Lektion nr. 16

20140222-153137.jpg

Hejsan!

Skiner solen där ni befinner er idag också? Känner mig så otroligt pigg och glad – solsken, hästar, ridning – vilken perfekt lördag! Och ikväll kommer min lillebror med tjej och hundar över på middag också, mys! Löjligt härligt!!

Dagens lektion då?

Jag red nu för andra gången på den ”nya” ridskolan. Skillnaden från ridskolan jag först började på är att denna är större, mer välskött och i mina ögon har högre ambitioner. Jag provred där på ”Gracan” för två veckor sedan, läs hur det gick här https://ryttarlivet.com/2014/02/08/lektion-nr-12/. Kortfattat kan man väl säga att jag var extremt nöjd och glad. Tyvärr var det dock instruktörens sista dag så därför provred jag nu igen för den nya instruktören.

Lektionens upplägg var att öva på att styra och ställa hästen i trav. Nästan hela lektionen travade vi och övade på att hålla raka linjer, försöka komma ut ordentligt i hörnorna samt att trava på mittlinjen och göra utåtvolter.

20140222-153200.jpg
Jag red på gamle Helge. Han var en ganska slö men snäll och hyfsat lyhörd kille. Mitt nya ess i rockärmen med alla hästar är min utomordentliga magkli-massage som gör alla till min vän 😉 Så även Helge – han var nämligen inte så samarbetsvillig inne i spiltan utan ville helst äta och inget annat. När jag kliat bara någon minut började han klia mig tillbaka på benen, gullet! Höet fick ligga.

Summa summarum då så var det en mysig häst som jag tvingades driva på ganska konstant (även med spö) men det gick väldigt bra – jag lyckades med alla volter och tempoväxlingar. Mitt största problem var hörnorna. Har ni några tips på hur jag ska kunna ta dem snyggare (rakare)? Hästen vill ju gärna gena en stund för tidigt så det liksom blir ett ovalt spår.

Lektionen var kul men jag saknade återkoppling – fick inga tips på sits, tygelfattning eller annat. Jag tänkte slå instruktören en signal senare för att höra vad hon tyckte och om jag passar in i gruppen (och därmed kan fortsätta). Vi fick också en blankett att fylla i till nästa gång: vad vi vill träna extra på, vem vi helst rider, våra mål för terminen. Blir spännande att se hur det kommer följas upp men det känns i vart fall väldigt seriöst.

Annons
Kategorier lektioner

12 reaktioner till “Lektion nr. 16

 1. Yttertygel och innerskänkel är bra tips men jag skulle vilja lägga till ett tips! Vet inte riktigt dock hur jag ska förklara för att du ska förstå men om högertygel är din yttertygel så följ med med din vänstra hand och tygel också. Tänk dig att dina händer sitter ihop i grundposition, de sitter med ett osynligt snöre emellan så när du flyttar ut högerhand för att ta ett ledande tygeltag så följer vänsterhand automatiskt med i samma rörelse åt höger. Du styr alltså med bägge händer och detta är ett sätt som brukar vara väldigt effektivt på hästar som inte lyssnar på skänklarna så mycket och därmed skulle ignorera innerskänkel (även om du ska använda den också såklart) men med detta tygeltag så får man med hela hästen ordentligt genom hörnpasseringen 🙂

  Kul att ni fick fylla i en blankett, hoppas att ridläraren anpassar lektionerna efter era önskemål 🙂

  Gilla

  1. Tack Denise för tipset! Jag tror att jag förstår hur du menar 🙂

   Gilla

 2. som de andra skrivit, innerskänkel och yttertygel! lektionshästar är så vana vid att ha lite mindre rutinerade ryttare, typ barn osv som inte riktigt klarar det än och då passar de på att fuska. så har jag märkt det på min ridskola iallafall, och då gäller det att vara tydlig 🙂 Låter ändå som att det gått bra!

  Gilla

 3. Tipsen du fått är bra, Och kanske än viktigare på lektionshästar. De är så vana vid det spåret de genar i så de kräver ibland tydligare signal än om det vore sk egen häst. Kul att du hittat ett sätt att före ridning och iordninggörning få kontakt med hästen, skitbra faktiskt. Eloge till dig.

  Bra med Blanketten, hoppas de är snabba på respons och lyhörda. Många ridlärare är lite låsta i sitt tänk och vet bäst i alla lägen. Det är skillnad på att lära ut och att lyssna på individen före utlärning.

  Lycka till.

  PS: än en gång har du snuvat mig på avramlingen ser jag 🙂

  Gilla

  1. Ja, än har jag hållit mig kvar i sadeln. Får se hur länge det varar! *peppar peppar*

   Gilla

 4. Håller med föregående kommentar: Inner skänkel, ytter tygel, Det var ett mantra jag fick höra 1000 tals gånger när jag red privatlektioner. Sitter som berget nu hihi.

  Gilla

  1. 🙂 och jag får höra det från er! Ni är världens bästa ridlärare!

   Gilla

 5. Vad bra att ni får en sådan blankett att fylla i 🙂
  Det där med hörnen så får du nog använda mer innerskänkel och leda ut så att de inte genar 🙂

  Gilla

  1. Ja, jag hoppas att de verkligen använder sig av det sen. Tack för tipsen!

   Gilla

 6. hörnorna ja…krama på yttertygeln, utan att ställa hästen utåt, och tryck med innerskänkeln. för att lixom trycka ut hästen i hörnan.
  är nog ganska typiskt ridskolehästar att gena i hörnen 🙂

  Gilla

  1. Tack för tydligt tips! Ska testas nästa gång 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close