Centrerad ridning

20131227-214850.jpg

Tillbaka efter ännu en dag på stan på jakt efter en stall/ridjacka. Kom hem tomhänt ännu en gång…

Istället för att sura över det (okej, lite har jag väl hängt läpp men nån måtta får det vara!) så har jag funderat (och googlat, hej 2000-tal) på nåt min moster pratar väldigt varmt om – centrerad ridning.

Hon (mostern alltså) tycker att jag som nybörjare absolut ska lära mig detta med att rida centrerat och det hon berättat och det jag nu läst mig till verkar ju rimligt: att man genom att bli mer medveten om sin egen kropp och hur man använder den påverkar hästen och sin ridning på ett helt annat och mer positivt sätt än vid ”vanlig ridning” (vilken om jag förstått allt rätt härstammar från militär verksamhet och det är ju inte alltid det mest ergonomiska). Samtidigt verkar detta med centrerad ridning lite småflummigt, åt yoga-hållet eller nåt?

Antar att det precis som med yoga, veganmat eller annat som anses annorlunda finns flera läger – de som älskar det, de som är skeptiska men vill testa ändå och de som är totalt emot. Jag hör nog till mittengruppen och funderar på att kanske gå en kurs/intro, om det finns någon för totala nybörjare vill säga.

Sally Swift är ”grundaren” till denna metod eller vad man ska kalla det, och har skrivit två böcker tror jag. Ska se om man kan norpa ett ex på biblioteket…
20131227-214712.jpg

Vad tycker ni om centrerad ridning? Har ni testat? Praktiserar ni det? Är ni emot?

Kategorier allmänt

4 reaktioner till “Centrerad ridning

 1. Jag hade Sally Swifts bok Ett med hästen när jag hade häst och jag tyckte den var jättebra! Stod många bra tips om hur man rider mer harmoniskt och i balans och samarbetar bättre med hästen! Rekommenderar den!

  Gilla

 2. Har plockat mycket godbitar ur den hår boken, både som ryttare och instruktör. Kroppskontroll, -kännedom och bålstyrka är tre viktiga nyckelord när man rider. Om du hittar en instruktör som kan ge dej en privatlektion på det här temat någon gång emellanåt, så tror jag att du kommer att uppleva det mycket positivt.

  Gilla

  1. Tack Kicki! Då ska jag boka in mig! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close