Rapport från hoppkursen, dag 1 lektion 1

Åh hörrni, jag är såååå glad! Hopplektionerna idag var superkul och jag tycker att det gick jättebra.

Dagen började väldigt tidigt (tycker iaf jag efter att ha vänt på dygnet totalt under ”jullovet”) då klockan ringde 06:45. Klockan 08:15 var det samling och upprop i stallet och till min glädje var vi bara fem stycken i gruppen. Toppen! Och inte nog med det – jag fick min ”önskehäst” Santina, en femtonårig skäck med okänd härkomst. Hon är en liten storhäst som gillar att hoppa.

Vi började med att bygga bana och ganska snabbt insåg jag att det här skulle bli en utmaning för mig! För jag har aldrig sett så många och så höga (för mig alltså) hinder förut!

Kolla bara!!


När vi väl suttit upp fick vi börja med att känna på hästarna i skritt, trav och galopp. Fokus var att hitta den där ”nära kontakten” med små hjälper och att vi kunde hitta flera ”växlar”, alltså kunna reglera farten i alla tre gångarter. Så tex i traven skulle vi hitta tre växlar (en väldigt kort trav, en mellantrav och en längre, mer framåt trav).
Santina var superhärlig att rida och jag tycker att vi hittade varandra snabbt.

Fokus för kursen är förutom själva hoppningen sitsen, så vi fick öva på att trava och galoppera i både tvåpunkts-, trepunkts och lätt sits. Trepunkt = vanlig sits med rumpan i sadeln, tvåpunkt = fältsits (rumpan nära men nuddar ej sadeln), lätt sits = variera mellan de två tidigare nämnda i varje takt, upp-ner-upp-ner.

När vi hade fått kläm på det här fick vi börja trava och galoppera över bommar. Därefter ”travhoppade vi”, alltså när man travar fram till hindret, hoppar över och landar i galopp. Sedan adderades fler hinder allt eftersom. Jag tror banan bestod av fem hinder när vi avslutade för en paus på två timmar.

 
Hästarna hade fått hela traktens julgranar att smaska på 🙂

Det jag fick med mig att tänka på inför lektion 2 var att inte gå händelserna i förväg och hoppa innan Santina gjort det. Med det menar jag att jag liksom ”kastar mig framåt” innan vi egentligen är på väg över hindret. Jag måste istället vara noga på att behålla kontrollen fram till hoppet men där och då ge Santina stafettpinnen och bara vara mjuk och följsam över hindret och fokusera på nästa hinder istället. Nåt annat att tänka på var att ta stöd i stigbyglarna istället för att hålla i mig med knäna. Knäna måste nämligen vara följsamma och ”lösa”. Och sist men inte minst: titta framåt och dit jag ska!

Men allt som allt, en första chock som lade sig väldigt snabbt då jag kände mig 100% trygg med Santina. Vi rev inte eller slog i nån gång. Däremot landade vi ibland i fel galopp och sådär, men vafasen, jag är nöjd ändå!

Tyvärr hade jag ingen på plats som kunde fota men imorgon så får jag publik och ni förhoppningsvis lite bild- och filmbevis!

Nu är det slapparläge i soffan som gäller en stund.

2 reaktioner till “Rapport från hoppkursen, dag 1 lektion 1

  1. Jättebra jobbat! Det finns inget bättre än den känslan av att man lyckas och växer!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close