sett henne heller.
  Så hästen fick FRISPEL, och blev helt banans och sprang säkert 4-5 varv i ren panik runt paddocken med mig på ryggen innan jag ramlade av.

  Och tjejen bad inte ens om ursäkt för att hon störde eller nåt sånt…
  Blir så trött på folk som inte kan respektera att man sitter på en djur som väger 700 kg.

  vet att när man rider i skogen och en häst ev börjar skena eller liknande kan man dra in den på en liten liten volt för stannar den inte så går den ju omkull i volten och inget djur gillar ju och ramla.

  Men försök va lugn och prata med hästen om de skulle ske i ett ridhus eller paddock. Klappa den och va lugn själv.
  Sen sitt upp igen om du skulle ramla av om det bara handlar om att skritta i 1 min, så du själv inte blir rädd och inte vågar rida igen.
  Det sa en ridlärare till mig. Även om det känns för jävligt och sitta upp igen, så gör det ändå.
  För psykets skull 🙂

  Själv så satt jag alltid och sjöng när jag red ut själv, då tänker man på något annat och hästen för njuta av din trevliga stämma,haha.

  Gilla

 4. Broooomsaaaa!!!! Hahaha, ja vad ska man göra, jo försöka vara lugn själv och försöka få stopp på hästen 😉 Lättare sagt än gjort ibland men försöka sitta tungt i sadeln och ja bromsa.
  Hade du ridit ut tex och hästen börjat skena så är det en helt annan historia, då finns det olika tekniker och saker man kan prova för att få stopp på hästen men man ska komma ihåg att det är skillnad på en häst som skenar och en häst som ”bara” sticker iväg med dig.
  En hast som skenar är absolut livrädd för något och den springer för livet, spelar ingen roll om den bryter benet på kuppen, den vill bara bort NUUU!!! och är inte kontaktbar. I ett sådant läge som kan vara livsfarligt får man göra det som nöden kräver, såga hästen i munnen så mycket du orkar, hårda uppresande tygeltag så att bettet slår hårt i gommen på hästen, vända in hästen på volt om möjligt osv osv eller helt enkelt slänga sig av hästen.
  Det vanligaste är dock att dom sticker iväg lite med dig och då gäller det att sitta tungt i sadeln och försöka vara rak i överlivet och bromsa så gott det går, styra in på volt om det går, kanske rent av in i väggen
  Man får göra vad man kan för att hålla sig kvar och för att få stopp på hästen och det behöver inte se så snyggt ut. En häst som sticker iväg med sin ryttare är ju potentiellt farlig även för andra ekipage så här får man glömma prestigen eller rädslan för att göra illa hästen, man gör det som nöden kräver!
  Visste du att skritt är den farligaste gångarten förresten? Flest olyckor sker när ryttaren skrittar på lång tygel och slappnar av, kanske tänker på något annat, hästen hoppar till för något och vips så ligger man på backen. Oftast går det ju bra men även svåra olyckor har skett på detta sätt. Eller samma scenario, skritt på lång tygel och hästen snubblar, ryttaren faller fram och fastnar med huvudet mellan sargen och hästen….
  Inte meningen att skrämma upp dig men det ÄR en farlig sport, en av dom farligaste i världen.
  Ridning är sporten som leder ligan i flest hjärnskador och varje år dör det cirka 60 personer.
  Men ju mer medveten man är och förstår hur hästar fungerar desto lättare är det att skydda sig och förutse olyckor men helt säker är man ändå aldrig.
  Så när stora starka killar tycker att hästar är något för småflickor och att det är riktigt häftigt med fotboll och hockey så flinar jag bara.
  Medan dom gnäller över att ha skrapat knät eller stukat foten hoppar vi hästtjejer upp i sadeln igen med bruten näsa, hand eller ben. Riktiga hästtjejer är något av det tuffaste som finns.
  Vet inte hur många gånger jag åkt i backen när jag gick på ridskola, glömmer aldrig ett vidrigt litet russ som slängde av mig fler gånger än jag kan komma ihåg under ett och samma pass men det var bara att hoppa upp igen. Jag var så mör i kroppen, blödde näsblod och hade sand i munnen men fan heller att jag gav upp, tårarna rann men jag gav mig inte.
  En kompis på den tiden blev ordentligt skallad av ”sin” häst så näsan gick av men hon slog den tillrätta på en gång, var väl lite vimmelkantig ett tag men red ändå sin lektion, o killar gnäller när dom är förkylda 😉
  Jag vet, ett litet sidospår men jag kunde inte hålla mig, din fråga väckte gamla minnen till liv och efter mer än 30år i sadeln har man många minnen och erfarenheter 🙂
  Haha, det är verkligen som man brukar höra gamla tanter säga ”annat var det förr, då fick man minsann….” 😀

  Gilla

  • Oj wow! Nog visste jag att ridning kan vara farligt men har aldrig tänkt så här långt kring det. Får hoppas att jag slipper slå tillbaka min egen näsa (eller annan kroppsdel) någon gång för så tuff är jag nog tyvärr inte. Tack för tipsen också, bra att veta hur man ska agera om nöden kräver!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s