Uteritt (lektion nr 22)

Sist jag kom till stallet var besvikelsen stor när jag fick veta att det stod teorilektion på schemat. Den här gången var det tvärtom. Fick nämligen beskedet att vi skulle rida ut! Wohoo!!! Äntligen!!! Ett av mina mål uppnådda!

Instruktören tyckte att jag skulle rida Wilma men eftersom det var henne jag red senast (för ett par veckor sedan, klicka här) så bad jag om en annan häst. Valet föll då på 26-åriga men fräscha Robinson, ett svenskt halvblod.

20140426-154225.jpg

20140426-154233.jpg

20140426-154250.jpg
En mysig farbror som var lugn men samtidigt hade tillräckligt med ”go”. Följsam och trevlig. Vi skrittade runt i en skog och på ridvägar samt travade på en äng. Alla hästar och ryttare skötte sig prima i det finfina vädret. Ett hallelujah moment kan man väl säga!

Jag och Robinson gick sist vilket passade mig alldeles perfekt – då fick jag ju möjligheten att verkligen rida till skillnad från dem som liksom var ”fast i ledet”. Jag gjorde halter och testade att gå till vänster och höger om spåret. Välja en annan väg än de andra runt en sten och så vidare. Det är en sådan häftig känsla när det funkar och hästen här precis så som jag vill. Gud så kul!

I slutet, på gårdsvägen upp mot stallplan provade jag nåt jag såg min kompis H öva på: öppnor och slutor. Nu vet jag inte om jag gjorde helt rätt men jag ställde Robinson till exempel till vänster (vi hade ett dike + staket till höger om oss) och med min vänstra skänkel stoppade jag in baken på spåret så att säga medan jag med höger skänkel parerade så att han med frambenen gick längre till vänster. Förstår ni hur jag menar? Frambenen gick alltså längre från staketet än bakbenen, som om vi skulle svänga vänster fast vi fortsatte hela tiden framåt. Gjorde sedan samma sak fast tvärtom (😏) så ställd mer mot staketet, rumpan/bakbenen till vänster istället och frambenen på spåret. Gjorde jag rätt?

Det enda kluriga med den här hästen var
1. Han hatade sadelgjorden så jag tog det väldigt lugnt och försiktigt.
2. Han ryckte upp och ner med huvudet hela tiden, inte som att han försökte komma loss utan snarare som ett ”ticks” nästan. Samma visa oavsett tygellängd. Jag var lite orolig att något kanske tryckte åt och ömmade men jag fick veta att han är en gammal hopphäst som har ”guppandet” i sig.

Rider gärna denna gamla gubbe igen!

Kategorier lektioner

9 reaktioner till “Uteritt (lektion nr 22)

 1. Vad duktig du är som redan kan göra öppna och sluta 🙂
  Kram,

  Gilla

  1. Tack! Nu vet jag inte om jag gjorde rätt men jag försökte testa i alla fall 🙂

   Gilla

 2. Låter som en underbar dag, roligt. och grattis till utvecklingen. det har ju hänt MASSOR med ditt självförtroende i ridningen!!! jättekul.

  ang att han ryckte med huvudet så köper jag inte bortförklarningen med ”gammal hopphäst” men fattar att det var enklast att dra till med då frågan säkert kommit typ 200 gånger genom åren.

  vissa hästar har känsligare ”speglar” bak i ögongloben, reflektorerna som bygger hästens syn är känsliga i den form att det räcker med att en enda sitter lite annorlunda vinklad, är lite mindre-större etc etc så studsar ljuset ”fel” inne i ögat och upplevs störande och orsakar vad folk ofta tror är sk headshaking. och det är alltid värst ungefär från nu till september och man märker skillnad (efter en stund) om man går in i ridhuset eller det är en mulen dålig dag.

  så det så! 🙂 alltid lär man sig nåt.

  Gilla

  1. Det låter ju mycket mer rimligt och rimmar väl med min känsla av att det nästan var som ett ”ticks”. Konstigt att de på ridskolan inte känner till det bara? Tack för berömmet! Jag älskar verkligen ridningen, önskar bara att jag hade råd att rida mer än en gång i veckan.

   Gilla

 3. Oj vad härligt med uteritt! Jag kommer ihåg när jag gick på ridskola och alla blev verkligen överlyckliga de få gånger det var uteritt! 😀 UNDERBART!

  sv: Vad gullig du är! Nu är jag tillbaka på bloggen igen 🙂
  Kram

  Gilla

  1. Ja, det var såå mysigt verkligen! Kul att du är tillbaka :))

   Gilla

 4. Hej! Hittade nyss hit. Kul med fler ”nybörjare” Jag kanske egentligen inte kan klassas som nybörjare då jag red hela min uppväxt men började igen nyss efter ett 13 år långt uppehåll. Lycka till med ridningen, kommer säkert hit fler gånger 🙂 where

  Instagram wheretheforestends blogg wheretheforestends.blogspot.com

  Gilla

 5. Åh vad roligt med uteritt!!!
  Hos oss idag var det väldigt varmt och flugorna och andra flygfän har kommit och det kan göra att hästen rycker upp och ner med huvudet. Tänkte att det kanske kunde vara en anledning eftersom du skrev att Robinson gjorde det 🙂

  Gilla

  1. Det kanske var nåt sånt men jag märkte inte av några insekter. Nu gick det ju bra trots hivudgungandet men man undrar ju varför han håller på.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close