Lektion nr 97

   

Gårdagens lektion bjöd inte på någon toppenkänsla och var rätt så tråkig. Det berodde dock till stor del på att jag missförstod den enda övningen vi tragglade hela lektionen 😂

Okej, från början nu. Jag hade lyckats dra med mig Andreas för att filma och hoppades få rida Sylvester igen som jag ju fått en så bra känsla på de senaste två lektionerna. Istället blev jag tilldelad Marolien, en frieser-typ av häst (men hon är inte det säger de). Modern är okänd och fadern en KWPN (holländskt varmblod enligt wikipedia).

Efter lite uppvärmning skulle vi öva pp att hitta hästens bakben för att inverka vid rätt tillfälle (när hästen lyfter höger bakben ska du inverka med höger skänkel). Tricket är att känna i din kropp hur du, på grund av hästens rörelse, gungar lite mellan sidorna. När ditt eget knä gungar ner på ena sidan så är det för att hästen lyfter det bakbenet och det är just då du kan inverka genom en impuls. Man ska alltså inte skänkla på med båda sidorna samtidigt, utan driva på bakbenen ett i taget. Jag tror detta känns nytt för alla nybörjare inklusive mig själv. Alla i gruppen var i alla fall jätteduktiga på att känna av detta. När vi passerade ridläraren skulle vi säga vilket bakben som var på väg, ”höger vänster höger vänster”.

Vi övade sedan på att rida rakt fram. Det låter ju löjligt med det är riktigt svårt när man rider långt från ridhusväggen (i detta fallet på trekvartslinjen, alltså mellan mittlinjen och ridhusväggen). Det gäller att hålla hästen helt rakt och inte låta den falla ut åt något håll.

Därefter skulle vi gå in och rida den förlängda hörnlinjen. Det innebär att man rider från C till P och A till S. Nej, så gjorde vi, men enligt google så är det B/E som gäller, alltså en kortare linje än den vi övade på igår. Hur som helst. Fokus på att hålla hästen rak och komma rätt. Detta gjorde vi både i skritt och trav och efter en 20 minuter så var jag rätt så trött på övningen. Och så ser jag nu på filmerna att övningen vid något tillfälle som jag måste ha missat helt gick över till en lättare skänkelvikning! Vad fasen! Det är ju det jag kan ganska bra!

Nåja på’t igen nästa gång! Tyvärr blir det inte nästa lördag, för då är jag uppe  Hälsingland med Andreas och våra vänner men jag ska försöka squeeza in en lektion någon kväll i veckan, om jag lyckas hoppa in som ersättare. Är otroligt ridsugen!

(Ps. Bild- och filmbevis kommer)

2 tankar på “Lektion nr 97

  1. Vad trist att du missförstod för det låter annars som en toppenlektion. Jag tycker att det är så svårt att känna vart hästen sätter fötterna så skulle gärna jobba med det på lektioner. Hur känner du med lektioner? Vågar du ge förslag på vad du vill göra?

    Gilla

    • Ja, det är en bra och viktig övning! Nej, jag ger inte förslag annat än att jag ju flikade in att det vore kul med programridning. Det känns som att ridläraren har en tydlig plan för vad vi ska göra redan så det finns nog inte så mycket utrymme att ändra.

      Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s