Lektion nr 23

20140509-220546.jpg

Något försenat men här kommer i vart fall min rapport från onsdagens lektion. Jag rider ju på lördagar i en s.k. S1:a (senior nivå 1). Just på grund av att lektionen ligger på lördagar så har jag missat ett par stycken då det krockat med födelsedagar i familjen, möhippor m.m. För flera veckor sedan fick jag därför boka in min första igenridning, i en S2:a.

Lektionen skulle hållas av samma ridlärare och det känns ju bra. Var riktigt peppad i onsdags när jag åkte till stallet. Väl på plats fick jag veta att Helge skulle bli min häst. Har ju ridit honom en gång förut och han är lite gammal och seg. Snäll men trög.

I spiltan var han lite tjurig, inte elak men han testade lite och ville inte vara helt tillags. Det gick i alla fall bra med allt förfix, vi gick ner till ridhuset och det första jag får höra är att jag inte borde rida igen i den här gruppen då den har gått och blivit en S3:a och att de är långt framför mig i sin ridning. Kände mig inte så jättevälkommen och tyckte väl kanske att de kunde sagt det tidigare i så fall (ridskolechefen hade ju ändå bokat in mig). Nåväl, de kunde ju inte gärna slänga ut mig så jag fick instruktionen att helt enkelt försöka hänga på så gott det går.

Övningen för dagen var skolor vs skänkelvikningar och ridläraren hade ställt ut koner där man mellan vissa skulle göra öppnor, andra gå på rakt spår, göra skänkelvikningar eller slutor. En enda soppa för mig som aldrig gjort nåt av dem på lektion förut eller har fått grunderna förklarade. Men jag gjorde mitt bästa och tyckte att jag fick till några ”bananer” och ett par skänkelvikningar. Idag har jag en helt galen träningsvärk på insidan av låren! Och det tog på krafterna redan under lektionen. Första halvtimmen tyckte jag att jag hängde med rätt bra både med kropp och knopp men efter att vi gjort övningarna i trav ett tag (vilket fortsatte nästan hela lektionen) så kände jag mig ganska lost i huvudet, svettig på ryggen och trött i låren.

Stämmer det att om man ska göra skänkelvikning mot vänster så ska man driva framåt samtidigt som man ”bromsar ” i vänster tygel och visar vägen med höger skänkel? Är det något mer man kan tänka på att göra (eller inte göra)?

Eftersom det inte var min ordinarie grupp så fick jag inte så mycket feedback eller hjälp under passet så det är svårt att veta om/när jag gjorde rätt respektive fel. Jag hoppas att vi kommer få testa på skänkelvikningar någon lördag (och då få lite info om rörelsen innan). Jag tycker att det känns jättekul och spännande men det är svårt när man inte har någon aning om hur man ser ut egentligen.

Efter lektionens slut gick vi tillbaka till stallet men det blev inget efterfix för mig då Helge skulle ridas igen av en annan ryttare. Hon drog på sig sporrar, dels p.g.a. att det var Helge hon skulle rida och för att hon var svag i benen som hon sa. Hur är det med sporrar egentligen, behöver man det? När/hur? Rider ni med sporrar?

Summa summarum blev det en lite konstig kväll i stallet men jag tar ändå med mig erfarenheten därifrån och laddar om till imorgon då det är dags för lektion igen! Hoppas på att få rida Gracan eller Robinson då men vi får väl se, det brukar ju oftast bli någon överraskning.

20140509-220517.jpg

Kategorier lektioner

5 reaktioner till “Lektion nr 23

 1. Trist attityd, var ju inte ditt fel att gruppen var för svår.

  Sporrar kräver att man har en väldigt stabil skänkel och vet precis när man ska använda den och inte.

  Nu när du börjar prova lite mer olika dressyrövningar tycker jag du ska köpa Dressyr med Kyra. Jättebra bok!

  Gilla

  1. Dressyr med Kyra, den ska jag kolla efter – tack för tipset! Nej, det var ju inte mitt fel men jag kan samtidigt förstå att man måste lägga fokus på de andra, ordinarie ryttarna. Jag fick i vart fall mycket feedback igår på min ordinarie lektion så det var superkul 🙂

   Gilla

 2. Tråkigt att du inte riktigt fick någon feedback. Eftersom du aldrig gjort skänkelvikning innan skulle ridläraren ge dig feedback tycker jag så att du lär dig rätt från början 🙂
  Det här med sporrar är väldigt individuellt. Kan man använda sporrarna korrekt så tycker jag att man ska använda dem om det är nödvändigt. Jag använder bara sporrar när jag hoppar Eagle då han kan tappa bjudningen emellanåt och då hjälper sporrarna till. Men som sagt ska man använda dem på rätt sätt annars kan det gå väldigt illa!

  Gilla

  1. Jag tror inte att jag kommer börja med sporrar än på ett tag i alla fall, känns som att det är väldigt lätt att göra fel med sporrar så att säga, precis som du säger.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close