Patrik Kittel – Bäst på din nivå

IMG_1505 (1024x683)

Nu är det dags för er att få ta del av mina lärdomar från fredagens clinic. Det här var första gången jag gick på en riktig ”clinic” (ett populärt ord i hästsammanhang för föreläsning) men det blir nog inte den sista!

Jag hade ju turen att vinna två biljetter till clinicen så jag bjöd med Zhara som inte var sen med att tacka ja 🙂 Clinicen hölls på Rävsta ridcenter som ligger i Sigtuna. Det tog väl cirka en timme att ta sig dit från stan med bil.

IMG_1503 (1024x683)

Clinicens tema var ”Bäst på din nivå” och ekipage från L:A, MSV och Grand Prix skulle visas upp och coachas av Patrik.

IMG_1542 (1024x683)

Jag tycker inte att det blev så tydligt exakt vad som gällde för vardera nivå utan hela clinicen genomsyrades istället av Patriks trevliga inställning till hästen och ridningen. Oavsett nivå så var det helt enkelt basen man skulle fokusera på. Sitsen, korrektheten i hjälperna, samspelet och att ha kul med sin bästa vän. Jag skrev ner några återkommande punkter:

Fokusera på en eller max två saker under ett ridpass. Till exempel att du ska öva rakriktning och/eller din egen sits. Med fler saker att tänka på blir det bara rörigt och du ger varken dig själv eller hästen tiden och chansen att verkligen göra skillnad på det där ni skulle öva på.

IMG_1546 (1024x683)
Här får Cecilia Bergåkra öva på att rida rakt. Inte lätt varken för nybörjare eller proffs! Jag tror att det var stigläderlängden som satte käppar i hjulet för henne under passet. Som ni ser är ena stiglädret kortare och hon hamnade därför ur balans och fick svårt att inverka rätt med skänklarna.


Beröm, beröm, beröm! Patrik förespråkar att visa när du är nöjd med hästens prestation. Detta gör du genom eftergift, skrittpauser, beröm med rösten och klappar. Slösa med berömmet!

IMG_1569 (1024x683)Emelie Brolin var generös med klappar till fina Miss Copper. De yngre ryttarna blev tillsagda av Patrik att oftare berömma med rösten och ge klappar. Jag tror att de nog är bra på det hemma men nervositeten kanske spökade.


Våga släppa benen. Patrik tyckte att några av ryttarna skänklade på alldeles för ofta. Han gav en liknelse där om man konstant sitter och slår sig själv på ena armen så kommer man till slut koppla bort det. Efter ett tag måste man banka på armen och ännu ett litet tag senare så funkar inte ens det. Se därför till att bara använda skänkeln när det verkligen behövs, och se till att få resultat. Patrik gillar inte heller användandet av spö. Om det verkligen behövs för att förfina en hjälp så ska det användas bara just där och få och sedan läggas bort. För att få mer energi i hästen kan man istället för att gå på med spöt galoppera fram den i lätt sits.

IMG_1660 (2)
Jeanna pausar med skänklarna

Ha kul! var Patriks absolut främsta tips till oss nybörjare som jag skrev om tidigare. Och jag tycker den här bilden på honom och Jeanna Högberg verkligen visar att allt inte behöver vara blodigt allvar utan att det är viktigt att bara ha kul ihop med sin tränare, sina stallkompisar och sin häst.

IMG_1601 (1024x683)

Låt hästen vara häst. Låt den sträcka ut under passet, låt den stretcha i låg form, galoppera i lätt sits så att den får springa på (det gör inget om det ser skitfult ut!) och lägg in många skrittpauser.

IMG_1646 (1024x683)

Jeanna låter Fiorucci andas ut

Avsluta varje pass med att göra något som ni kan. Då kommer du sluta med ett leende och hästen får en berömmande klapp som ni både kommer ihåg till nästa pass!

IMG_1704 (1024x683)

Clinicen avslutades med att Patrik själv hoppade upp i sadeln, på en häst han aldrig hade ridit förr. ”Sune” var väldigt het och Patrik fick kämpa för att få honom någotsånär avspänd. Tillsammans visade de upp rörelser på högsta nivå, som galopppiruetter, piaff och passage.

 

Allt som allt så tycker jag att det här var ett superevent. Patrik är en fantastisk ryttare och helt fenomenal som föreläsare. Han var tydlig, enkel (inga svåra hästtermer) och bjöd verkligen på sig själv. Att dessutom få se Jeanna Högberg rida på nära håll var fantastiskt. Av alla ryttarna under kvällen så stod hon verkligen ut. Wow, vilken känsla! Alla de andra ryttarna var också superduktiga såklart även om jag tror att nerverna spökade för några av dem (herregud, vem skulle inte bli nervös över att rida för Patrik Kittel inför fullsatta läktare?!). Får ni chansen att se Patrik någon gång så tycker jag absolut att ni ska göra det. Själv kommer jag hålla utkik efter nästa chans att se Jeanna Högberg som verkligen imponerade stort på mig (*starstruck*)!

IMG_1591 (1024x683)

   

4 reaktioner till “Patrik Kittel – Bäst på din nivå

 1. Oj så många bra punkter du fick med dig! Verkar ha varit en väldigt bra och lärorik clinic! 🙂

  Gilla

 2. Matigt och bra referat med massa bra budskap! Ha kul, fokusera på ett par saker (annars glömmer man ju vad det var man skulle fokusera på 😉 ), låt hästen vara häst och beröm. Låter väldigt vettigt och som att man själv borde ta chansen att åk och lyssna om den uppenbarar sig i Östergötland någon gång.

  Gilla

  1. Precis, så enkelt/självklart och vettigt men ändå något att påminnas om! Ja, ta chansen om du får för det var otroligt inspirerande – och kul! 🙂

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close