Övningar för nybörjaren – uppvärmning

Nu är det dags för del 2 – uppvärmning. Precis som vi behöver värma upp inför ett träningspass behöver våra hästar det. Både kropp och knopp måste väckas till liv innan arbete.

Som jag skrev i förra inlägget (läs här) så börjar jag alltid med att promenera minst 5 minuter med hästen (oftast från stallet ner till ridhus eller volt och sedan några varv väl där). Lägg in några halter, svängar och tempoväxlingar på vägen. När du är redo att sitta upp så gör det gärna från en pall (skonsammare för hästen). Rätta till stigläder, tyglar och annat INNAN ni sedan rider iväg (jag måste väl erkänna att jag ibland fuskar här…). Och du – kom ihåg att värma upp dig själv lite innan du sitter upp (förslagsvis under den där promenaden) – rulla axlarna, gör lite höga knän, sparka dig i rumpan etc. Det är lätt att glömma (jag vet), men man blir så mycket mjukare på hästryggen om man bara värmer upp lite innan!

Okej, då sitter på hästen och nu ska ni värma upp ihop. Nu skriver jag bara utifrån eget tänk och erfarenheter, så ni får gärna lägga till tips och tankar i kommentarerna.

Så här tänker i alla fall jag kring uppvärmning inför ett pass på banan:

långa tyglar

Börja med att skritta på lååång tygel. Du kan gärna rida med benen fria (släpp stigbyglarna) och bara känna in hästens ”gung”. Rid ett par varv såhär, byt varv och fortsätt.

Efter detta börjar jag alltid testa gasen och bromsen, alltså att hästen är uppmärksam på att stanna/gå snabbare/gå långsammare. Använd så små hjälper som möjligt. Gå till exempel fem meter, gör en halt i ett par sekunder, gå vidare ett par meter, halt igen. Det här gör hästen uppmärksam på dina hjälper. Försök att bromsa med bara sätet och din adning. Går det inte så ta försiktigt i tygeln.

Hästen vet alltså inte när den ska stanna igen utan måste vänta på ditt kommando. Testa också att länga stegen (skänkla på lite och/eller driv med sätet) för att sedan korta ner stegen igen. Gör en volt med så lite tygelhjälper som möjligt (oftast räcker det att bara vrida huvudet och därmed överkroppen åt sidan så förstår hästen – hjälp till med skänklarna om det behövs).

När ni har koll på gas och broms på raka linjer kan du börja värma upp hästens sidor genom att t.ex. rida volter och serpentiner. Börja med kanske bara två ”böjar” över banan/ridhuset. Var noga med att hästen är helt rak när ni går rakt över och att hästen är ställd åt rätt håll i svängarna. Här behöver du korta tyglarna och ha kontroll på hästen både fram och bak med hjälp av dina skänklar. Ni kan också lägg till volter. En annan favoritövning jag har är att rida åttor. Det som är så bra med dessa övningar är att hästen inte vet vad som kommer härnäst och måste därmed lyssna till dina hjälper. Hjärngympa och kroppsgympa 😉 Fortsätt gärna med att då och då testa att göra en halt och sedan snabbt komma igång igen. Korta och läng stegen.

Efter kanske 10-15 minuter av skrittarbete är ni nog igång och redo för traven.

rida lätt

Börja längs fyrkanten och trava ett par varv i lättridning (det vill säga att du rör dig upp och ner). När hästens yttre framben (det närmast kanten) går i marken sitter du ned i sadeln. Tänk på tempot (1-2-1-2) och rid inte för fort! Byt varv genom att göra en stor volt tillbaka. När ni har travat i båda varven kan du öva på att sakta ner till skritt och sedan komma tillbaka till trav. Försök att använda så små hjälper som möjligt. På vissa hästar räcker det att nästan bara ”tänka” trav, eller driva lite med sätet, medan andra behöver skänklas på.

Om du har lärt dig att ställa hästen, så prova att göra det. Du rider alltså rakt fram på fyrkantsspåret men ställer hästens huvud och nacke något inåt genom att du för utåt/tillbaka den inre tygeln. Här kommer du behöva hålla emot med innerskänkeln något så att hästen inte tror att den ska svänga – för den ska fortsatt trava rakt framåt!

På den här filmen rider jag i rosaröd tröja med lätt ställning inåt medan tjejen som rider framför mig inte riktigt hade lärt sig det än, så man kan se liten skillnad på hästarna.

Trava kan du göra kanske 5-10 minuter (inkl övergångar till skritt). Slutligen kan ni, om du känner dig bekväm i gångarten, lägga in lite galopp. Galoppera kanske ett varv, bryt av till trav, trava en långsida, fatta galopp igen. Kom ihåg att byta håll så att du rider i båda varven! Du kanske galopperar i 5 minuter under uppvärmningen.

Sådärja! Nu borde ni båda två vara uppvärmda (hela uppvärmningen tar ca 20-30 min) och redo för kommande övningar 🙂

Kom ihåg: så här gör jag – det betyder inte att det är så man måste/ska göra. Ni får gärna komma med tips och åsikter om upplägget i kommentarerna!

Annons

6 reaktioner till “Övningar för nybörjaren – uppvärmning

 1. Emma.A/Chester 13 april, 2015 — 23:18

  Det här med att gunga med hästen (typ jucka) har jag läst är fel när man vill samla hästen. Kolla detta videoklipp, https://www.youtube.com/watch?v=11IBcoyTv1A så kanske du förstår vad dom menar och gå med i gruppen, Lindahs häst och ridfilosofi på fb 🙂

  Gilla

  1. Jag vet inte riktigt vad du tänker på, är det igångsättningen från halt (i söndags fick jag lära mig lite bättre knep kring det vilket jag ska dela med mig av)? Jag har ju inte pratat om samling än (just för att jag själv inte kommit dit än) men jag ska kolla på klippet ikväll! Kram!

   Gilla

 2. Åh, fick en sån jobbig besserwisserkänsla av min egen kommentar. Var verkligen inte meningen att vara dryg. Bara att min tränare alltid tjatar om att tygeltagen inte får gå bakåt så det poppade upp en röd flagga direkt i mitt huvud 😊

  Gilla

  1. Du behöver verkligen inte känna dig besserwissrig (om det är ett ord, haha!), det är ju just sådana här kommentarer/tips jag behöver för att komma framåt 🙂 Fortsätt tycka till! Kram

   Gilla

 3. Jättebra tips-serie 👍 En liten åsikt/ tips om tipset bara 😊 Handen/tygeltaget ska inte gå bakåt när man ställer eller böjer hästen. Det är lätt hänt men bakåt betyder alltid bromsa. Man kan leda eller krama i innertygeln och forma runt innerskänkeln.

  Gilla

  1. Hej Maria! Bra tips som jag inte riktigt har tänkt så mycket på! Jag vet att Leons ägare sa det till mig här sist när vi sågs så det är något jag måste öva på. Trist egentligen att man kan rida 65 lektioner utan att få det påpekat för sig. Ska titta på min film och analysera ikväll!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close