Jag har ju glömt!

Att berätta om min och Leons onsdagsförmiddag. Vi hade bokat uteritt med det sär andra ekipaget vi skulle ha ridit med förra veckan men det blev inställt igen. Jag bestämde mig för att ta en liten runda ändå, något vi inte har gjort sedan i sensomras tror jag (!).

IMG_6704.JPG
Leon var lite tittig som vanligt men han var ändå lydig och jag vi travade en el del och jag fick honom att rida i lagom tempo och i hyffsad form. De första gångerna jag red honom lyfte han alltid huvudet och körde på som en ångvält, men nu har jag börjat hitta växlarna.

Vi skrittade över den superläskiga bron helt utan problem. Jag bestämde mig att i god tid innan bron skänkla på lite och hålla en tydlig bestämt skritt, visa att jag har koll på läget och vill framåt. Lugn men bestämd kan man väl säga. Och det funkade!

Vi red förbi massor av islandshästar i hagar, genom ett litet bostadsområde (jag tog fel väg ;)), förbi basjkirerna och tillbaka mot stallet.

Därefter blev det ett pass på banan och Leon var väldigt duktig. Jag provade att rida alla delar i Lätt C:1, dock inte helt i sekvens. Det gick ganska bra. Absolut inte så bra att jag skulle våga att ställa upp och rida det inför domare och publik, men vi klarade alla momenten och det kändes kul!

Det går superbra att fatta galopp både från skritt och trav men jag har två svårigheter som jag behöver er hjälp med:

1. Tempo/steglängdsändringar i galoppen – om jag försöker korta galoppen med sätet eller med tygeln (kramar bara lätt, lätt med lillfingret typ) så slår Leon direkt över till trav. Men vad jag vill är bara att få en kortare/lugnare galopp. Hur ska jag göra för att kunna byta/öka/minska tempot och/eller steglängden i galopp? I trav går det ganska bra men i galoppen är det just nu Leon som bestämmer farten och formen…

2. Avsaktning/byte från galopp till trav eller skritt. Det blir liksom abrupt och studsigt, ingen mjuk övergång. Hur ska jag tänka/göra här?

Kategorier dressyr, medryttarlivet

3 reaktioner till “Jag har ju glömt!

 1. Min första tanke i galoppen är att du glömmer att driva på. Du bromsar kanske för mycket och glömmer att du fortfarande behöver framåtdrivning.

  Angående avsaktningar så prova att göra små halvhalter innan. Försök att sitta tungt och tillbakalutad. Med övning så borde det bli mjukare övergångar.

  Gilla

  1. Hmmm, så om jag VILL bryta av till trav eller skritt så ska jag göra små halvhalter innan. Om jag bara vill växla tempo i haloppen så ska jag driva på och bromsa, växelvis? Hur?

   Gilla

   1. För att kunna ändra tempo och steglängd är det som ovanstående kommentar skriver; du måste driva samtidigt som du tar din förhållning alltså en halvhalt. Benen är viktiga om man vill samla upp galoppen då de berättar för hästen att han fortfarande ska galoppera men lite långsammare pga förhållningen. Prova också på volten att tänka att du fångar upp galoppen ffa med ytterhjälperna och när du sedan ska bryta av till trav tar du även i innertygeln. Försök i övergångarna både uppåt och neråt i gångarterna att sitta tungt på rumpan men avslappnat;) det är i magen du ska hålla balansen då blir det lättare allteftersom i övergångarna. Övning ger färdighet 🙂

    kram

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close