Lektion nr 65 (hoppning på film!)

 

 Igår fick vi då äntligen hoppa igen. Det blir väl tredje gången för mig tror jag och jag tycker det är så himla kul! Mindre kul kände jag att det var när jag var sist att välja häst och därmed inte hade något val utan fick den ingen annan ville ha. Bastanta ponnydamen Bettan. Ökänd för sin seghet.

Jag försökte först förhandla med kansliet för att få någon annan men det gick inte. Jaja, Bettan it is. 

Bestämde mig för att skaka av de negativa tankarna och gå in med en pigg och positiv attityd som förhoppningsvis smittat av sig på hästen. Dessutom driva på ordentligt redan från början så att hon förstår att ”nu ska vi jobba!”. 

  

Efter lite uppvärmning då jag höll henne framme för skänkeln och kontrollerade att hon var med genom tempoväxlingar och små volter så fick vi ställa upp längs medellinjen och en åt gången prova att trava in, skutta över ett hinder och lands i vänster galopp. När alla klarat detta lade ridläraren till ett hinder efter galoppen. Här blev det en vägring med avramling i gruppen men i övrigt gick det super. Bettan var helt med på noterna och vi fick till och med ett ”Jättebra!” av ridläraren. Till sist lade hon till ett hinder till, före det första. 

Så totalt var upplägget/banan: trava eller galoppera till första hindret, hopp, landa i höger galopp, bryt av till trav. Trava fram till andra hindret, hopp, landa i vänster galopp. Galoppera till sista hindret, hopp, landa i höger galopp. Bryt av till trav. Slut.

Allt som allt fick vi köra varje runda en gång var så det blev ju inte jättemkt men kul var det! 

Såhär såg min fulla runda ut:

Och jag kan ju erkänna att jag var gaaalet andfådd efteråt! Fy sjutton vad jobbigt det var! Hatten av till alla hoppryttare alltså.

Hur tycker ni att det ser ut? 

  

Annons

7 reaktioner till “Lektion nr 65 (hoppning på film!)

 1. Fint gjort! Så det är inte bara jag som blir andfådd när jag hoppar bana. Kanske är det koncentrationen och att man glömmer andas ordentligt, men jag blir också hemskt andfådd varje gång.

  Gilla

  1. Tack! Nej, det är inte bara du 😉 Ja, min gissning är att man glömmer att andas. Eller jag hoppas att det är så för annars är min kondition verkligen på botten!

   Gilla

 2. Bra ridet och bra vägar!

  Det här är absolut inget negativt till dig, och ingenting du kan göra nåt åt, och det är bara min åsikt så jag säger inte att det är rätt eller fel.
  Det finns absolut sega hästar, men en av anledningarna till att hon känns seg kan vara att hon har ett pelhambett.Jag kan inte riktigt förstå varför man sätter bett med häv- eller hissfunktion på hästar som lite ovana händer ska rida. Det som händer är ofta att hästarna knäpper av och man får inget driv från bakbenen vilket gör att det känns ännu segare. Nu verkar ju du ha väldigt bra förståelse för sånt här men många andra har inte alls det från början. Och det är framför allt inte alltid så lätt att ha koll på händerna innan man har full balans, hur gärna man än vill.

  Anledningen till att jag skriver det här är inte att försöka att låta som ett proffs (eftersom jag absolut inte är nåt ;)) men tycker att det är en viktig fråga att ta upp då man ofta ser det på ridskolor, och när man själv inte har ridit så länge så kanske man inte vet så mycket om bett. När jag började på ridskola så tänkte jag inte ens på vad hästarna hade för bett, och ännu mindre visste jag funktionen på dom.

  Vore väldigt kul att höra dina tankar om bett och utrustningens inverkan på (ridskole)hästarna, är det nåt ni pratar om på lektionerna?

  Gilla

  1. Hej! Jättebrs kommentar! I ärlighetens namn hade jag inte tänkt på hennes bett förrän efter lektionen då jag tränsade av och hittade kedjor och grejer (jag fick ”ärva” Bettan från lektionen innan). Jag har aldrig sett ett sådant bett förut. Bettet i sig var typ gummerat eller i nån plast och odelat. Sedan var det någon kedja under hakan. Måste googla på pelham nu när jag vet vad det heter!

   Jag trodde ju att jag red på ett vanligt bett och har aldrig ridit på något annat så jag har ingen aning hur/om man ska rida annorlunda. Håller helt med dig här att det är något ridläraren måste instruera! Jag fick endast kommentarer om att driva/hålla igång (som också hörs i filmen), inget om mins händer. Iaf inte som jag minns.

   Vi pratar aldrig bett eller annan utrustning. Det känns som att barn får mer ”utbildning” när de börjar rida än vi vuxna, trots att vi är lika gröna.

   Gilla

   1. Bett är verkligen en djungel och det är så himla svårt för alla säger olika och det är ändå så att det i slutändan är handen som bestämmer hur skarpt det är i munnen.

    Ett pelhambett är väl inte världens värsta bett men det är ändå onödigt kan jag tycka. Fast ännu värre är det att så många hästar och ponnyer har pessoabett på ridskolor, det tycker jag faktiskt är helt förkastligt.
    Med den form av ridning det är i ridgrupper borde alla hästar kunna gå med ett ”vanligt” bett. Men det är bara min åsikt 🙂

    Gilla

 3. Så roligt med film 😀
  Jag tycker det ser jättebra ut, jag menar du har ju inte hoppat så många gånger men det syns inte utan du har fin vägar och en bra sits! Duktig du är!

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close