Trav- och galopparbete på volten

Förrförra helgen var Andreas med till stallet. Jag skrev ett litet inlägg (finns att läsa här) om hur vi jobbade på volten och att vi inte riktigt fick till det som vi kan när vi är som bäst, men jag vill ändå visa er hur det såg ut (för jag har ju inga filmer från de bra passen trist nog).

Jag vet att Leon inte går i nån superform och just den här dagen ”mecklade” han dessutom en del med munnen emellanåt. Jag träffade ju Leons ägare igår och vi tittade gemensamt på filmen. Hon tyckte att det var kul att se att vi hade utvecklats som ekipage men bad mig att sänka tempot. Hon sa att han inte ser helt avslappnad ut och att det blir ganska ”slängigt”. Jag hade själv inte känslan av att det gick fort fram när jag satt där men när jag tittar på filmen så ser jag absolut att vi skulle kunna ta ner tempot och hitta en jämn och fin takt, inte minst i traven. Hon tipsade mig om att högt för mig själv räkna 1-2-1-2-1-2 och det ska jag absolut testa nästa gång!

Hur tycker du att det ser ut?


Ni får gärna komma med synpunkter, har jag för korta tyglar, för dåligt stöd? Och jag vill gärna höra vad ni tycker i övrigt, både bra och dåligt!

Och hörrni, om ni tittar noga ser ni att jag byter galopp där i åttan (mäkta nöjd med mig själv, haha!)!

10 tankar på “Trav- och galopparbete på volten

 1. Du har verkligen utvecklats mycket! Kul att se. Mina synpunkter: Leon är rätt spänd, plus att hans kroppsbyggnad gör att han blir lite ”skumpigare” att sitta på. Tyckte inte att galoppen var farligt snabb, men han blir lätt lite obalanserad och otaktmässig. Du kan träna stadgan i sitsen, och träna upp känslan för halvhalterna (som hjälper till att sätta honom i balans) genom att rida många korta övergångar mellan skritt och trav. Lite lugnare trav, nedsittning, och kanske bara 10 steg, där du kontrollerar takt och tempo med din sits och djupa bukmuskler. Sitt mjukt och tungt. I galoppen kan du tänka att du ska ”polera sadeln” med byxbaken, bakifrån och framåt för varje galoppsprång, så är det lättare att sitta. Tänk på att inte knipa med låren, utan låt fötterna bli tunga i stigbyglarna och sträva neråt, utan att samtidigt pressa dej uppåt. Krångligt? Det är bara att träna och träna… Du har ju alla grunderna på plats, och resten kommer med tiden. Prova att rida olika hästar, för deras kroppsbyggnad och rörelsemönster gör att dom alla är olika lätta att sitta på, och det kan också vara individuellt för olika ryttare vad man trivs bäst med, för vi har ju alla olika kroppsbyggnad med. Lycka till!

  Gilla

  • Tack Kicki för bra tips! Jo, han var lite spänd och ville gärna bara springa på och då är han ännu skumpigare än vanligt! Nästa gång ska jag ta det lugnare och mer finslipa tekniken. Ska tänka på det där med att polera sadeln också! Bra tänk!

   Gilla

 2. Jag tyckte också att det såg ut som rätt bra tempo i galoppen iaf. I traven kanske ni hade kunnat få lite lugnare trav. Att rida lätt saktare brukar funka bra. Hästen följer det tempo du sätter.
  Sen tänker jag på att du behöver slappna av mer. Följ med hästen i rörelsen, försök inte sitta emot. Galoppera med hästen liksom. Samma sak när man sitter i trav. Trava med hästen i kroppen.
  Jag kan bara fortsätta tipsa om centrerad ridning =)
  Annars ser det väldigt bra ut, imponerande att du ridit så kort tid.

  Gilla

 3. Jag är inte tillräckligt bra för att ge dig några råd men jag gillar din sits och bjudningen. Du skulle kanske vinna på att tempoväxla lite mer men jag håller med Ida om att bjudningen är viktigt och den ska man ta var på. Dina händer är jättefina och stadiga och jag ser inga pekande tår heller. Vilken skillnad mot de videos du lagt ut tidigare!! Bra jobbat!!

  Gilla

 4. Roligt att se! Du och Leon är ett bra par tycker jag, matchar varann fint storleksmässigt och det ser harmoniskt ut! 🙂 Jag tycker det är kul att se att du rider framåt. Visst, det blir lite skumpigare då men det är väldigt många som rider med handbromsen i och då kan man inte få hästen till riktig bjudning. Tips för att komma ner i sadeln kan vara te x att rida utan stigbyglar, sparka ut fötterna ett tag och träna en stund i taget om du inte vill lägga upp dem helt. Växla mellan att sitta ner några steg och rid sen lätt igen. För att ”få loss armarna” från kroppen är det bra att t ex rida en stund med en hand bakom ryggen och hålla i tyglarna med andra handen. Sen byter du. I galopp kan du träna på att stå i lätt sits fem galoppsprång, sitta ner i fem, upp igen i fem osv. Tänk att du använder magen när du gör det så du inte tippar framåt eller klämmer med knäna. Var noga med att hästen inte ska öka farten när du ställer dig upp. Bara rulla på i samma tempo. I galopp tycker jag även (eftersom du har en sån snäll häst) att man kan ta tag i framvalvet på sadeln med ena handen några galoppsprång så du får lite hjälp att komma ner med sittbenen i sadeln. Sen släpper du efter ett tag och försöker sitta kvar lika djupt ändå. Lycka till! 🙂

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s