Lektion nr 91

Näe hörrni, nu får jag skämmas! TRE orapporterade lektioner i rad!


Tre lektioner med sötnosen Santina!

Ni minns kanske Santina från hoppkursen jag gick i december? Hon är världens sötaste lilla skäck och jag gillar henne. Hon är kanske inte mitt förstahandsval för dressyr egentligen, men hon har en härlig personlighet och vi passar varandra helt enkelt.

Som ni vet tar jag mig alltid extra tid att bara känna in hästen och mysa före och efter lektionerna. Rykta ordentligt och bara ”hänga” lite. Santina är en av de hästar som verkligen uppskattar det (det gör iofs de flesta enligt mina erfarenheter). Eftersom hon är en liten häst så når jag också precis överallt och hon kan få sig en skön genomgång av hela kroppen. Spa deluxe!

Den första av de tre lektionerna stod dressyr på schemat och första delen av lektionen övade vi sidvärtsrörelser (när hästen ska gå framåt-mot sidan) och framdelsvändningar (då hästen står och stampar med frambenen men flyttar bakbenen för att helt byta riktning). Här finns en toppenbra förklaring på övningen: Hästen och Jag och där har jag lånat denna bild som också beskriver en av övningarna vi gjorde i skritt, nämligen att runda koner med hjälp av just halva framdelsvändningar!


Santina lyssnade väl och jag tyckte att det gick helt okej. Utmaningen är att hitta precis rätt balans med hjälperna, alltså framförallt den sidförande skänkeln (som säger åt hästen att förflytta baken i sidled) och den motsatta skänkeln som håller emot och visar att ”nu räcker det”.

Andra delen av lektionen övades en del i trav och galopp och Santina som annars är en häst med energi och spring i benen var som en tung heffaklump. Man kan bli överraskad hur mycket en liten häst kan få en att svettas för här fick jag verkligen driva på och inte ”drömma bort mig” för att behålla henne alert och framåt.

Det var faktiskt första gången jag fick den här känslan på Santina så det kom lite som en överraskning. Det visade sig efteråt att hon redan ridit två lektioner före min (på högre nivå) så hon var nog helt enkelt lite trött. Tre lektioner per dag är maxgränsen för hästarna på min ridskola och det är kanske okej, men jag tycker det låter lite väl tufft när de alla ligger mellan kl 09-13.

Hur är det på era ridskolor, hur ofta och mycket rids hästarna?

3 tankar på “Lektion nr 91

 1. Egentligen är det inte hårt alls för en häst att träna tre timmar. Hästar är ju gjorda för att röra på sig. MEN det är en väldig skillnad på att parera upp en obalanserad ryttare runt runt i ett ridhus mot att gå tre rimmar i tex skogen. De är verkligen fantastiska som ställer upp så mycket som de gör, för alla ryttare har ju inte sån bra och ödmjuk inställning till hästarna som du har.

  Gilla

 2. Ser ut som en svår men rolig lektion.

  På min ridskola får hästarna max gå 3 pass som dagen men då är de fördelade mellan nybörjare och mer avancerade grupper. Lärarna är noga med att hästarna får vila där emellan och de får gå max 2 lektioner på rad. De går inte heller 3 gånger om dagen varje dag. Klart hästen blir trött efter 3 timmars träning :/
  Förhoppningsvis så kanske det bara hade blivit något fel i systemet den dagen!.

  Gilla

 3. Där jag red förut kunde hästarna gå två lektioner i rad, vet inte om de fick fler utspritt under dagen. En gång hade de schemalagt ”min” häst så hon redan hade gått två lektioner när det var min tur att rida henne. Hon var ett gammalt plikttroget sto som var åt det långsammare hållet. Jag tyckte så synd om henne att jag vägrade använda spöet och stränga skänkar för att mana på henne, vilket ledde till att min ridlärare tyckte jag var för mesig. Men hallå klart hästen är trött efter nästan tre timmar träning och dessutom till åren! Tycker det känns fel och taskigt men detta var tydligen en miss i planeringen i alla fall. Men tråkigt när hela lektionen blir förstörd av skuldkänslor.

  Denna känsla av dåligt samvete var något som återkom när jag gick på ridskola. Vad de hästarna får stå ut med, lära vem som helst att rida dag ut och dag in nya ryttare på ryggen. Men samtligt hade inte sporten fungerat utan dem. Kluven till ridskolor!

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s