Lektion nr 79

  

Det har gått en hel vecka sedan terminsstarten utan att jag har skrivit en rapport! Fy mig! 

Förra lördagen var det rätt så kallt, åtta minus tror jag. För min del är det ingen större problem under själva ridningen för jag blir supervarm (förutom i fingertopparna då) men stallet är ju iskallt så fixet innan är lite jobbigare än vanligt om jag får klaga.

  
Här ser nu utsikt från parkeringen upp mot sjukhagarna (extra små hagar för hästar som för tillfället inte får röra på sig så mycket) och stora ridhuset.

Jag blev än en gång tilldelad en för mig ny häst, denna gång en lite mindre skimmel som kallas Tasset. Hon var med på hoppkursen och är av den mer energiska sorten. Mer en hopphäst än dressyrhäst. 

Lektionen började som vanligt med uppvärmning i skritt och övergångar skritt-halt och därefter skritt-trav. Tasset var hela tiden väldigt slängig med huvudet och jag visste inte helt hur jag skulle hantera det. Försökte ge mer tygel, mindre tygel, lättare kontakt, tightare kontakt. Tyckte inte att något gjorde skillnad.

När vi skulle göra framdelsvändningar och skänkelvikningar så upptäckte jag att Tasset var otroligt känslig. När jag bara la ett litet tryck med skänkeln vände hon helt istället för bara lite. Här gäller alltså pyttehjälper och att möta upp och ”fånga in” med den andra skänkeln. Tungan rätt i mun! Jag tycker att vi fick till det helt okej men hon slängde fortfarande upp och ner med huvudet emellanåt. Instruktören satte då på ett gummiband och ni vet ju att jag inte är så superförtjust i sådana saker. Instruktören förklarade i alla fall att nu när vi skulle börja med markarbetet var det viktigt att Tasset rörde sig på rätt sätt för att inte skadas.

Markarbetet bestod av en bana mestadels i trav med ett antal bommar och ganska snäva svängar emellan. Detta gjorde vi i en ström vilket var kul eftersom man får vara igång hela tiden istället för att stå och vänta och titta på de andra (vilket såklart också är bra på sitt sätt – väldigt lärorikt – men inte så kul i minusgraderna).

I slutet lade vi även till galopp på transportsträckorna och det gick okej. Det svåra med en het häst är att få den att lyssna på MIG och inte själv bestämma när galoppen ska starta och sluta 😉 Vi fick ändå till ett bra samarbete tycker jag. Det var kul att rida en energisk men samtidigt känslig häst!

Nu hippas jag att jag får Tasset igen till dagens hopplektion. Min plan är att vara mycket mjukare i ridningen (rida med sätet och så lite tyglar som möjligt) under uppvärmningen och se om vi då kan slippa det slängande huvudet. Har ni några andra tips?

Snart dags att  ge sig  ut i snön igen!

 

Kategorier dressyr, lektioner

7 reaktioner till “Lektion nr 79

 1. Vad fint att du inte tvivlar på din egen grundkänsla ändå, det är ju väldigt lätt att göra det då tex instruktör säger något eftersom man tänker att dom borde kunna.

  Gilla

  1. Jag litar väldigt mkt på denna instruktör och tror verkligen hon vill hästarnas bästa. Sedan kan man ju tycka olika om vissa saker och just hjälptyglar är en sådan sak. Jag vill helst lära mig hur JAG ska ändra min ridning för att det ska bli rätt snarare än att hästen ska behöva spännas in för att balansera upp när jag gör fel. Ungefär nåt sånt.. Kram!

   Gilla

 2. Är nog väldigt känslig i munnen och så har hon inte ett passande bett och/eller träns skulle jag tro.

  Gilla

 3. En häst rör sig dock inte på rätt sätt bara för att man spänner fast huvudet på dom, snarare tvärtom.
  Dessutom så är det ju nånting som hästen försöker tala om, det är så trist att dom ska behöva bli tystade så det passar människan.

  Tycker att din tanke om att rida så mjukt som möjligt låter som rätt väg att gå. Du har rätt känsla.
  Men du kanske inte kan förvänta dig att en ridskolehäst ska svara direkt på dina ansträngningar. Lycka till.

  Gillad av 1 person

  1. Nej precis och det är därför jag inte gillar hjälptyglar och gummiband. Men det är instruktören som bestämmer. Jag fick rida samma häst idag och ska berätta hur det gick i ett nytt inlägg! Kram!

   Gilla

 4. Jag har ridit 2 hästar på ridskolan som slängt med huvudet, den ena gjorde det för att tränset kliade när han svettades och slutade när han fick ordentligt stöd och något annat att tänka på(slängde mer med huvudet i skritt). Den andra hästen, red jag inte så bra för han var för stor för mig så hade dåligt med skänklar så kunde inte driva som jag ville plus så blev jag lite rädd haha 😉 iaf han slängde massor med huvudet och min ridlärare sa att hästar ibland gör det när dom inte får rätt stöd av ryttaren.

  Läste att du provade att ge stöd men försöka att driva mer och använda mycket halvhalter och se om du kan liksom driva in henne i handen ? fick det tipset av en kompis förra våren, funkade på hennes privat häst som jag fick rida då men har inte prövat det på ridskolehästarna än 😛

  Gilla

  1. Tack för tips. Hur går det för dig med ridningen? Hur gick det med sommarhästen?

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close