Första bilderna från Wirsbo!

Hej och hå. 896 filer har nu laddats över från kameran till datorn. Tyvärr är nog 80-90% oanvändbara då de är extremt suddiga (vi har tyvärr inte fått kläm på det där med att fota i ridhus – tips mottages tacksamt) men självklart finns där bilder och filmer som ni ska få se.

Jag tänker att varje lektion får varsitt inlägg och så ska jag skriva ett sammanfattande om hela upplevelsen också. Låt mig jobba lite på det bara. Dessa megafiler är tyvärr inte så smidiga att jobba med…

Vad vill ni helst läsa om från ridhelgen? 

Här kommer som utlovat i alla fall ett första smakprov på miljön:

fredaga
Utanför stallet
lordag1
En av hagarna med herrgården i bakgrunden
lordag2
På väg till ridhuset
fredag1
Första passet
Kategorier allmänt

6 reaktioner till “Första bilderna från Wirsbo!

 1. Vill läsa allt om ridhelgen och se massor av bilder 😀

  Gilla

 2. ps. Vill höra allt om din ridhelg! Skriv på nu! 🙂 Jag längtar till Wirsbo, räknar ner tills i maj när jag ska dit igen!

  Gilla

 3. Fota i ridhus är svårt, misströsta ej! Det är bara att träna på! Precis som med ridningen 😉 Om bilderna blir suddiga beror det ju på att ni haft för långsam slutartid, för liten bländare, för lågt ISO-tal eller allt. 😉 Olika ridhus är olika mörka, det är även skillnad på om man ska fota ljusa hästar eller mörka! Mycket att tänka på. Mina bästa råd är att kolla på bilderna antingen i kameran eller på datorn och ta fram informationen som sparats ihop med varje bild. Alltså ”fotodatan”. Då kommer du se att bilden är fotad på ISO 800, med bländare 5.6 och slutartid 1/125 t ex. Då kan du få en fingervisning om att nästa gång kanske prova ISO 1200, och slutartid 1/250 och använda bländarautomatik. Som exempel. Kolla även vad det står för ”data” om bilderna som blivit bra! Det allra bästa när man fotar inomhus är att ha ett riktigt ljusstarkt objektiv, helst 2.8. Nu vet jag inte vad du har för utrustning, men jag vet att zoomobjektiv ofta brukar vara dyra när man vill ha dem ljusstarka. Däremot är fast optik billigare, så om du ser i informationen på bilderna (samma som jag skrev om ovan) att de är fotade på brännvidd 200 eller däromkring nästan allihopa kan du ju fundera på om du skulle köpa ett fast objektiv som är riktigt bra, som ligger på 200. (zoomobjektiv kan ju vara 70-300 t ex). Ett annat bra tips är att skaffa ett stativ, trebens eller enbent så man inte skakar till kameran när man trycker av. Det har jag i stort sett alltid när jag fotar hästar, både inne och ute. Lycka till! 🙂

  Gilla

  1. TACK för superbra tips! Ska kolla in fotodatan imorgon, hade ingen aning om att det sparades! Jag har de två standardobjektiv (varav ett tele) som kom med kameran och de är nog inte optimala. Har du nåt tips på ett passande och prisvärt (läs: ganska billigt) objektiv till Canon? *hoppas hoppas*

   Gilla

   1. Om du vill ha telezoom (ljusstark) till ett vettigt pris så kan du spana in denna: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=820473_1 Annars får man vara beredd att lägga MINST det dubbla. (Om du inte kan tänka dig ett objektiv utan zoom alltså). Sen är det ju så att det ändå kan vara svårt med t ex autofokusen i ridhus, där tycker jag det är bra att kunna stänga av den ibland och fokusera manuellt istället. Det kan man ju på alla. Canons egna objektiv har nog bättre (tystare, snabbare) autofokus och har bildstabilisator (vilket detta tyvärr inte har, tror jag) men om du inte vill betala 15 papp för en glugg så är det mitt bästa tips! Ljusstarkt, lär ta väldigt fina bilder. Har hört mkt bra om detta objektiv. Men du får ju kolla dina egna först och spana in fotodatan, så ser du om det är objektivet eller om det kanske var inställningarna som kan göras bättre. Det kan ju gå att använda det du redan har på ett bättre sätt, men visst, det är sällan några toppenobjektiv som man får med. Lycka till!

    Gilla

   2. Tack tack! Ska nörda ner mig i detta i helgen 😉

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close