Lektion nr 20

20140315-152439.jpg

Min tjugonde lektion reds på Good Grace, ”Gracan”. Det är tredje gången jag rider denna 22-åring och alla tre har varit lika härliga.

Idag hade vi en vikarie men hon var riktigt, riktigt bra så jag klagar inte! Vi fick börja med att öva på vikthjälper och genom att fördela vikten förflytta hästen bort från, och tillbaka till, spåret. Gick supersmidigt och kändes väldigt bra att få testa på. Nästa gång ska vi testa skänkelvikningar tror jag men om jag inte misstar mig helt så tror jag att jag och Gracan gjorde det ett par gånger idag när vi vara på väg ut (in?) från spåret. Hon tittade alltså rakt fram men gick framåt-höger genom att korsa benen. Har jag förstått det rätt?

Därefter fick vi trava på volt och öva på att ställa hästen rätt (lätt tryck med inner skänkel, lätt ställande inre tygel, behåll kontakt också i yttre – men utan att ”bromsa” och håll hästen på plats med ytterskänkeln). Efter att ha fått lite individuell feedback (min var så klart att sänka hälarna som vanligt ;)) så delades vi upp på två volter där vi i den ena omväxlande skrittade och travade (nedsuttet) och i den andra övade galoppfattning (vänster). Som alltid med Gracan så gick det som en dans. Så himla härligt och häftigt! Och vet ni? Jag var inte det minsta nervös inför galoppen och vi lyckades redan på första försöket! Det jag måste tänka på är att inte ”vifta för mycket med armarna” vid fattningen bara så det ska jag tänka på nästa gång.

Nu kommer det tyvärr dröja ett bra tag till nästa tid i sadeln. Jag ska nämligen resa iväg! Berättar mer sen 🙂

Kategorier lektioner

8 reaktioner till “Lektion nr 20

 1. Som svar på din andra fråga om nivå efter 20 lektioner så tycker jag efter att ha läst detta att du faktiskt är jätteduktig. Jag har sagt det förut men det är värt att nämnas igen, det är din naturliga förhållning, öppenheten och viljan att ”connecta” med hästen som utvecklar dig så bra. Det går inte skynda när det gäller häst och ridning, det finns genvägar men det straffar sig i längden. Jag tycker ditt idoga envisa och alltid lika glada sätt är det absolut bästa sättet. Jag är väldigt glad för din skull att du lärt dig så mycket på denna tid och fortfarande tycker det är lika utmanande och roligt.

  För mig är detta vardagsmat så att läsa ditt perspektiv och om dina tankar är jättebra för mig för att inte bli ”hemmablind” och ta saker förgivet.

  en läsare nämnde NH här, mycket inom NH är jättebra, speciellt i utbildningen av unga hästar. Men man måste kunna häst på riktigt och veta gränserna för att bemästra NHn, Det är en nisch som i grunden används av alla hästutbildare och som tyvärr utger sig för att vara ”uppfinnare” av metoderna och ha patent på dem. Jag är väldigt kluven till inställningen hos många NH folk där de blir lite militanta i sitt resonemang kring nischens förträfflighet. Allt handlar om utövaren, inte om den sk nischen eller läran. mitt råd är, fastna inte för en nisch, fastna för hästen och följ ditt hjärta.

  PS: ta dig tid att läsa alla dina böcker på resan 🙂

  Gilla

  1. Tusen tack för din fina kommentar! Glädjen och viljan finns absolut och jag älskar verkligen hästarna och ridningen! Samtidigt vill man ju bli bättre snabbt, drömmen är ju att få rida ut! Längtar verkligen! Men jag vill absolut känna mig tillräckligt säker innan jag vågar mig på det. Tack igen för dina kloka ord! Gällande NH och allt annat så är det väl som med många specialintressen att det säkert är superbra i grund och botten men finns folk som kanske tar det till det extrema och på så sätt skrämmer bort andra. Men jag vet inget alls om NH, måste läsa på! Men först the basics känner jag 🙂

   Gilla

 2. Alltså jag verkligen älskar din blogg och dig! Älskar ditt brinnande intresse och ditt engagemang och viljan att lära dig mer hela tiden 🙂

  Gilla

  1. Tuuuusen tack! Vad glad jag blir! Stor kram!

   Gilla

 3. Vilken sötnos på bilden 😀

  Gilla

 4. Ja, skänkelvikning är så som du beskriver det 🙂 Åh vart ska du resa 😀
  sv: NH är natural horsemanship. Jag har verkligen fastnat för det riktigt mycket nu och det gör man ifrån marken. De som gör en massa trick med hästar arbetar mycket med horsemanship. Man kan kalla det häst-människa-relation, ett sätt att kommunicera. Det finns massa övningar man kan göra. Även unghästar tränar man mycket nh med för att skapa en bra relation, respekt och samarbete. Jag älskar det då man verkligen lär känna hästen. Och även att man gör vissa övningar eller tricks och att hästen lär sig detta. Jag är inte jätteduktig på detta men till exempel om jag skakar med ena handen med pekfingret upp (kan inte förklara bättre haha) så backar Eagle, tittar jag mot hans bakdel då ska han flytta bakdelen åt andra hållet (alltså framdelsvändning) och massa andra övningar. Man kan ju lära dem så mycket! Jätteroligt!

  Gilla

  1. Låter häftigt! Måste kolla upp det. Som hundägare låter det ganska naturligt 🙂 woho! Då gjorde jag alltså ett par skänkelvikningar idag (fast det inte riktigt var meningen, haha)!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close