Skit också! (Lektion nr 21)

20140322-153843.jpg

Ja, som rubriken vittnar om gick det inte alls bra idag. Usch och blä. Eller egentligen var det väl andra halvan av lektionen som gick åt skogen. Nej, jag ramlade inte av – men det var väl inte långt ifrån.

Har tagit några djuuuupa andetag nu och ska förklara från början:

När jag kom till stallkontoret hade de missat att jag hade avbokat min avbokning så att säga. Alltså hade jag inte fått en häst tilldelad. Fick veta att jag skulle kunna rida Wilma, ”hon är väldigt het men jättesnäll”. ” Okej” sa jag, ”det blir väl spännande”. Wilma var snäll men inte gosig i boxen, allt gick bra. Väl i ridhuset fick jag hjälp att spänna på en thideman (tror det hette så?) och fick veta att den får henne att få i bättre form och inte ”sticka iväg”.

Satt upp och vi skrittade iväg. Precis som de två andra hästarna jag ridit på denna ridskola så var hon väldigt lyhörd och duktig. Vi övade på ”10 långa steg och 10 korta steg”, halvhalter och halter och det kändes så himla bra! Tänkte också på att sänka hälarna och de gånger jag lyckades se oss i spegeln så kände jag mig som ett dressyrproffs! Vi fortsatte med att trava (korta vs långa steg igen) och det gick också bra. Hon hade ett väldigt skumpigt steg så det tog en stund att komma in i det men sen kändes det okej. I trav var det svårare att reglera tempot men det funkade.

Sedan….sa instruktören att det var dags för galopp… Och Wilma sprätte till som om det brann bakom henne! Hela hon liksom tände till och ökade traven. Jag fick styra in henne på volter, göra halt, komma tillbaka till skritt men hon bara tände på igen, tog några megatravkliv och små galoppsprång. När jag försökte hålla tillbaka sparkade hon bakut. Och sådär höll det på. Medan de andra började med galoppfattningar försökte jag bara återfå kontrollen. Men det var som att varje liten förhållning bara tände på henne ytterligare! Vi fick byta volt för att vara närmre instruktören, fick rådet att låta henne få upp farten lite och inte hålla tillbaka men sedan ta förhållningar med yttertygeln och rida lätt. Vi fick rida utanför de andra ekipagen och jag har aldrig haft så hög fart! Försökte korta ner traven men då hoppade hon till igen och/eller drog in till mitten. Till slut bad instruktören en erfaren tjej från läktaren att komma ner och galoppera henne en stund så att det inte skulle ske en olycka. Hon hoppade och sparkade med bakbenen när hon satt upp också men sedan galopperade de iväg i världens fart i tio minuter kanske. Därefter fick jag sitta upp igen för att avsluta lektionen med trav. Men det blev samma sak igen – full fräs! Det gick liksom inte att få ner henne i fart! Fick styra in henne mot en vägg och sedan skritta ett varv.

Summa summarum en superhet glad häst med en orutinerad ryttare. Ingen superkombo med andra ord. Instruktören sa att Wilma inte borde vara med vid sådana här övningar, för hon blir helt enkelt för het. Och ja, jag håller med. Hon passar inte på nybörjarlektioner.

Kändes tråkigt att inte få öva på galoppen alls men å andra sidan gick ju första delen superbra. Men fy vad obehagligt det var när hon drog iväg och man kände att man inte hade kontroll! Hon var aldrig heeelt okontrollerbar men det var nära på. Jag är inte tillräckligt erfaren för att hantera en så het häst!

På vägen tillbaka från ridhuset så gick jag såklart ned pannan i djupa veck, lite smårädd, konfunderad och totalt ofokuserad. Tror ni inte att jag lyckas få hästen gå för snävt i en kurva och sedan trampa mig på foten!! Aaaaj!

Nu kommer det dröja flera veckor till nästa gång jag kan rida pga min resa så det var synd att det gick såhär denna gång. Jag har varit så himla glad och peppad inför denna lektion hela veckan och nu känner jag bara / ”fan vad dålig jag är, det här kommer aldrig gå!”.

Men, men.. Ett steg bakåt och två steg framåt eller hur var det?

.

Annons
Kategorier lektioner

7 reaktioner till “Skit också! (Lektion nr 21)

 1. Vilken miss av instruktören kan jag tycka du ens blev tilldelad denna häst från början. Men bra att instruktören erkände sitt fel och att det gick bra för allihopa. Nu har du fått prova på en annan typ av häst även om det just denna gång inte var en positiv erfarenhet. 🙂 Tyckte ändå att det verkar som om du skötte det bra, att du faktiskt inte blev rädd och själv valde att sitta av. Du gjorde ditt bästa för att lugna ner henne och du gav inte upp 🙂

  Gilla

 2. Håller med övriga, Skit att du fick avsluta innan uppehållet med detta i ryggen men BRA att du fick uppleva det, Att rida är inte alltid en ”räkmacka” och sånthär får oss att vakna och se hur oväntat och maktlöst det kan kännas. Det är en upplevelse som utvecklar och ökar respekten för djurets oväntade faktorer och dess styrka. Jag tror att du lätt kan nyttja det till din fördel för om du backar ett steg i din iver att utvecklas och rider som du gjort fram till lektion 20 de första 2 gångerna när du kommer tillbaka och sen börjar med galoppen på en annan häst kanske lektion 3 efter ditt uppehåll så ska du ser hur kul, vilken känsla, kraft och fart det är under kontroll.

  Bra att du fick se en annan ryttare ha samma problem, kom ihåg att det inte är DU, det är djur och sånt som händer. Det händer den mest rutinerade oavsett år i sadeln och det händer än oftare med en ny bekantskap.

  Det här är inget att gräma sig över, det finns ingenting du kunde gjort annorlunda. du behöll lugnet, metodiken och huvudet, du lyssnade och du gjorde rätt. Att det var en individ med denna egenskap och att ni inte kände varandra är bara extra otur och dålig tajming pga omständigheterna och det som hände hade hänt vem det än var som red, har inget med dig att göra.

  Minns och respektera, Nyttja det till din fördel. varesig det var kul eller inte så tog du ett stort kliv i din utveckling även om du inte ser det så just nu.

  Gilla

  1. Tack silverbjälke. Jo, nog är jag nu (när jag ser i backspegeln) en erfarenhet rikare. Jag hoppas bara att jag kan känna samma lugn som tidigare när jag roder nästa gång och inte känna mig lite spänd och orolig som jag gjorde i slutet. Jag hoppade ju trots allt upp på henne igen men det kändes som någon annan sa som att jag satt i en Ferrari som jag inte behärskade medan jag är van vid en trygg gammal Volvo 🙂 Men jag ska som du säger försöka hitta tillbaka till lugnet och känslan när jag rider nästa gång, det här ska inte få påverka mig eller min ridning negativt.

   Gilla

 3. Sådär går det ibland, hörru. Men nästa gång blir bättre! Ibland måste det gå riktigt dåligt för att det ska kunna gå bra, så bara är det. Sen är det väl lite oansvarigt tycker jag att tilldela en nybörjare en såpass het häst, inte ok. Du är absolut inte dålig, alls! Det var såklart svårt, och det är inte konstigt. Nästa gång går det bättre, i promise! Tänk positivt! 🙂

  Gilla

  1. TACK!! Ni är underbara som peppar mig. Jag har ju inga nära vänner eller familj som rider så ni är mitt enda bollplank när det gäller hästar och ridning. Och ni är ju bara bäst helt enkelt!

   Gilla

 4. Gör som Elofsson: Bryt ihop och kom igen.
  Du fick helt enkelt en Ferrari häst när du borde haft en Volvo-häst. Inget konstigt med det. Klokt av instuktören att avbryta och låta en erfarnare ryttare rida hästen en stund. Men ledsamt att ditt självförtroende fick sig en knäck. Du är i en brytpunkt mellan att det känns för lätt och för svårt som att börja cykla utan stödhjul ungefär. Ta ett steg tillbaka nästa gång du ska rida så ska du se att du hittar känskan igen. TA chansen att bättre på konditonen och koordinationen under riduppehållet. Viftar med pom-pomsen:-)

  Gilla

  1. Tack för pepp och pompoms! Ja, konditionen måste jag definitivt jobba på. Ska försöka komma igång med lite löpning. Det där var en bra liknelse, med cykeln och stödhjulen! Fast jag tror nog att jag snarare är i brytningen trehjuling till cykel med stödhjul, hihi!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close