Lektion nr 56 – första hoppet!

2015/01/img_7108.jpg

Igår fick jag rida en ponny. Han (Silus) hade hyffsat med fart men var inte jättelyhörd för skänkelhjälperna när man tex försökte flytta honom i sidled.

Lektionen började med trav längs fyrkanten (lättridning). Därefter gick vi in på kvartslinjerna där vi travade över bommar (fältsits). Jag och Silus hade problemet att han saktade ner och helst gick över bommarna istället för att trava på. Så jag fick tänka på att driva på strax före bommarna, vilket jag tycker är skitsvårt när man rider lätt! Har ni nåt tricks för hur man ska driva på i lättridningen?

Efter detta delades gruppen upp på två volter där vi skulle fatta galopp och galoppera över ett mycket lågt hinder (bilden är från google men ni ser höjden).

2015/01/img_7111.jpg

Jag och Silus lyckades få till någon enstaka galopp men flera i gruppen hade problem att hålla i galoppen (inklusive vi) så det blev väldigt hattigt. Alltså fick vi inget bra ”flow” men vi lyckades komma i galopp och hoppa över hindret en gång i alla fall.

Därefter fick halva gruppen ställa sig i mitten av ridhuset medan den andra halvan (min grupp) skulle rida en liten ”bana” bestående av trav över bommar, galoppfattning, hopp över det lilla hindret, övergång till trav, trav över bommar, galoppfattning, hopp över nästa lilla hunder, övergång till trav (och så kör man samma varv igen).

Det här var verkligen överkurs för mig, eller egentligen hela lektionen. Vi fick ingen info om hur man ska trava över bommar eller än mindre galoppera över ett hinder och jag som aldrig har gjort det fick ju bara chansa och försöka. Silus ville hellre trava på stort än galoppera så det gick inget vidare för oss. Ett varv lyckades vi hyffsat och galopperade över ett av hindren. Jag tycker att det var skönare och enklare att ta sig över hindret i galopp än i trav så det hade varit kul om vi hade fått koll på de där fattningarna så att vi inte bara travade på.

6 reaktioner till “Lektion nr 56 – första hoppet!

 1. Du kanske redan fått det här tipset… Men ett väldigt bra sätt att träna sitsen på är att stå på ett trappsteg eller en pall eller nåt med halva foten, hälen utanför. (som du har foten i har stigbygeln) Böj benen och sträck på ryggen så att du får samma linje på kroppen som om du sitter i sadeln, dvs en lodrät linje mellan axel, höft och häl. Försöka hålla balansen och höj och sänk hälen lite, det är jättesvårt men otroligt effektivt för att träna upp balansen 🙂

  Gilla

  1. oj missade halva svaret… det jag skulle komma till är att det är väldigt mycket lättare med lätt sits och bommar när man har balansen i sitt eget överliv. Precis som Ida skrev här under så ska man ju egentligen inte riktigt ändra på något för att man rider över bommar, men man behöver ändå ha bra koll på sig själv. Och nåt annat som är jätteviktigt för att få balans är att inte titta ner på bommarna eller hindret, utan att alltid ha blicken framåt, och det är nog det svåraste med hoppning…

   Lycka till 🙂

   Gilla

 2. Vad jag minns så brukade jag träna mina elever på att stå i lätt sits i trav utan bommar först, så att man först hittar sin balans och kan inverka med skänkeln och vikten likadant som när man sitter ner eller rider lätt. Att man kan öka traven, minska, svänga, fatta galopp osv. Och att man har hästen ”framför skänkeln” när man står upp så man inte tar tygeln mot sig och hästen tror att man menar ”bromsa”. När vi sedan började trava över bommar fick eleverna ställa sig upp i lätt sits redan innan så att inte allt kommer på en gång, (Oj, bommar! Stå upp! Driva! Blicken framåt, hälarna ner, handen stilla, inte bromsa… det blir en massa saker att tänka på samtidigt då). Målet är ju att trava över bommarna ”som om de inte fanns där”, man ska inte behöva göra nåt speciellt utan ”bara” rida in i en bra travtakt så ska hästen sköta jobbet att kliva över dem.

  En del hästar blir ju lite bekväma när det är bommar eller små hinder man ska över och tycker det är onödigt att förta sig och tänker väl ”Bah, det här lilla klarar jag i trav. Eller skritt…” Då är det bra som instruktör att göra övningar så eleverna verkligen får hästarna att lyssna. Det är ju inte hästarna som ska bestämma om det är galopp eller inte. Så ja, de kan vara lite lata, och själv kanske man inte är tillräckligt tydlig med vad man menar som ryttare. Men jag vet, det är inte helt lätt att få till det! 🙂 Träna på bara, lycka till! Det här var ju första gången väl?

  Gilla

  1. Ja, det var allra första gången för mig. De andra i gruppen hade dock ”hoppat” många gånger och därför fick vi ingen genomgång (tror jag). Jag ska nog försöka boka in en privatlektion med någon som kan lära mig detta, steg för steg, som du gjorde med dina elever. Du förklarar så bra, tack för att du tar dig tid! Det är guld värt för mig. Kram!

   Gillad av 1 person

 3. Du petar lite på hästen med skänkeln när du sätter dig ner.

  Gilla

  1. Tack! Försökte testa det igår och det gick, hyffsat, tror jag 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close