Är du feminist?

Hade du frågat mig igår morse hade jag sagt nej. Idag säger jag ja. I ordets rätta bemärkelse.

Var ni fler som såg gårdagens Debatt på SVT? Hästbloggsstjärnan Linn Olsson var med för att diskutera feminism efter att det första programmet i en serie om dagens feminism och feminister av Belinda Olsson (Fittstim) just visats. Det uppstod egentligen två läger – de som tyckte att feminismen måste ta ansvar och fighta för hen, hbtq och mycket mer med gärna spektakulära metoder (springa naken på stan med budskap över brösten o.s.v.). Och så det andra lägret som inte längre känner igen sig i feminismen då grundstenarna om kvinnors lika rätt (lika lön, pension, rätt lön även i kvinnoyrken etc.) hamnat i skymundan till förmån för de mer radikala frågorna. Linns inlägg handlade om att hon inte ville kalla sig för feminism för hon känner inte igen sig i de ”kampanjer” som riktas mot henne (Raka inte armhålorna! Bränn bh:n! Skriv hen!).

De två programmen väckte tankar hos mig. Jag har aldrig kallat mig feminist men jag har aldrig heller tyckt att det är okej att män tjänar mer än kvinnor som utför samma jobb. Jag har själv varit med om det. Precis som Linn har jag inte känt mig bekväm med att kalla mig feminist. Jag är inte en av dem som springer med tuttarna flygande, skanderande om ett könslöst samhälle. Jag har inget problem med att andra gör det, men jag är inte en av dem.

Vad är feminism egentligen? Jag vände mig till svenska akademins ordlista och hittade:
20140117-074233.jpg

Det här kan jag skriva under på! Jag vill ta tillbaka ordet feminist. Jag vill våga säga att jag är feminist – i ordets rätta bemärkelse. Alla som känner, tänker och på något sätt arbetar för kvinnors lika rätt är feminister i mina nyöppnade ögon. Missförstå mig rätt nu, jag har inget emot att människor propagerar och engagerar sig för mer nischade frågor men jag kan känna, som nykläckt feminist, att de stora frågorna om lika rättigheter för män och kvinnor går före. Get the basics right first!

Det här blev ett funderings- och åsiktsinlägg utanför ramarna för vad jag brukar skriva på bloggen men jag blev väldigt inspirerad av de två programmen (se dem!). En riktig tankeställare. Vad är feminism egentligen? Och är jag en av ”dem”? Finns det rum för olika typer av feminism?

I ordets rätta bemärkelse är jag feminist. Är du?

Kategorier allmänt

4 reaktioner till “Är du feminist?

 1. Frågan är vilka som förstorar upp de mindre och radikala frågorna inom feminismen, feministerna eller anti-feministerna? Jag väljer att tro på det senare, dels för att dessa frågor existerar pga utveckling inom feminismen. Däremot kan de vara svårare att förstå för den konservative. Att detta sedan provocerar och lockar media är att sprida bensin på elden. Jag tror att det är viktigt att kunna se både stora och små frågor. Hade det inte blossat upp starka reaktioner från anti-feministernas sida hade inte heller de stora frågorna skuggats av mediemolnet.

  Gilla

  1. Precis, jag är inte på något sätt emot de ”små”/radikala frågorna men jag tycker att det är synd att de ges allt fokus när vi inte lyckats lösa de stora frågorna (som tydligen inte är lika intressanta att diskutera/rapportera om).

   Gilla

 2. Riktigt bra inlägg kan hålla med dig till stor del. Däremot tycker jag hendebatten är bra på sitt vis, kanske inte att vi vill ha ett könslöstsamhälle men på språkligt vis använda hen tycker jag är smart. I polissammanhang tex. när man faktiskt inte får identifiera personens kön. Så hen tycker jag är bra språkligt, ett smart utbyte mot hon/han.
  Bra inlägg 🙂

  Gilla

  1. Jag tycker också att hen är ett jättebra ord och har faktiskt använt det vid några tillfällen när man som du säger inte vet (eller det inte är relevant) med könet på den man pratar om. Tack!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close