Lektion nr 115 – hoppning

Dagen före dagen D (som i Dressyrtävlingspremiär alltså) så red jag såklart i min vanliga grupp. Och opassande nog så stod det hoppning på schemat. Jag fick nätta Tasset Girl tilldelad och hon älskar ju att hoppa och dessutom gillar jag henne så det var en bra matchning.

Vi fick börja lektionen med rätt så mycket galopp (ovanligt för vår del då vi mestadels skrittar och travar) för att väcka några av hästarna och tagga till både dem och oss själva lite. Därefter fick vi turas om att rida över två hinder, först i trav två gånger och sedan i galopp. Nackdelen med att hoppa i grupp som nybörjare är att man helt enkelt inte hinner hoppa så mycket. Säkerheten går givetvis först och därför startar vi en och en vilket ger rätt mycket väntetid. Jag fick i alla fall testa på att hoppa fyra gånger och så här såg det första och det sista försöket ut.

Vi skulle träna på att räkna sprången (alltså antal galoppsprång från att man landat efter första hindret tills man hoppar av till nästa). Men jag glömde bort att göra det varje gång. Istället fokuserade jag på att försöka få en bättre position än på måndagen då jag liksom legat helknasigt över hästen med benen rakt bakåt. Det gäller att vinkla överkroppen något framåt och komma upp ur sadeln lite samtidigt som man har ett ordentligt tryck rakt ner i stigbyglarna. Och så ska man räta upp sig mellan hindren. Inte helt lätt tycker jag! Tasset är ju ek stjärna så med henne är det i alla fall svårt att misslyckas totalt. Såhär såg det ut:

Vad tycker ni? 

Hoppar ni andra nybörjare nåt? Vad tycker ni om det? 

Personligen tycker jag att hoppning är superkul men vi gör det så sällan (var femte lektion och då bara ett fåtal hopp som här) så man hinner inte riktigt komma in i det och få någon känsla. Därför blir det som att börja från scratch varje gång och för min del känns det nästan lite onödigt. Om jag fick önska skulle jag hellre rida de tre hopplektionerna och tre markarbeteslektionerna (dressyr med bommar) som normalt är utspridda över terminen direkt efter varandra. Eller bara strunta i hoppningen helt och endast rida dressyr. Undrar om det finns några ridskolor som gör så?

Annons

3 reaktioner till “Lektion nr 115 – hoppning

 1. Jag är en sk återvändare till stallet efter ett uppehåll på ca 20 år. Har nu gått på ridskola i ett år. Har aldrig hoppat speciellt mycket så jag har valt ridskolor som erbjuder mindre grupper (Max 6pers) och inriktning endast dressyr. Känner att jag vill bli trygg i grunderna innan jag hoppar. Om jag överhuvudtaget ger mig på hoppning annat än minihinder inom dressyr.. 🙂

  Gilla

  1. Vad bra med så små grupper! Tycker du har ett sunt tänk i att känna dig bekväm i grunderna först. Att göra något man inte är redo för blir sällan bra. Man MÅSTE ju inte hoppa (men det är väldigt kul ;)). Lycka till med din ridning (så kul att du börjat igen)!

   Gilla

 2. Vi hoppat också väldigt sällan på den ridskolan där jag rider. Då hoppar vi ganska lågt dessutom,kanske max 70 då de sliter mkt på hästarna.
  Rider 2 gg/veckan och en av dagarna är mer inriktat på dressyr.

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close