Säkerheten först

IMG_5811.JPGHur tänker ni kring säkerheten när ni rider och när ni är i stallet eller runtomkring?

Hästar är stora djur och mycket kan hända.

Själv tar jag det säkra före det osäkra. Jag rider alltid med hjälm och säkerhetsväst (förutom i Italien då västen inte kom med i resväskan). Västen är varm men i övrigt störs jag inte av den alls.

Rider ni med säkerhetsväst eller ryggskydd?

En annan sak kring säkerhet är detta med att rida ut. Om ni rider ut själva, meddelar ni någon då? Någon i stallet eller någon hemmavid?

När jag började rida i december så var det faktiskt Andreas som ”tvingade” mig att köpa inte bara hjälm (som var självklart för mig) utan även väst. Det var förbaskat dyrt men det känns bra att ha valt certifierade kvalitetsprodukter.

Och hur gör ni med säkerheten i stallet? Binder ni alltid upp hästen? I stallgången eller i boxen? Har ni några särskilda säkerhetsåtgärder?

Vore intressant att höra hur ni tänker/gör kring säkerhet.

8 reaktioner till “Säkerheten först

 1. Jag själv har ridit med väst 1-2 gånger men de varit inget för mig. Och att använda hjälm är väl en självklart att man ska ha? Eller?
  Nackdelen med att jag inte har haft väst ett par gånger är väl att jag har ramlar av illa ett par gånger och ryggen har tagit stryk av de. Har bl.a. ramlat över huvudet på en häst framför ett hinder och en annan gång har åkt av från en skenande häst i skogen.

  Sen huruvida vart man binder upp hästen är ju också lite upp till en själv tycker jag och hur man känner hästen. Nackdelen i boxen är väl att du kan bli upptryckt mot en vägg de sker ju inte lika lätt i gången.
  På ridskolorna tror jag att du måste ha hjälm på dig i stallet om du är 18 år för säkerhetsskäl.
  Men tycker däremot att man ska förespråka stålhätta på skorna när man är på en ridskola eftersom det oftast är mindre barn som rider och det gör så ont och bli trampad på fötterna.

  Gör som du tycker känns bäst! 🙂 Gå på din magkänsla.
  Det är de bästa tipset du kan få nu när du har skaffat en medryttarhäst med 🙂
  Som verkar super fin för övrigt 🙂

  Gilla

 2. Binder alltid upp. I stallet har vi faktiskt uppbindare i stallet, väldigt sällan de står i stallgången. Hjälm och väst använder jag också då jag är under 18 år.
  Leon verkar vara jättefin och bra medryttarhäst, lycka till! 🙂

  Gilla

  1. Finns det någon regel att man måste använda hjälm och väst när man är under 18? Bra tycker jag i så fall!

   Ja, han är jättefin 🙂 tack!

   Gilla

   1. Nja, alltså, på ridklubbar finns oftast en regel att man ska rida med hjälm och väst om man är under 18 – dvs barn/ungdom. Har man en egen häst så väljer man ju det själv, men det är ju alltid att rekommendera hur gammal man än är. Hjälm anser jag inte ens vara en valmöjlighet. Det ska man ha när man rider. En livsförsäkring, helt enkelt

    Gilla

 3. Använder inte säkerhetsväst. Bara när jag är med på terrängträningar och då måste man ha väst. Men tränar i princip bara dressyr och då förstör västen sitsen, blir inte lika rörlig och följsam med som utan. 🙂
  Brukar inte alltid meddela någon när jag rider ut, men har alltid mobilen med mig! Sen finns det inte så många vägar att välja mellan hos mig, så det skulle inte vara svårt att hitta mig om jag låg avsvimmad nånstans. 🙂
  Om jag binder upp hästen i stallet är olika från häst till häst. Vet jag att det är en pålle som gärna surnar till så binder jag upp dom, men om det är en som inte gör en fluga förnär så får dom va lösa i boxen. 😉

  Gilla

  1. Jag tänker på det där med följsamheten, kan inte en sådan där ”airbag-väst” vara ett alternativ då? Å andra sidan är kanske inte skaderisken lika stor i dressyren. Samtidigt kan man ju ha extrem otur. Svårt det där!

   Gilla

 4. Jag har tyvärr inte väst. Varför vet jag inte utan det har bara blivit så och jag tycker min är obekväm. Men det är en sån bra säkerhet att ha ändå.
  När det väl är dags att börja rida in Precious kommer jag såklart att använda väst.
  I förra stallet gjorde vi så att vi skrev upp på tavlan vart vi red och vilken tid. Men i det stallet jag är i nu säger vi till varandra vart och så.
  Vi binder alltid upp hästarna i stallet. Jag står ju i stallgången och då sitter hästen alltid fast.

  Sv: såg du inte videon när hon löshoppades ? 🙂

  Gilla

  1. Du kanske kan testa en annan sorts väst? Den måste ju kännas bekväm för att man ska vilja använda den 🙂

   Sv: nej, den har jag missat! Ska kolla upp den!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close