#Ryttarlivet100: De första stapplande stegen

Jubileumsveckan är igång och jag tänkte såklart börja med en återblick på hur allt började.

För er som inte varit med från start så började allt med att min älskade fästman Andreas tyckte att jag borde ha en hobby. Han gav mig därför en termins ridlektioner i födelsedagspresent den 4 december 2013. Vi har ju varit tillsammans i elva år nu och han hade sett mig titta längtansfullt på hästar och hur jag lös upp på ryggen av de islandshästar vi ridit turridning på. Snacka om drömpresent!

Den 12 december var det dags för Lektion nr 1:

lektion 1.png

”Nu kommer ni skratta åt mig men alltså HUR får man av stövlarna?! Första gick ju rätt smidigt men den andra liksom sög sig fast på benet… Fick lägga mig som en sprattlande skalbagge på golvet och lirka och ha mig. Stövel-avtagnings-tips mottages tacksamt!”

 

 

 

Jag tampades med stora och lite läskiga Betty Boop, här med ett nervöst leende före lektionen.

lektion 2

 

Fattade knappt någonting av vad ridläraren sa. Vad var grejen med alla dessa specialord?! Jag lånade denna roliga översättningslista från en annan blogg:

Grimma = Ett typ av halsband som man fäster runt ansiktet på hästen när den är i hagen/boxen.
Träns = Samma som ovan fast man har det när man rider.
Grimskaft = Koppel som fäst i grimman för att man ska kunna hålla i hästen.
Schabrak = Liten filt (gärna med fånigt mönster eller ryttarens namn) som placeras under sadeln.
Longering = Man binder ett snöre i hästen och sen får den springa runt runt runt.
Tygel = Samma som grimskaft fast två koppel som istället fästs i tränset.
Voltige = Friskis och svettis för häst.
Skritt = Hästen går
Trav = Hästen går fortare
Tölt = Hästen är från Island
Galopp = Hästen går jättefort
Skäck = Hästen ser ut som en ko från bregottreklamen förutom hornen då…

 

lektion 8c

Under lektion nr 4 började det kännas lite bättre och jag listade lektionens plus och minus, såsom….

DAGENS PLUS:
– Halter övade vi på en hel del och det gick superbra idag! Tidigare lektioner jag ridit på Betty så har hon liksom stannat upp lite för att sedan ta några steg till. Nu var jag nog tydligare och hon stannade och stod kvar tills jag gav annat besked. Framsteg!
– Vi har blivit kompisar! Jag tror nästan att Betty blev glad när jag kom! Supersnäll i boxen igen och allt gick jättebra.

DAGENS MINUS:
– Det är inte jag som har befälet alla gånger. Näe, Betty hon gör lite vad hon känner för. Jag är kanske för mesig (och oerfaren) när det gäller hjälperna. Jag tycker att jag är supertydlig men när Betty bestämt sig så skiter hon i mina planer. Frustrerande!
– På grund av miss i kommunikationen så missade jag första kvarten av lektionen😦 Stod med Betty helt klar och väntade, väntade och väntade.

Under lektion nr 6 fick jag världens chock när jag skulle trava utan stigbyglar,

Som sista övning skulle vi rida utan stigbyglar – i trav! Det hade jag ju aldrig gjort förut och om jag ska vara ärlig tyckte jag att det var ganska läskigt. Jag skumpade järnet både hit och dit och upp och ner…. Ridläraren sa att man ska sitta djupt i sadeln, slappna av och luta sig lite bakåt (antar att jag hade en tendens att falla fram) men jag tyckte det skumpade lika mycket oavsett! Två gånger var jag nära på att halka ur sadeln, fy!

 

I januari var jag på konferens med jobbet. Vi skulle rida islandshäst och jag som då hade ridit hela tio gånger eller nåt kände mig supertuff, proffset i gänget! Fick den ”svåraste hästen. Växte tre decimeter på kuppen. Syns även på bilden 😉

isis.png

Hängde i stallet även när jag inte skulle rida. Är man hästtjej och ledig så är man! Och då kånkar man torv till hela stallet 😉

lektion 6.png

Imorgon fortsätter vi firandet och uppladdningen inför lördag! Jag lovar att ni inte blir besvikna på den här jubileumsveckan som kommer bjuda på både det ena och det andra. Hänger ni med? 😀

ryttarlivet100.png

Annons

3 reaktioner till “#Ryttarlivet100: De första stapplande stegen

 1. Vad kul med en återblick lagom till att jag själv tagit första stapplande steget. Jepp! Jag gjorde det – red för första gången på 35 år den 8/5! Såååå härligt! Vill bara ha mer. ✌️😊

  Gilla

  1. Ååååh vad kul! Heja heja heja! Visst är det fantastiskt (och lite läskigt)? Rider du på ridskola?

   Gilla

   1. Jaaaa! Längtar till nästa gång. Fick inte tid förtän 11/6 (privatlektion med Birgitta på Enskede ridskola, samma ridskolelärare som jag hade på 70-talet!)

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close