Tips för nybörjaren – hantering

tillit

Jag fick ju en fråga av en av er läsare för ett par dagar sedan. Rebecka, som hon heter, ska få låna en häst över sommaren och då hon är nybörjare (vet ej hur länge hon har ridit) så ville hon gärna ha tips på övningar. Här tror jag att ni läsare har mer att tillföra än jag men jag kan i alla fall börja med att tipsa och så får ni lägga till i kommentarerna 🙂

Eftersom det självklart finns oändligt mycket man kan göra med sin häst så tänkte jag dela upp detta stora ämne lite och börjar med det (kanske) självklara: hantering.

Jag tycker att det är viktigt att man är lugn i sinnet, och vet att man har god tid på sig när man ska handskas med hästar. Oro och stress förs snabbt över till hästen och det blir inget vidare, så lämna allt sådant hemma (eller i alla fall utanför stallet)!

Innan jag går fram till hästen så förbereder jag så att allt jag behöver är lättillgängligt och i ordning. Grimma och grimskaft i handen, ryktlådan på rätt plats (och med alla redskap i) etcetera.

Det första jag gör innan jag går fram till en häst är att iaktta. Stå den i en flock med andra hästar, stå den och äter, ser den lugn eller stressad ut? Är hästen mitt i en lek eller en fight med några andra så är det helt enkelt inte en bra tid att gå in. Är det en matgalen häst som precis fått sin lunch är de kanske inte heller läge.

När hästen verkar lugn och belåten så börjar jag med att lugnt hälsa på hästen (som står i hagen eller boxen). Det gör jag genom att närma mig långsamt och sedan stanna ganska nära men inte röra vid den. Står man bara tillräckligt länge så brukar hästen bli nyfiken och komma fram och sniffa lite. Då klappar jag lugnt längs halsen, pratar lite. När jag känner att det är läge så tar jag lika lugnt på grimman. Klappar och pratar lite till.

Sedan leder jag hästen till stallgången eller var ni nu står för att göra i ordning hästen.

hämta hästen

Jag tycker att man ska binda upp hästen (dock med säkerhetsknut/hasp som enkelt lossnar). Jag brukar sedan låta hästen titta/lukta på borsten innan jag börjar. Har man tagit det såhär lugnt och metodiskt så brukar de flesta hästar vara väldigt med på banan och gärna stå stilla och bli ompysslade. Efter att du har gått igenom hela kroppen (känt efter att det inte finns några konstigheter, sår, svullnader, kallt/varmt), ryktat, kratsat hovar, sadlat och tränsat så är det snart dags att sitta upp. För mig är verkligen lugnet A och O. Det finns dem som ”slänger på” sadeln men jag tycker inte det är juste. Ta det lugnt och spänn ett hål i taget, och från båda sidor. Anpassa stigbyglarna redan nu.
rykta

Oftast (alltid med en för mig ny häst) väljer jag att leda hästen en bit, kanske i fem-tio minuter, innan jag sitter upp. På så sätt får jag direkt en känsla om hästen är lugn, lyhörd, spänd eller så och kan anpassa mig efter det. Jag går alltid på hästens vänstra sida och den ska gå snett bakom-bredvid mig, varken före eller efter. Jag brukar testa att stanna och variera min hastighet för att se att hästen följer med. Kanske kan man få en morotsbit på vägen också om man är duktig 😉

leda hästen

Det här med att promenera ihop tycker jag är en superbra grej! Jag skulle verkligen vilja tipsa nybörjare om att promenera med för er nya hästar. Och är det en häst du ska rida mycket (t.ex. för att du har blivit medryttare) så ta en långpromenad tillsammans innan du sitter upp första gången. Jag gjorde så med Leon och tycker att det var ett utmärkt sätt att lära känna varandra. Man bygger verkligen upp tillit från marken! Då behöver du alltså inte slänga på all utrustning, utan bara grimma och grimskaft (alt. träns), en ryggsäck med picknick och ni är good to go!

promenad

Hoppas detta var till hjälp Rebecka. Nästa inlägg handlar om uppvärmning! Hur är det med ryktning och så förresten, är det något ni vill att jag ska skriva mer ingående om?

Annons

7 reaktioner till “Tips för nybörjaren – hantering

 1. Tack så mkt för ett superbra inlägg! Ska Ta en promenad med henne när jag får hem henne, verkligen en jättebra ide!
  Jag har ridit i lite över 1år nu 🙂

  Verkligen jätteglad över att du vill hjälpa till o skriva inlägg om sånt här! Ser framemot nästa 😀

  Gillad av 1 person

  1. Hej Rebecka! Vad kul att du uppskattade inlägget. Det kommer mera, jag lovar 🙂 Dessa lite mer arbetade inlägg tar bara lite längre tid att få ihop. Vad kul det blir för dig med sommarhäst! Kan man följa dig/er någonstans?

   Kram!

   Gilla

 2. Hoppas verkligen att du kommer att fortsätta rida för jag tror att du kommer att kunna bli jätteduktig. Det är inte många som är så ”gröna” som dig men som ändå har sån förståelse för hästen. Du har väldigt bra tänk 🙂

  Gilla

 3. Att promenera är verkligen suveränt för relationen, även då man känt hästen en längre tid.

  Gilla

  1. Ja, jag tror verkligen att det är ett jättebra sätt att lära känna varandra, och inte minst – variera sig!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close