Rida lätt utan stigbyglar – check!

Jag fick tipset av en av er läsare att rida lätt utan stigbyglar. Så jag bestämde mig för att testa idag. Och det gick hur bra som helst!

IMG_6520.JPG
Jag kom till stallet vid kvart över åtta. Hämtade in Leon som hade rullat sig i lite lera (dock inte i närheten av Robinsons gyttjebrottningskonster), ryktade och gosade, sadlade och promenerade ner till ridbanan.

IMG_6522.JPG
Vi red i ungefär 50 minuter. Började med lååånga tyglar och skrittade två varv utan att be om något alls. Det tredje varvet började jag testa att göra halt med kroppen (utan att röra tyglarna). Jag vet inte exakt hur man ska göra men det som funkade blev att andas ut tungt, sträcka mig lite uppåt-bakåt och knipa åt lite med knäna. Leon är verkligen fantastisk, han lyssnar verkligen på mig och gör sitt allra bästa. Världens bästa Leon! ❤️

Efter uppvärmningen plockade jag bort stigbyglarna och travade nedsuttet. Det var skumpigt men gick helt okej. Efter några varv åt båda hållen provade jag att rida lätt utan stigbyglar. Det var enklare än att försöka sitta ner! Så jag red ett par varv med ett stort leende tills låren började kännas lite för mycket.

Därefter fick stigbyglarna komma på plats igen och vi travade, galopperade, övade ställningar, gjorde volter, serpentiner och skänkelvikningar. Övade även en hel del tempoväxlingar både trav-skritt-halt och skritt-galopp-trav etc.

Allt som allt ett jättebra pass där jag tycker att vi hade bra kontakt och flyt. Leon gick inte i riktigt lika fin form som förra gången men han sökte sig framåt-nedåt flera gånger. Det är framför allt i traven han kan bli lite springig och dra upp huvudet.

Vi avslutade med att skritta på lång tygel igen och plötsligt känner jag att han reagerar på nåt och liksom rycker till lite. Det var baskjir-flocken som kom galopperande i full fart för att hälsa på! Så nyfikna och så fina! Leon höll sig lugn och fin och vi skrittade fram till hagen och tittade lite på de nya hästvännerna. Jag ska filma dem nästa gång så att ni får se.

IMG_6523.JPG

IMG_6524.JPG

IMG_6529.JPG
Just det, det regnade ”en aning” (vi var dyblöta båda två) men det var det ingen av oss som brydde sig om 😉

Annons

7 reaktioner till “Rida lätt utan stigbyglar – check!

 1. Att man värmer upp i lättridning är för att skona hästens rygg innan man får den att jobba rätt med rygg och bakben dvs. jobba i form.

  Gilla

 2. WOW! Låter som om du hade ett riktigt toppenpass! 😀

  Gilla

 3. Det är inte jättesvårt att rida lätt utan stigbyglar men man blir trött i muskler mycket fortare hehe. En bra övning för att träna ben 😀

  Gilla

 4. Inser nu att du hade värmt upp, sorry!

  Gilla

  1. Ja, värmt upp hade jag gjort ordentligt (i skritt med tempoväxlingar). Men det kanske ändå är klokt att gå från det till trav och SEN plocka bort stigbyglarna och öva sits i skritt och trav… Vad tror du?

   Gilla

 5. Jag har fått lära mig att alltid värma upp i trav med lättridning. Alltså inte att man värmer upp nedsatt.

  Gilla

  1. Nu när du säger det verkar det rimligt då det blir mindre påfrestande för hästen. Ska tänka på det nästa gång! För min del blev det så för att jag redan tagit bort stigbyglarna i skritten och då blev det naturligt att fortsätta in i nedsutten trav. Men det kanske är fel.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close