Fråga till er: att bromsa med sätet

Något som jag har försökt få grepp om på sistone är att använda sätet (sitsen?) mer i min ridning. Framför allt för att bromsa farten och/eller för att göra halt. Men än så länge lyckas jag inte.

Jag har försökt scanna både nätet och böcker på förklaringar men hittar inte riktigt någon tydlig beskrivning. Så nu undrar jag – hur gör ni? Hur gör man sig ”tung”? Hur ska man tänka? Vad ska man göra fysiskt?

Annons
Kategorier allmänt

5 reaktioner till “Fråga till er: att bromsa med sätet

 1. Jag skulle vilja säga så här: en halvhalt oavsett hur man gör är att bromsa ner hästen takt nästintill så den kommer ner till gångarten under. Hur jag gör är förljande vid lättridning i trav: Spänn magen inåt ( tänk att du ska trycka navel mot ryggraden) när du sätter dig ner i sätet, HÅLL kvar sätet i sadeln en liten millisekund extra samtidigt som du trycker naveln mot ryggen. Då ska /brukar hästarna lyssna. Sitter du kvar längre i sätet, ska hästen korta sig / ta tillbaka sig själv, reser du dig upp längre ur sadel så ska hästen öka. Detta är vikigt att kunna för framtida dressyrarbete 😀 lycka till

  Gilla

  1. Tack Jenni för tipsen. Ska prova detta idag!

   Gilla

 2. Inte helt lätt att förklara men om du tänker att du normalt följer med i hästens rörelser. Om du vill göra en halvhalt/bromsa med sätet så aktiverar (spänner lagom) du bål- och sätesmuskler. Sträck upp dig lite. Inte överdrivet så att du blir som en pinne i sadeln dock. Väldigt olika hur känsliga hästar är för detta så du får prova dig fram. Jag skulle säga att du nog känner skillnaden lättast i nedsutten trav eller skritt. Ja som sagt svårt att förklara och jag är ingen instruktör heller för den delen 😊 Be ridläraren förklara och visa nästa gång!

  Gilla

 3. Tricket är att slappna av i skinkorna och spänna bålen…Sträck på dig, bak med axlarna, spänn magen och slappna av i skinkorna utan att hamna i bakvikt, då brukar de flesta hästar automatiskt lugna ner sig och bromsa in lite, oftast behöver du inte göra så mycket med handen, håll ett lätt jämt stöd och krama tygeln samtidigt som du sätter dig ner 🙂

  Gilla

  1. Tack Sofia! Det låter inte helt lätt men jag ska försöka öva på att slappna av i skinkorna och spänna bålen samtidigt + sträcka på ryggen och bak med axlarna. Puh! Jag tror faktiskt att jag har spänt rumpan tidigare och det är ju alltså helt fel…

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close