Om att störa mitt i maten

leon

Ni vet när man möts av en häst som bara vill äta och inget annat? Det där är alltid lite tjorvigt tycker jag, att man kommer ”mitt i maten”. Hästen ska ju av säkerhetsskäl bindas upp (med säkerhetsknut!), i boxen eller i stallgången och då når den inte maten vilket i vissa fall resulterar i en häst som står och stampar och skrapar och är allmänt, ja, hungrig. Jag vill inte uppmuntra till det beteendet och ger därmed ingen mat när jag fixar inför en lektion (eller när jag ryktar efter), men då har jag ibland fått kommentarer. Folk kan tycka att det är sjaskigt mot hästen.  Och ja, det tycker ju jag också, på sätt och vis. Men vad ska man göra när ridlektionen ligger just ”mitt i lunchen”?

Jag minns också från min medryttartid att det helst ska gå en halvtimme mellan att hästen har ätit tills man ska rida. Och det låter ju rimligt. Jag kan ju själv inte träna ens en timme efter att jag har ätit, allt bara skumpar omkring!

Så nu undrar jag: Hur gör ni? Får era hästar (egen, på ridskola, medryttarhäst…) äta medan ni fixar dem? Vad anser ni om det? Bra resp dåligt?

Annons
Kategorier allmänt

13 reaktioner till “Om att störa mitt i maten

 1. Om jag ska göra i ordning en häst som jag behöver binda upp som har hö brukar jag binda vid krubban och lägga upp hö där så kan den stå mumsa under tiden. Eller bara låta den stå lös i boxen och äta i de flesta fall.

  Gillad av 1 person

 2. Mina hästar får ofta tugga på en tuss medan jag gör i ordning dom. Dom håller sig lugna å nöjda. Men jag känner ju mina hästar å behöver inte binda upp dom så kort som man bör göra om man inte känner hästen som ska fixas så väl.

  Gilla

  1. Ja, Leon, medryttarhästen kunde jag göra i ordning i boxen utan att binda upp honom så då var det en annan femma. Verkar vara väldigt olika hur folk gör helt enkelt! 🙂

   Gilla

 3. Hästar bör ha mat i magen när dom motionerar för att dom producerar enorma mängder magsyra som skvalpar omkring och orsakar skada om dom inte har mat i magsäcken. Dom är ju gjorda för att äta hela tiden och bryta ner stora mängder gräs.
  Mina får alltid lite mat just innan eller under tiden jag gör i ordning dom.

  Gilla

  1. Det här visste jag inget om! När jag var medryttare fick jag instruktion om att inte rida förrän tidigast en halvtimme efter maten. Men detta låter ju helt rimligt förstås!

   Gilla

   1. Det fick jag också lära mig förut men mina hästar har alltid varit mer harmoniska med mat i magen, arbetat bättre, varit lugnare och trevligare att ha att göra med och när jag själv läste på just om det så föll ju pusselbitarna på plats.

    Gilla

 4. När jag kommer till stallet och min häst är uppe mitt i insläppsmaten så låter jag honom äta färdigt, fixar höpåse och kanske mockar samtidigt. Eller så går jag in och borstar honom medans han äter så är han färdigborstad sen när han klar med maten och redo för sadling. Jag brukar aldrig rida nära inpå middags/insläppshöet (förutom när jag jag redan rider och kanske blir 30 min sen efter insläppet – dom tas in tidigast 17.30 och då menar jag om jag blir klar med ridningen 18.00) för jag vill inte att han ska vara tom i magen, för det kan ju utvecklas till magsår.

  Gilla

 5. Hittade till din blogg via en annan. Jättekul läsning! Har själv nyligen börjat rida (26 år). Är lite otålig dock och tycker jag förstår så lite – vill lära mig ju! Har t.ex. jättesvårt att förstå detta med att bromsa och öka med sitsen (blir ingen reaktion när jag gör det) och lämplig tygelkontakt (hur rider man på eftergift?) osv. Har ridit sedan december ungefär och rider nu två ggr i veckan sedan en månad tillbaka. Tycker det ser jättebra ut när du rider! Hoppas jag kommer dit snart med 🙂

  Gilla

  1. Men wow, om du redan börjat tänka på de här sakerna efter två-tre månader så kommer du utvecklas snabbt! Jag tror att du måste hitta rätt i din egen sits och balans innan du kan börja inverka med den. Rätt tygelkontakt tycker jag också är svårt, och jag har inte riktigt kommit underfund med det själv än heller. Jag tycker att du ska öva massor av övergångar skritt-trav och försöka komma till den där punkten då du inte använder varken skänkel eller tygel utan nästan bara tänker ”framåt” eller ”halt”. Hur gör man? Mindre och mindre och mindre hjälper för varje gång. Det är magiskt när det funkar!

   Några av dessa grejer beskrev jag också i detta inlägg: https://ryttarlivet.com/2016/02/20/privatlektion-nr-88/

   Lycka till nu, berätta gärna hur det går för dig!

   Kram!

   Gilla

 6. Fast det där är olika beroende på hur hästarna får sin mat, tänker jag. Våra hästar har ju fri tillgång så de kan gå och äta när de vill, vilket de också gör. (Så ibland står de och äter när vi hämtar dem för att rida, ibland står de och myser med varandra nån helt annan stans i hagen, ibland får de för sig att busa och springa omkring precis när man tänkt hämta in…)

  Normalt äter ju hästar lite när som helst under dygnet, det är inte så att de vill ha frukost, lunch och middag och sen kvällsmat och sova hela natten som vi människor. De är gjorda för att göra allt lite mer blandat hela tiden över dygnet kan man säga. 🙂 Är du på ridskola eller i stall där hästarna precis fått lunch till exempel så är det ju stallets rutiner man får känna till så lektioner (eller om man kan välja själv när man ska rida) inte infaller mitt i maten. Detta låter inte som att du KAN välja, och då hade jag frågat någon om det går att lägga ut maten utanför i en höpåse så du kan göra iordning i lugn och ro, och sen ge resten efter att du ridit. Hästen har ju ändå hunnit äta litegrann före så det är väl inte hela världen. Min häst brukar ofta äta hö i boxen samtidigt som jag ryktar efter ridning, (när jag gör iordning före ridning står han i gången) men får ni inte ha dem lösa så rykta först och ge hö sen i så fall. Fråga i stallet vad som är bäst för hästarna, de måste ju ha en plan för hur de tänkt!

  Det där med en halvtimme tror jag inte stämmer. Hästar är gjorda för att kunna gå och beta i flera timmar, och sen plötsligt springa utan problem så snabbt de kan om det kommer en puma! Hästen har ett helt annorlunda matsmältningssytem än vi, och därför kan man inte dra paralleller till sig själv och hur man själv skulle känna sig om man motionerar efter maten.

  Vi har t.ex. en magsäck som är töjbar och där mycket nedbrytning sker. Hästens magsäck är liten, inte särskilt töjbar och kan ses närmast som en förvaringsplats i väntan på vidare nedbrytning av innehållet. Det är normaltillstånd för hästen att alltid ha innehåll i magsäcken, liksom det är normalt för hästen att alltid vara ”på språng” vid behov.

  Gilla

  1. Du har rätt, hästar och människor kan nog inre jämföras här 😉 Vi frågade men fick ett otydligt svar så det verkade ungefär som att man fick göra som man ville. Men då behöver jag iaf inte oroa mig för att de ska må dåligt för att de HAR ätit. Men inte heller om de inte har ätit (så länge det inte var jättelänge sedan såklart).

   Gillad av 1 person

 7. Min får inte äta när jag håller på med henne. Tycker det är bättre hon väntar tills jag är klar så får hon istället äta i lugn och ro 🙂

  Gilla

  1. Ja, precis så känner jag men på ridskolan kan man ju inte riktigt välja…

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close