Om helgen och dressyrprogram

dressyr3

I lördags blev det ingen ridning som ni märkte, och även skralt med uppdateringar på bloggen. Eftersom både jag och Andreas hade varit bortresta med respektive jobb i veckan så gick fredagen åt att hämta Sintra och börja plocka undan hemma. På lördagen åkte jag till ridskolan för teorilektion och därefter handling och städning inför att ett par vänner skulle komma över på middag. På söndagen åkte vi och tittade på ett hus (inget för oss) och därefter till Mall of Scandinavia där Andreas skulle leta efter vårkläder. Så fullspäckat schema med andra ord och därför hamnade bloggen på efterkälken.

Men som sagt, teori i lördags. På min nuvarande ridskola har vi två ridpass per termin utbytta till teori. Under någon vecka eller två genomför ridskolan flera ”clinics” så teoripassen är betydligt fler än två om man kan och vill. I lördags gick jag i alla fall på mitt första teoripass och temat var programridning.

dressyr4

Ridläraren gick igenom saker som hur en tävling går till, hur man ska vara klädd och hur ett dressyrprogram är uppbyggt. Under tiden fick vi se en annan av ridlärarna värma upp sin häst och därefter rida igenom Lätt B:2.

dressyr

Efter ”clinicen” åkte jag och två andra tjejer ut och käkade lunch samt hälsade på ena tjejens medryttarhäst. Den stod i ett helt fantastiskt stall, ni vet ett sånt där man ser på Hippson när de visar drömgårdar? Helt amazing! Jag vet inte om jag riktigt skulle kunna känna mig hemma där men det var oavsett fantastiskt fint och inspirerande! Glömde fota (om man ens får fota) tyvärr.

Därefter kom vi tillbaka till ridskolan där det nu vankades dressyrtävling. Jag hann med att se samtliga ekipage i Lätt B:2 men fick lämna precis när MSV:C skulle starta, så det får bli en annan gång! Jag måste ju erkänna att jag faktiskt blev lite sugen på att testa på själv! Kanske inte i tävlingsform (för som ni ser på bilderna är de här ryttarna på en heeeeelt annan nivå än jag) men att få rida igenom delar av, och kanske ett helt program, på en ridlektion. Det hade varit superkul att testa om man hade klarat av det!

dressyr2

Ni minns kanske att jag red ett dressyrprogram för lite över ett år sedan? Det gick ju sådär men jag har ju kommit en bit längre med sitsen och kontakten med hästen nu. Jag framförde i alla fall detta önskemål till ridläraren, så får vi väl se om hon nappar 🙂

För dig som också känner dig nyfiken på det här med programridning så skrev jag ihop ett inlägg med tips och länkar för något år sedan. Här hittar du det!

Är det någon av er som har ridit ett dressyrprogram? Eller vill rida? Hur funkar det på era ridskolor med sådant här?

Annons
Kategorier allmänt, dressyr

6 reaktioner till “Om helgen och dressyrprogram

 1. Vi har obligatorisk programridning i slutet av varje vårtermin och då rider vi programmen för de olika ridmärkena! Hur kul som helst 🙂

  Gilla

  1. Åh, vad kul! Det vill jag också göra!

   Gilla

 2. Jag vet inte hur det är på min ridskola med att lära sig dressyr program.Kanske det förekommer i grupper som kommit längre än min. Däremot har jag varit funktionär på dressyr tävlingar som ordnas av klubben.Det är också ett sätt att se och lära sig lite hur det går till på tävlingar. Roligt att se alla duktiga ryttare och fina hästar också!
  Vi har också teoripass ibland. Oftast är det ridlärarna själva som håller i dem men ibland också någon utomstående. Ett pass tyckte jag särskilt bra om. Det handlade om att hantera hästen från marken och att lära sig att läsa av hästen. Mycket bra för en nybörjare som jag!!☺

  Gillad av 1 person

  1. Ett sånt teoripass borde alla ryttare få när de börjar! Jag har inte fått ett enda tips om hästhantering sedan jag började, bara det praktiska (hur sadel och träns ska sitta ungefär).

   Gilla

 3. På min ridskola är det ”dressyrvecka” en vecka om året. Den är nu vecka 20 och vi får välja ett program. För min del är det första gången så min ridlärare har rekommenderat en enklare variant av Dressyrryttartest till mig. Det kommer finnas Möjlighet att i nästa vecka boka in sig på en övningstid. Vi kommer även gå igenom och träna vissa moment på lektionerna. Sen under själva dressyrveckan så utgår ordinarie lektioner och istället blir det ”dressyrtävlingsdags” där vi alla i tur och ordning får rida fram, sen rida vårt program för ”domarna” (läs: ridlärarna) och hjälpas åt med funktionärsfunktionerna. Alla får visst rosett också 🙂 Det ska bli kul att testa på och få en bild av hur en dredsyrtävling går till, ur alla perspektiv (tävlande/funktionär).

  Gilla

  1. Gud vad kul, det låter ju som ett superduperupplägg! Berätta gärna sedan hur det det var! Lycka till med din första programritt! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close