Att flytta en häst

  

Som ni vet är det nu dags för Leons flytt. Efter ett och ett halvt år ute vid nuvarande stallet ska han nu transporteras till ett nytt, större stall ett par mil bort.

Hur påverkas egentligen en häst av en flytt och vad kan man (jag som medryttare) göra för att förenkla för honom?

Eftersom Andreas fyller 30 nu i helgen så kommer inte jag vara med vid själva flytten utan jag träffar Leon först på fredag igen. Då har han stått på nya stället nästan en vecka.

Den största förändringen för hästen tänker jag tveklöst måste bli byte av flock. Nu har Leon inte haft det så jättebra i sin nuvarande flock så vi får bara hoppas att denna flytt blir positiv i det avseendet. Hur lång tid tar det för en individ att komma in i och känna sig trygg i en ny flock? Och hur lång tid tar det för flocken att släppa in och anpassa sig efter den nya individen? 

Sedan är det ju så mycket annat som Leon kommer behöva vänja sig vid: ny box, nya lukter, nya ljud, annan mat, nya omgivningar, okända människor, nya stallkatter och stallhundar och gud och hans moster!

Så nu undrar jag: vad är er erfarenhet av just flytt? Min tanke är att till en början ta allt lite lugnare, kanske promenera i omgivningarna tillsammans och bara upptäcka. Det nya stället har ju även ridhus som vi måste vänja oss vid båda två. Jag har ingen aning när Leon såg ett ridhus sist så det ska bli spännande att se hur han reagerar på och i det.

Har ni några tips och goda råd?

Annons

4 reaktioner till “Att flytta en häst

 1. Hej! Jag har precis upptäckt din fina blogg! Jag är 33 år o började rida ”på nytt” för 3 år sen, efter 17 års uppehåll… Jätteroligt! Jag drömmer om att bli medryttare till en häst och undrar lite hur du gjorde för att bli det? När jag har kollat på sådana annonser på nätet verkar typ alla vilja ha en jätteerfaren ryttare och det verkar sällan vara snälla, pålitliga hästar… Nu är jag ju inte total nybörjare men känner mig ändå oerfaren i det sammanhanget, det är ju ett stort ansvar att ta hand om och rida en häst en eller flera ggr/vecka. Skulle vara kul att höra dina tankar och tips kring det! 🙂

  Gilla

  1. Vad kul Malin, välkommen hit! Jag kan absolut skriva om hur jag blev medryttare. Ge mig ett par dagar bara 🙂 Kram!

   Gilla

 2. Tycker det låter som en bra idé med promenader för att få honom att vänja sig vid miljön. Alla hästar reagerar olika på att byta stall och miljö och därför är det svårt att säga hur du ska göra med honom 🙂
  När det gäller den andra hästflocken kommer de säkert vara hårda och taskiga i början och jag kan garantera att det skär i ens hjärta när man ser det. Men glöm inte att det är så hästar fungerar vilket gör att det känns lite lättare. Jag vet ju inte hur ni ska göra när det gäller ihopsläpp om ni släpper in han i flocken direkt eller vänjer vid en häst till en början med. Vissa hästar kan även gå ner i vikt av miljöbyte. Men som sagt är allt individuellt.
  Jag och Precious hade det jättejobbigt i början då hon inte riktigt sprang iväg när de andra hästarna jagade henne utan hon sprang igenom staketet. Så hon fick stå ensam och efter någon dag hade hon själv sprungit in till de andra hästarna haha.
  Ta allting i en lugn takt så att han ska känna sig så trygg som möjlig 🙂
  Ska bli spännande tycker jag 🙂

  Gilla

  1. Tack för dina tips och erfarenheter! Det ska bli superspännande att komma dit på fredag och se hur han har det 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close