Lektion nr 27

Jag ligger lite efter med bloggandet, det är svårt att hinna med nu när det är så mycket som händer och man vill göra. Känner ni igen er? Jag har märkt att statistiken och kommentarerna minskat också och jag tänker att det helt enkelt är så att man lägger mer tid på annat och mindre tid framför skärmen/mobilen.

Förra lördagen red jag ju lektion igen och jag har inte hunnit berätta för er hur det var. Vår instruktör var iväg på tävling så vi hade ingen mindre än ridskolechefen själv som instruktör för dagen! En äldre och vis herre. Väldigt trevlig och mån om att alla ska trivas på hans ridskola.

20140608-222527-80727090.jpg
Jag fick än en gång rida en ny häst, Ernesto (även kallad Ernst), en 11-årig tysk sporthäst av modell större. Lugn och jättesnäll. Lite för lugn ibland. Han är en av de där som inte jobbar allt för hårt utan måste drivas på en hel del.

Vi började med att skritta runt och lära känna varandra. Långa/korta steg, göra halter, få fram bjudning. Travade lite i fyrkantsspåret för att sedan trava i stora mittvolten. Vi var bara 6 ekipage vilket var en fantastisk lyx (vi är oftast 10-11 stycken och maxgränsen är 12). Efter en stund var det dags för galopp och vi fick berättat hur vi skulle rida i fältsits (tror jag det heter, när man liksom ”står”?). Jag har bara ridit sittandes förut så det här var nytt för mig – och såå mycket enklare! När jag sitter ner i galoppen känns det som att jag bromsar oss hela tiden (har inte fått till det där med att driva med höften än) medan det kändes så ”självklart” när jag stod upp i balans. Efter några varv i båda riktningar på volt fick vi fortsätta på serpentiner från A till C. Först i trav och därefter i galopp. Superkul! Det gick väldigt bra för oss alla denna lektion och Andreas som satt på läktaren och har sett min grupp rida förut sa att det var en otrolig skillnad. Och det har vi nog mest ridläraren för dagen att tacka för. Han såg våra styrkor och svagheter och gav oss tips och övningar som var helt rätt, lagom svåra och utmanande för att vi ska utvecklas men samtidigt på en nivå vi kunde klara av. Jag var SÅ glad efteråt! Hade aldrig trott när jag började rida i december att jag skulle kunna galoppera på serpentiner i juni, först i ledet!

Samtidigt har jag låååång väg kvar att gå med galoppen. Jag känner att min fattning inte är så tydlig och när hästen väl förstår och drar iväg har jag en tendens att hålla emot/bromsa upp – en omedveten reaktion som blir helt fel! Väl i galopp måste jag öva på att vara lagom lätt i handen. I fältsits kommer jag bra i balans och lyckas hålla igång galoppen hyffsat men att galoppera nedsuttet är något jag måste öva på. Det där med att rulla framåt med höften om ni vet vad jag menar? Jag är så fokuserad på allt annat (typ woäääää jag galoppeeeeeraaar, måste hålla mig kvaaaaar, inte för hååårt nu, tänk på att hålla uuut volteeen, inte springa in i nåååån o.s.v.) att jag lätt glömmer att driva. Men det kommer väl. Jag vet ju om mina brister i alla fall och det är ju en start 🙂

Har ni några bra galopptips till mig? Dels kring själva fattningen och sedan att galoppera nedsuttet. Svårt!

Allt som allt en av mina bästa lektioner, om inte den bästa faktiskt!

Har nu frågat ridskolechefen om jag kan rida privat för honom och det var ok så nu ska jag bara hitta tid och pengar för det. Tror att det vore fantastiskt bra för min utveckling! Kul kul kul!

5 tankar på “Lektion nr 27

 1. Så skönt att du verkligen kände att denna lektion var givande! Som förra skrev har du bra koll på vad du behöver jobba mer på. Alla hästar är olika, vissa är lättare att sitta ner på ön andra.
  När det gäller fattningen är det viktigt att du verkligen sitter ner och gör en tydlig fattning. Jag har sett många som rider lätt när de gör fattningen vilket gör att hästen då inte uppfattar att det är galopp di menar 🙂 om det nu var så när du menade när du behövde tips? (A)

  Gilla

   • En tydlig galoppfattning är att du sitter upprätt på rumpan och tar fram innerskänkeln och bak ytterskänkeln. Innan du gör galoppfattningen gör du en halvhalt. Sen kan man ju använda ljud som smackning för de flesta hästar förstår ju att det betyder framåt 🙂

    Gilla

 2. Jag tycker faktiskt att det verkar som du har ganska bra koll på vad du behöver träna på och i vilken ordning, ”nedsutten” galopp är aldrig lätt eller snabbt tränat, speciellt som du rider olika hästar som rör sig olika mycket och på olika sätt. Lätt stående, Lätt sits kräver bra händer och du verkar ha koll på var du brister så det är bara att öva vidare. Skitkul att du nu fått uppleva galoppen på riktigt. Tänk när du känner dig säker nog för att gallopera ut så! 🙂

  Gilla

  • Ja det blir att öva, öva, öva! Längtar verkligen till den dagen då jag är tillräckligt duktig och säker för att kunna rida ut och själv bestämma vart vi ska och hur vi ska ta oss dit iställlet för att lyda kommandon i ridhuset (även om det också är kul).

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s