Rapport från dagen

<br />
/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/ccf/61700017/files/2015/01/img_7036.jpg

Efter sovmorgon och hästlektyr tog jag bilen ut till Leon. Efter att han fått i sig lunchen och jag hade mockat boxen (börjar bli riktigt bra på det nu tycker jag ;)) så tog vi oss ut på en liten skrittur. Det hade frusit på ordentligt i marken igen så underlaget är verkligen stenhårt och knöggligt = kasst. Vi red ut med en ung islandsvallack från stallet. Det var första gången dessa herrar red ut ihop men det gick superbra. Leon var stencool verkligen, bästa uteritten än så länge för oss två! Vi travade några korta sträckor där vi hittat lite mjukare gräs men annars gick det i skritt. Leon lyssnade verkligen på mig och var superduktig.

Dock frågade den andra ryttaren i slutet av passet ”om han alltid går i osamlad i skritt”? Jag har aldrig ens tänkt tanken på att samla honom på en utepromenad. Ska man göra det? Jag är noga med att inte huvudet flyger upp om vi travar men i skritt ger jag honom långa tyglar och han får gå med huvudet långt och lågt så att säga. Hur gör ni? Jag tycker inte att det verkar så kul att gå supersamlad en hel promenad (om det nu var jag som var hästen ;)) men jag kan väl tänka mig att man samlar på vissa valda bitar, för att man då vill lägga in lite träning så att säga (nu när utebanan inte kan användas). Vi gjorde till exempel en del förflyttningar och såklart tempoväxlingar under promenaden. Men hon tyckte alltså att han borde gå samlat hela vägen. Vore intressant att höra hur ni gör! Och självklart ska jag fråga Leons ägare vad/hur hon tycker.

Det här med samling är hur som helst fortfarande något jag måste öva på att få till. På torsdag börjar jag på nya ridskolan så då finns det förhoppningsvis möjlighet att fråga om och lära sig mer om detta (och allt annat!). Ska bli superkul!

Nu – bad och ladda inför jobb imorgon! ✨

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/ccf/61700017/files/2015/01/img_7037.jpg

6 reaktioner till “Rapport från dagen

 1. Tycker att du gör helt rätt!
  Jag rider oftast på långa tyglar när jag skrittar ute. Tycker att det är viktigt att det är skönt, roligt och kravlöst ibland när man rider, och då passar ju uteritt utmärkt för just det. Är övertygad om att det är bra för hästar att sträcka ut och länga sig ordentligt. Då har man ett större register att korta och länga sin häst på ridbanan.
  Min häst hade väldigt dålig inställning till arbete på banan, och hade ingen bjudning alls våren när hon var 4, så då la jag ner all träning och var ute och ”fräste runt” i full fart i skogen, utan vare sig krav på form eller annat. Det enda jag krävde var lydnad. Och efter det fick hon en helt annan inställning och gick otroligt mycket bättre. Nu har hon precis blivit 6 och jag rider fortfarande mycket bus ute, för att underhålla hennes arbetsglädje.
  Man ska nog inte vara så rädd för att våga släppa lite på ramarna ibland. Hästen blir inte förstörd för att man inte rider i tiptop form jämt.

  Det är också viktigt för hästens hållbarhet att man skrittar mycket på varierat underlag.

  Gilla

  1. Tack Fru Äpple! Vad skulle jag göra utan alla er visa läsare? Är så glad att ni finns här med sunt hästtänk, tips och tricks! Din häst verkar ha det superbra 🙂 Kram!

   Gilla

 2. Rider jag ut för att just rida ut, så blir det till 90% långa tyglar i skritten. Rider jag ut för att trimma så jobbar jag givetvis även skritten men kanske inte främst med samling och korta tyglar. Att skritta ute på lång tygel tycker jag är ett utmärkt sätt att få fram steglängd och bjudning, svårt att få samma effekt på ridbanan.

  Men oftast är uteritt just uteritt, kravlöst (utöver att hästen ska lyssna, såklart) och roligt och avslappnat och därmed inte massa samling i skritten 🙂

  Gilla

 3. Varierar men mycket skritt på hellåg tygel blir det förstås.
  Jag tycker att det är en självklarhet att inte rida med korta tyglar hela tiden, hästen behöver få sträcka ut halsen och kunna röra sig fritt utan påverkan.

  Gilla

  1. Skönt att höra att jag inte gjort fel! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close