Nu är det dags för del 3 i serien om ridningens kostnader. Har du missat de första delarna? Klicka här:
Startskottet (första inlägget)
Del 1 om utrustning
Del 2 om ridskolan
När du har ridit ett tag kommer du… vilja rida ännu mer. Eftersom det är snordyrt att rida fler lektioner på ridskolan, och för att du vill ha en djupare kontakt med hästen och få känna på hur det VERKLIGEN är att vara en hästtjej/kille, så kommer du förr eller senare fundera på att bli medryttare. Jag började fundera på det ungefär en månad efter att jag hade börjat rida 😉
En medryttare är en person som hjälper till att rida någon annans häst. Ofta hjälper man också till att sköta om hästen på ett eller annat vis och ibland ingår även viss stalltjänst som fodring, mockning, städning.
Efter många timmar på Blocket, Hästnet och Medryttare.nu hittade jag min medryttarhäst Leon, och ingen är gladare än jag för det! Men det kan vi skriva ett separat inlägg om, för nu handlar det ju om kostnader.
Det finns många åsikter och diskussioner om medrytteriet, med i grunden tre olika ställningstaganden:
1. Det är dyrt att ha häst och eftersom medryttaren får rida hästen bör denna också bidra genom att betala för sig
2. Att köpa och äga häst är kostsamt men ett val ägaren gjort. Om denne behöver hjälp med sin häst kan den anlita medryttare, som får betalt för att hjälpa till med ridning och stallsysslor.
3. Hästägaren behöver en medryttare för att hen inte hinner med, medryttaren hjälper gärna till. Win-win, ingen borde betala något till någon.
I Stockholm är helt klart nr 1 vanligast, medryttaren betalar oftast en klumpsumma varje månad och det är allt från någon hundralapp i månaden upp till flera tusenlappar (beroende på häst, vad som förväntas/ingår och inte samt antal ridtillfällen). I mitt fall betalar jag strax över 100 kr per ridtillfällle.
Det finns både fördelar och nackdelar med att vara medryttare mot att gå på ridskola (och därför har jag valt att göra både och, vilket är kostsamt men jag klarar av det.).
En fördel med medrytteriet är att jag kan ta privatlektioner på Leon. De instruktörer jag pratat med än så länge tar mellan 250-350 kr för en timme. Då ingår varken häst eller ridhus (jämfört med privatlektion på ridskolan). Kostnaden för en lektion utomhus blir då för mig ca. 400 kr (+/- 50 kr), alltså 200 kronor billigare än en privatlektion på ridskolan.
Vad tycker du? Ska medryttaren betala? Eller inte? Ska hen rentav få betalt? Hur har ni gjort? Självklart finns inget rätt eller fel, varje hästägare bestämmer själv hur denne vill göra och kommer överens med eventuella medryttare.
Oavsett hur ni gör – kom ihåg att skriva ett medryttaravtal där det tydligt framgår vad som förväntas av båda parter och vilken eventuell betalning som ingår.
Googlade ”vad är en medryttare” och snubblade över denna sida 🙂 Väldigt bra info! En 4H gård i min kommun söker en medryttare så jag blev nyfiken. Jag anser också att medryttare ej borde betala, det är ju väldigt likt att vara en ”Dog walker” som jag arbetat som. Du motionerar hästen för att ägaren inte kan/hinner, så klart ska då medryttaren få betalt och inte tvärtom! Jag älskar hundar så mycket att jag kunnat tänka mig att promenera hundar helt gratis. Och i teorin skulle då hundägaren kunna vilja ta betalt av MIG för att jag älskar hundar så mycket, eller hur?
GillaGilla
Hej! Vad kul att du hittade hit 🙂
Det är väldigt olika hur man ser på detta med medrytteriet och pengar. För vissa är det självklart att medryttaren är med och betalar för hästen och för andra tvärtom.
Jag tycker att det beror lite på hur upplägget ser ut.
När jag var medryttare så hjälpte jag till att mocka, fodra, rykta (ordentligt! alltså en timme eller så), så det var ju inte bara så att jag åkte ut och red lite. Jag hjälpte helt enkelt till. Dessutom så betalade jag ca 100 kr/gång, viket anses som ganska ”billigt” i Stockholm. Har man ett upplägg där man bara kommer ut och rider (och man får göra ”vad man vill”) och bara ryktar lite före/efter så kanske ägaren vill ha mer betalt, det blir ju lite som att du får ”hyra” hästen då. Har man istället fasta dagar man ska hjälpa till med stalltjänst, insläpp/utsläpp, utbildning av hästen m.m. så kanske man ska byta tjänster helt enkelt (medryttaren betalar genom sitt arbete så att säga och får då rida gratis) eller om hjälpen är så pass stor att man utan medryttaren hade behövt betala någon annan för att genomföra den (kanske är man snarare beridare och stalldräng än medryttare), då kanske medryttaren ska ha betalt!
Det finns alltså ingen universallösning utan man får se till situationen och helheten, samt sin och ägarens ekonomi, och därifrån bena ut vad som känns som rätt upplägg.
Lycka till med 4H-gården och medrytteriet!
GillaGilla
Hej en fråga hur många år måste man vara ?
GillaGilla
hur mycket kostar transport?
GillaGilla
Jag kan tycka att medryttaren inte ska behöva betala eftersom hen faktiskt rider och utbildar någon annans häst. Det beror på hur många dagar i veckan medryttaren rider. Rider den många dagar kan ju ägaren ge en slant men är det några dagar så tycker jag det kan vara gratis. Men sen vet man ju inte bakgrunden till varför ägarna vill skaffa medryttare osv så man kan inte döma någon tycker jag. Jag hade medryttare på min häst en gång i tiden och det fungerade kanon. Hon betalde inget men eftersom hennes pappa kunde sko så ville dem bidra med det, inget som vi krävde. Man får helt enkelt komma överens så att båda blir nöjda.
GillaGilla
Der verkar vara väldigt olika hur man gör. Såg precis en medryttatannons på Blocket som kan vara intressant att diskutera. Jag ber att få återkomma 🙂
GillaGilla
måste bara fråga hur mycket kostar en transport och måste man typ äga ett stall eller känna till ett
eller får man hyra ett?
GillaGilla
Hej Emilia, för att bli medryttare behöver du inte ha transport eller stall. Du rider någon annans häst på den plats där den hästen står uppstallad.
Du kanske tänker på fodervärd, då man ”hyr” en häst för en viss längre period. Då behöver man själv hitta och betala för stallplats och transport (om behov finns för det). Kostnad för stallplats (alltså hyra av en box för hästen) varierar stort, från ca 1000 kr/mån till 15.000 kr/mån beroende på var stallet ligger, hur nytt och välutrustat det är och vilken service som ingår.
GillaGilla