Lakrits och glass i stora lass!

sötlakrits

Här kommer en försmak på vad alla lakrits- och glassälskare kommer finna på Annexet i helgen!

Jag är en gottegris av rang och har en förkärlek för just lakrits och glass. Och choklad såklart! Trots det har jag faktiskt aldrig gått på Lakritsfestivalen och i ärlighetens namn beror det på att jag avskyr att trängas lika mycket som jag älskar sötsaker. Och då köper jag hellre med mig en massa gott hem och har min egen minifestial 😉 Men i år ska jag ge festivalerna en chans!

Info om öppettider och allt sånt finns på www.lakritsfestivalen.se och www.glassfestivalen.se. Samma biljett gäller för båda festivalerna, så två söta flugor i en smäll där kan man säga.

Först träffade vi på en trollkarl…
trollkarl

Sedan presenterades allehanda festivalnyheter och bland annat Arlas presschef var där för att berätta om deras senaste konsumentundersökning. Den visade att mest glass, det äter man i Småland där över 80% äter minst en glass i veckan under sommarmånaderna. Päron är den tionde mest populära smaken bland svenskarna.

arla

Modisten och erotikrådgviaren (!) Marika Smith kommer ge workshops under festivalen, i både lakritserotik och hattskapande. Ett kul inslag! Festivalerna erbjuder flertalet workshops i både skapande och smakande som med fördel förbokas via webben.

modisten

Därefter var det dags för provsmakning. Festivalen samarbetar med två kockar som har komponerat ihop en trerätters festivalmeny som såklart kan upplevas på plats på Annexet. Vi fick testa desserten som var en sorts kaffechokladkaka med lakritsmaräng. Jag ska vara ärlig och säga att den inte var något särskilt. Jag fick ingen lakritsfeeling alls och chokladkakan var både torr, lite bränd och menlös. Jag är ett dessertfreak och bakar gärna själv och nej, den här höll inte måttet tyvärr. En bra idé som tyvärr föll på genomförandet.

dessert

Till desserten bjöd Fondbergs på vin. Ett rött dessertvin från Spanien som jag tyckte var väldigt trevligt och som då ska passa perfekt till just mörk choklad och lakrits.

dessertvin

Och därefter släpptes vi lösa bland glassar och lakritsar! Här fanns lakrits i alla dess former – fast, flytande, mjukt, hårt, sött och salt. Industrilakrits och småskalig hantverkslakrits. Lokalt och importerat. Här fanns något för alla.

hantverk

provsmaklakrits

italienskt

vinnare

lakritsfestivalen

Men så var det ju glass också! Detta är Glassfestivalens första år och det märks, för utställarna är färre och jag hade väl kanske önskat mig lite mer spännande nyheter. Jag är en glassoman och har rätt bra koll redan så det var inte så många chockerande nyheter här för mig (men för gemene man finns där mycket gott att smaka på!). Gott var det i alla fall!

Har ni testat den hawaiianska mochiglassen till exempel? Det har jag, både tidigare och här. Jag tycker att det är en kul och annorlunda upplevelse med rispastan runt glassen men inte på långa vägar värt att flyga den över hela jordklotet och sälja dem för ca 25 kr stycket. Dåligt för plånboken och dåligt för miljön, tyvärr.mochiglass

Gettergod är en fyndig svensk glass gjord på getmjölk. Jag var nyfiken på att smaka men måste tyvärr ge den betyget getteräcklig. Om ni vet hur getmessmör smakar så har ni här en glassig version av samma produkt. Not my cup of tea….

gettergod

Det bjöds också dansk vaniljglass från Hansens Flødeis, den är riktigt bra men jag gör helst min egen vaniljglass helt på ekologiska ingredienser.

En nyhet för mig var ekologisk kokosglass (alltså glass gjord på kokosmjölk) sötad med agavesirap istället för socker. Det här var jag peppad på! Perfekt för en laktosintolerant som jag. Men tyvärr, smaken var tunn och det finns betydligt bättre mjölkfria alternativ på marknaden. Dessutom produceras glassen på samma linje som vanlig glass, så det kan finnas spår av mjölkprotein i produkten och därmed lämpar den sig visserligen för laktosintoleranta men inte mjölkproteinallergiker. Än en gång en mycket god idé som faller i genomförandet. Som jag förstod det är de precis i uppstarten så förhopnningsvis förbättras både recept och tillverkning med tiden.provsmak

Men jag hittade faktiskt en ny favorit: Calle och saltlakritssåsen. Wow! Denna sås är ren smakperfektion. Jag testade den tillsammans med Kalas-glass hallonsorbet och denna kombo får om inte 10 så i alla fall 8,5 poäng 😉 Denna får ni inte missa på festivalen! Njuts bäst varm och ringlad över din favoritglass. Chokladsåsen på Kalas-glass kokosglass är också en höjdare. Mums!

callesåsen
Sedan var det dags att spana in lakritskonsten som också kommer visas upp under helgen. Stort som smått. Kul och kitschigt eller mörkt och allvarligt.

lakritskonst2

lakritskonst

lakritsskulptur

Jag avslutade mitt besök med att få ett litet hårsmycke specialdesignat i lakrits (vad annars?) för just mig. Dagen till ära bar jag min nya Pikeurtopp (mässfynd från Göteborg) och fick därmed en orange-gul kreation. Kul och inspirerande att man kan göra så fina grejer av så små medel, och på bara 2 minuter!

marika

hårsmycke

spänne
Obs! Alla bilder är tagna av mig och får ej användas utan mitt godkännande. För kontakt: ryttarlivet@gmail.com 

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close