Det är inte blinget som gör procenten

  Emelie Brolin & Briman

För ett par veckor sedan skrev proffsryttaren Emelie Brolin ett inlägg på sin blogg med rubriken ”Outfiten gör inte resultaten”.  Emelie hade blivit medveten om att hon själv blivit del av, och kanske bidragit till, ”blinghetsen” hos yngre ryttare. 

I sociala medier som instagram och bloggar haglar det av bilder på matchande schabrak och lindor, blingade Samshieldhjälmar, knallröda stövlar och ridbyxor för en halv månadslön. Emelie hymlade inte om att hon själv rider i silverstövlar och piffar till sig och hästen inför tävling men det hon var upprörd, eller kanske snarare beklämd över, är utvecklingen där samspelande lindor blivit viktigare än att samspela med sin häst.

Hon skriver 

 ”Det är kul att vara fin och vara förberedd för sin träning eller tävling. Men där tar det slut. Märket på lindor eller skydd har sällan något med resultatet att göra. Vad som däremot är viktigt att lägga pengar på är träning.”

samt

”Olika outfits på träning varje dag get inga placeringar. Men regelbunden träning gör det. 

Jag har till och med elever som kommer försent till sina lektioner, för att de fotat sin outfit. Då har man missat det viktigaste. ”

Jag uppskattade verkligen Emelies inlägg. Det kan tyckas självklart för många, att blinget såklart inte påverka resultatet, men för en yngre ryttare som matas med alla dessa perfekta ”ridfits” på nätet (och i stallet) och allt man vill är att passa in, så blir kanske plötsligt de där sjukt dyra ridbyxorna det enda stora fokuset. Man MÅSTE ha dem. 

Ridsporten är dyr som den är, utan matchande ridfits. 

Emelie fick bland annat denna kommentar på sin bloggpost:

  
Då var jag faktiskt tvungen att kommentera jag med. Så här svarade jag:

Det är jättekul för dig att du har det bra ställt och kan ha råd med “allt” men för de allra flesta i Sverige är det bara en dröm, och då måste man välja mellan t.ex. ny utrustning eller träningar.

Ridsporten är extremt dyr och pryl- och utseendefixerad (matcha hästens utrustning med ryttarens kläder, ha snyggaste märkeskavajen, blingad hjälm etc.) vilket gör den mer exkluderande och svåråtkomlig för den breda massan än många andra (de flesta?) sporter. Det är synd, för ridning kräver egentligen bara ett par byxor, en tröja, en hjälm och ett par gummistövlar. Så det enda inköpet borde då vara hjälmen. Men, det är inte det som syns utåt eller i stallen och ridskolorna idag. Tyvärr.

Jag började rida som vuxen och trots ett välbetalt heltidsjobb har jag inte råd att varken rida så mycket som jag skulle önska (helst av allt skulle jag vilja rida privat eller i liten grupp vs som nu på vanlig ridskola) eller köpa alla snygga kläder, hjälmar och stövlar som syns på Instagram.

Alla är inte lika lyckligt lottade som du och då måste man göra val. Och där har Emelie en poäng – valet borde alltid vara mer tid med häst och tränare än i ridsportbutiken.

Har man råd med både och – så visst, kul för dig/er, men inlägget var nog menat till större delen av Sveriges ryttare – för vilka prioriteringar av detta slag är ett faktum. Det kan låta enkelt, men för en ung ryttare som kämpar lika hårt och har samma höga ambitioner som alla andra, med mer resurser, är det klart att det kan kännas tungt att komma med “fel look”, ett lånat släp, och lindor som inte matchar schabrak och ridbyxa. Det är den ryttaren Emelie vill peppa – för det är inte blinget som gör resultaten, utan det är den tid och engagemang du lägger ner i din häst och ridning.

Här kan ni läsa Emelies inlägg: http://blogg.agria.se/emeliebrolin/2016/03/19/outfiten-gor-inte-procenten

Hur tänker ni kring det här?

Annons

8 reaktioner till “Det är inte blinget som gör procenten

 1. Vad glad jag är att ni tar upp det här. Jag är ju en sk återvändare o när jag red på ridskola för en så där 30 år sedan var det inte sån utseende hets. Helt o ”rent” var det mer då. Men jag är ju i o f inte helt förvånad. Stallvärlden speglar ju livet utanför. Synd tycker jag det borde ju vara tiden på hästryggen som prioteras

  Gilla

  1. Ja, kanske är det så att hetsen är likadan överallt. Men alltså… jag har svårt att se varför jag ska ha en jacka värd flera tusen kronor i stallet. Jag lyckas i vart fall inte hålla nånting fint och rent i stallet. Det är hår och smuts överallt och man fastnar i nån boxdörr eller blir lite tuggad på… Tur att det även finns snygga och praktiska grejer till mer humana priser! Mitt första år hade jag min gamla gymnastikledarjacka från 2002 som stalljacka. Det gick utmärkt! 🙂

   Gilla

 2. Jag köper så lite så möjligt till våra hästar. Vi har allt (fick med vid köp) och behöver sällan något. Vi handlar när vi behöver något och då oftast på Hööks dvs lågpris. Vill ju så klart att dom också ska vara fina men märken och sånt kvittar. Hel och ren (eller inte så ren ibland) räcker. Mins en ponnytävling som jag var funktionär på. Alla (ja typ i alla fall) hade köpt glittriga boots till sina ponnys och det var ju fint och så. Problemet var bara att hästarna tappade bootsen under hopprundan så efter varje ekipage fick vi gå och plocka boots. Det som är fint är ju inte alltid bra med andra ord.

  Gilla

  1. Typiskt exempel där blinget inte bara är onödigt utan helt ivägen. Jag hoppas att ridsporten hittar tillbaka till kärnan (samspelet med hästen) och att det värderas högre att lägga TID på sin ridning än att lägga pengar…

   Gilla

 3. Bra skrivet av dig. Det är allmän köphets och utseendefixering i hela samhället och ridsporten är inget undantag. Snarare ännu värre ibland, känns det som. Ridning är ju en otrolig överklass-sport i många länder och vi har det bra i Sverige där man kan rida även om man inte är stenrik. Det är fortfarande en breddsport på ett helt annat sätt än i många andra länder, men jag blir orolig över att det kanske är på väg att sluta vara det. Om inte folk säger ifrån. Och folk, det är ju vi det! 🙂

  Gilla

  1. Ja, jag tror att vi alla har möjlighet att påverka. Jag känner att ridning är en överklassport redan och jag hoppas verkligen inte att den kommer bli ännu mer exkluderande. Vi måste värdera samspelet med djuret framför allt lullull runtikring.

   Gilla

 4. Det kanske är Emelie du ska rida för när du är på tresiffrigt? Jag har varit på brolöten på weekend och åker dit på en veckas läger i juni. 😊 roligt och bra – Emelies mamma Chris är också duktig instruktör!

  Gilla

  1. Bra tips! Tyvärr är alla kurser där fullbokade 😦

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close