Lektion nr 92 & 93

Det är fortfarande soffläge som gäller här hemma men som tur är har jag haft ett inlägg i utkast som bara saknade slutknorren. Så här kommer alltså rapport nr 92 & 93!

Nu får det bli ett komboinlägg, för mina senaste två lektioner hänger ihop. För två veckor sedan stod markarbete på schemat och i helgen var det dags för hoppning (jippie!) och båda gångerna red jag finaste Santina.

  

Tyvärr har jag inte haft någon som har kunnat fotografera på plats så ni för nöja er med mina selfies och ord (samt min kreativa bild ovan), men det är kanske bättre än inget ändå? 🙂

Markarbete

När jag började rida trodde jag att markarbete var arbete från marken (inte så konstigt, eller hur?). Alltså att man inte satt på hästen utan jobbade ifrån marken. Det var ju fel. Helt fel. Ännu ett sånt där snurrigt ord inom hästvärlden som man bara får lära sig helt enkelt. Markarbete innebär nämligen att du sitter PÅ hästen (inte på marken) och rider över bommar, eller låga hinder, som alltså ligger på marken.

Man kan väl säga att övningarna (som jag uppfattar det) går ut på att träna sin egen och hästens reaktionsförmåga och avståndsbedömning, samt att få hästen att lyfta ordentligt på hovarna. Lite gymnastik alltså, både för kropp och knopp. Att trava rakt fram över bommar kräver ju betydligt mycket mer fokus och koll på alla fyra hovar än att bara trava rakt fram utan några hinder i vägen.

Av den här anledningen rider vi alltid markarbete veckan innan vi ska rida hoppning, vilket är var sjätte vecka eller något sådant.

Som vanligt tränade vi övergångar innan vi började trava över bommar. Till skillnad från veckan innan då Santina var lite trött så var det nu full gas. Det märks att hon gillar småhopp- och skutt och hon dras som en magnet till bommarna. Santina är betydligt mindre än de andra hästarna i gruppen så avstånden mellan bommarna blir lite knepigare. Det i kombination med en pigg och glad häst gjorde att hon gärna hoppade över bommarna och galopperade emellan snarare än att trava. Så här gällde det att hålla koll och hålla henne kvar i traven utan att bli stel/hård. 

På lördagens hopplektion blev det en till synes väldigt enkel övning. Två hinder med kanske 6 galoppsprång emellan pp rakt spår. Om Santina var hoppglad under markarbetet så var hon hopptokig nu, haha! Hon tog i och FLÖG över redan första försöket då vi bara skulle trava över…. Så då skulle jag hålla tillbaka henne lite nästa gång och då… Vägrar hon istället. Haha! Det är inte lätt hörrni, här gäller det att hitta precis rätt läge där man skänklar på för att visa att jodå, vi ska fram och över, men samtidigt inte för mycket.

Råden jag fick var blicken framåt (alltid framåt!), driv inte med sätet, skänkla på bara strax innan hindret och låt hindret komma till dig. Låt Santina sköta antal galoppsprång och allt, bara titta framåt och följ med. Och ja, det funkade ju utmärkt. Ibland ska man inte tänka eller göra för mycket helt enkelt…

  

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close