Lektion nr 10

God morgon! Efter två dagars konferens så var det full rulle på jobbet igår för att hinna ikapp och därefter middag och liten runda med influgen kollega och en kund. Dåligt med bloggtid med andra ord. Vill ändå se till att jag faktiskt skriver lite om varje lektion, och denna gång den tionde i ordningen, eftersom jag ser det här både som en dagbok för mig själv att kunna gå tillbaka och läsa för att följa min egen utveckling men också för att dela med mig om mina upplevelser med dig som läsare.

Så, lektion nr 10. Ska jag vara ärlig så var det ingen vidare intressant lektion, varken att rida eller att skriva om. Vi startade precis som de senaste gångerna 15-20 minuter för sent (irriterande att bara få rida 40 min när man betalat för 60) med att skritta runt. Lite trav på det. Vi provade på framdelsvändning (med enbart skänkel, ingen tygelhjälp). Det var allt. Anledningen att jag tycker att det var tråkigt den här gången var 1. Jag fick inga tips på förbättringar (eller feedback på om/vad jag gör rätt) och 2. Jag lärde mig ingenting nytt.

Nu när jag funderar över det hela så inser jag att jag får ut så mycket mer av lördagslektionerna som är på en högre nivå. Men samtidigt har jag velat fortsätta på tisdagar eftersom jag inte vill missa grunderna och gå för fort fram. Förstår ni tänket?

Så här ser uppdelningen ut. På tisdagar rider jag nivå 1-2 och på lördagar nivå 3.
20140130-081857.jpg

Hur som helst så ringde jag upp ridläraren igår och sa att jag var missnöjd med att vi inte får rida full lektion (anledningen är att vi är sist på kvällen och de tidigare drar alltid över på ett eller annat vis). Svaret var att hon också tycker att det är viktigt att vi får rida hela timmen men att det var vårt eget fel eftersom vi inte kommer upp till ridhuset (för att vi i vår tur väntar på ok). Så nu ska vi prata om det nästa gång hela gruppen. Hoppas på förbättring!

Slutligen känner jag att jag skulle vilja att det fanns en plan – dels för gruppen (vad kommer vi att lära oss denna termin, vad kommer vi göra nästa lektion) men också en plan för mig personligen. Lägger man 760 kr i veckan på ridlektioner så vill man ju utvecklas. Jag vill inte betala bara för att åka häst och mysa i stallet, jag vill lära och utvecklas (och mysa i stallet också såklart). Men det kanske inte funkar så med ridning? Har ni några åsikter/erfarenheter att dela mer er om detta? Älskar att få era kommentarer, ni är alltid så kunniga!

Kategorier lektioner

13 reaktioner till “Lektion nr 10

 1. Klart som sjutton att man vill rida hela timmen om man betalar för det, i längden blir det ju väldigt många minutrar (timmar?) som man betalar för men aldrig får utnyttja.. Och det låter väldigt märkligt att det inte finns någon plan! :S hoppas att ni kommer fram till någon lämplig plan när ni ska träffas och prata! 🙂

  Gilla

 2. OJ!! mycket märkligt att ni inte har en plan?? Oavsett om eleven är ny, ung, erfaren eller vad som så börjar vi alltid första lektionen med att ha 30 min samtal innan första timmens ridning. där man ger varje individ tid att berätta om sig och sina visioner med lektionerna. andra lektionen stannar vi kvar efteråt och gör upp en plan för terminen, en individuell plan för varje elev. Jag blir bestört av din situation, du köper en tjänst och betalar för hjälp. du har rätt att få kvalitet. hade du funnit dig i detta om det gällde tex en leverantör av tjänst på ditt jobb?

  håller även med om att det är bra att veta hur många pass hästen gått / går.

  stå på dig om din rätt, du är kund och du betalar mycket pengar för att få hjälp.

  Gilla

  1. Oj, det låter ju fantastiskt! Önskar att jag red hos er! Nej, det är precis som du säger,på jobbet hade jag aldrig accepterat detta men av någon anledning är man fegare som privatperson. Man vill inte framstå som en surkärring etc. Men samtidigt, jag är där för att lära mig rida, inte för att åka häst och hålla minen 😉

   Gilla

   1. 🙂 hade sett det som ett stort nöje att få dig som elev, skitkul att utmana dina gränser och din hunger för lärdom. Tyvärr för lång resväg från Stockholm. nöjer mig med att kika in här och ge dig tips när jag ser nåt jag reagerar på.
    Glöm nu inte att du är KUND, personen som tar betalt har det som jobb. säg ärligt vad du känner på mötet. kan de inte hantera det så är det fel ridskola för dig.

    Gilla

   2. Var finns ni någonstans? Kan inte du komma hit kanske jag får komma till dig vid tillfälle! 🙂

    Gilla

 3. Klart det ska finnas en utbildningsplan! På vår ridskola finns en skriftlig utbildningsplan som instruktören ska följa. Planen ska följas av samtliga instruktörer i verksamheten. Hästarna går inte mer än max två pass per dag, dock inte (normalt sett) två pass i sträck. Att bara rida 40 minuter är inte acceptabelt om man betalar för 60, sedan är det ju aldrig 60 minuters effektiv ridning eftersom lektionstiden oftast inkluderar upp- och avsittning. Jag skulle nog också försöka ta lite privatlektioner om jag hade möjlighet för att utvecklas mer. Sedan ska man också bära med sig att det tar tid att lära sig rida och framför allt att få erfarenhet och säkerhet på hästryggen. Jag är i alla fall djupt imponerad av att du börjar rida i vuxen ålder – det vet jag inte om jag hade vågat! Lycka till!!!

  Gilla

 4. Oj! Som Lina skrev tycker jag definitivt att du ska kolla efter privatlektioner. Det är lätt mer värt pengarna för då är du den enda instruktören fokuserar på. Jag rider bara privatlektioner och jag trivs jättebra med det. Visst blir det dyrare, men jag slipper stå och trampa vatten och göra en sak jag redan kan om o om igen.

  Gilla

  1. Ja, jag ska nog testa att ta en privatlektion och se hur det känns!

   Gilla

  2. Var rider du och vad kostar det per lektion?

   Gilla

 5. Så ska det inte vara! Tycker det låter jättetråkigt att ni börjar så sent. På min ridskola har vi det så att en lektion börjar kanske 17.00 och slutar 17.45 och sedan börjar nästa lektion 18.00 så det är en lite paus emellan. Sedan att man inte få någon feedback är jättetråkigt, det ska man ju få! Och att betala så mycket och sedan vara missnöjd.. Det är mycket pengar! Fortsätter du såhär kanske du ska överväga att byta ridskola? Du kan ju se vad ridläraren har att säga nästa gång ni ses, det kanske löser sig 🙂

  Gilla

  1. Skönt att höra att det inte är jag som har orimliga krav. Jag hoppas på bättring men ska fundera över vilka möjligheter som finns annars (som att byta ridskola).

   Gilla

 6. Nej, det där är inte ok. Man kan inte lägga över hela ansvaret på eleverna även om dom är vuxna. Låter som det är brist i kommunikationen. Av det du skriver verkar det som om sista lektionen bara är ett nödvändigt ont, ridläraren är lika trött som hästarna och vill väl bara åka hem och låter er åka häst den tid som är kvar.
  Tycker du även ska kolla upp hur många pass hästarna går om dagen.
  Om du lägger så mycket som 760:-/vecka så tycker jag starkt att du ska överväga att ta privatlektioner i stället, kanske på ett mindre ställe som har mer tid för sina elever och hästar som går mindre (jag kanske har fel men jag får lite fabrikskänsla av det stallet).
  Titta runt lite, det finns ställen som är mer målinriktade. Tror det vore bättre att rida privatlektion en gång i veckan på ett riktigt bra ställe (du kommer att bli förvånad över hur fort du utvecklas) och om du vill rida mer kanske det skulle passa att bli medryttare 1-2ggr/vecka hos någon som har en riktigt snäll (gammal?) häst som du kan känna dig trygg på och bara få lite mer ridning i kroppen.
  Det ultimata kanske vore att bli medryttare på en häst som du får rida lektion på en gång i veckan (privat) och den andra dagen träna själv på det du lärt dig. I vanliga fall skulle jag säga att du kanske skulle rida ut en av dagarna men det är nog inte att rekommendera eftersom du är nybörjare, så vida du inte kan få sällskap med någon kunnig.
  Fundera på det, tror du skulle ha råd att både betala för att vara medryttare 2dgr/vecka och rida privatlektion på samma häst 1gång/vecka.
  Det ska ju vara kul att rida och känns det redan så där trist kommer det inte vara värt det i längden
  Har du skrittat utan stigbyglar nu när du skrittar fram och av samt i pauserna? 🙂

  Gilla

  1. Skulle älska att bli medryttare! Har börjat kolla lite på Blocket och Hästnet men alla verkar vilja ha väldigt rutinerade medryttare, och jag är ju inte riktigt där än 😉 Jag är lite sugen på privatlektioner faktiskt. Eller att byta ridskola. Ska fundera nu i helgen. Tack för alla kloka ord Lina!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close